Ως «Κυρία των σπηλαίων» την προσδιόρισε στενός συνεργάτης της, η γυναίκα με την έντονη προσωπικότητα, την έντονη δραστηριότητα, την επίμονη και διαρκή εργατικότητά, την ακατάπαυστη ανησυχία της για την ανακάλυψη, έρευνα και μελέτη των σπηλαίων της Ελλάδας και την συνεχή προσπάθειά της να παρουσιάσει και να αναδείξει τα μοναδικά σπήλαια της Χώρας μας και να συμβάλει ανιδιοτελώς στην τουριστική αξιοποίησή τους προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας της.
Η προσφορά της υπήρξε τεράστια για την πατρίδα μας μέσω της ανάδειξης και προόδου της Ελληνικής Σπηλαιολογίας γενικότερα, όταν μαζί με τον σύζυγό της Ιωάννη ίδρυσαν το 1950 την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε).
Ο πρόωρος θάνατος του Ιωάννη Πετρόχειλου (1960) την ενδυνάμωσε να συνεχίσει το μεγάλο και πολυσχιδές έργο του συζύγου της, τον οποίο είχε ακολουθήσει κατά την διάρκεια υποτροφίας του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου και παρακολούθησε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα Σπηλαιολογίας.
Έχει εξερευνήσει πάνω από 1.000 σπήλαια και βάραθρα σε όλο τον κόσμο, καθώς και τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, της Κίνας και της Ν. Αμερικής. Στις επιτυχίες της συμπεριλαμβάνονται δυο διανυκτερεύσεις στο σπήλαιο “Τanetal Hohle” της Αυστρίας, στα 6.000 μ. μήκος και στα 300 μ. βάθος με 0° θερμοκρασία και 100% υγρασία.Η δράση της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν και «βάφτισαν» έναν από τους πολυάριθμους μικροοργανισμούς, θαμώνες των σπηλαίων, με το όνομα της γυναίκας που τα ανακάλυψε «Δολιχόποδο Πετροχειλόζη».
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην κυρία….των ΣΠΗΛΑΙΩΝ…!
(οι πληροφορίες απο την ιστοσελίδα https://www.oryktosploutos.net/2018/03/blog-post_8-6/ )