Οι ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν δάνεια σε ελληνικές τράπεζες, αν αυτά τα δάνεια πουλήθηκαν σε ξένες εταιρείες, τώρα θα χρωστούν σε ξένους

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Στα 80 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια ασφαλιστικών επιχειρήσεων (κάθε είδους) που βρίσκονται στα χέρια ξένων εταιρειών διαχείρισης δανείων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρόκειται για δάνεια που είχαν πάρει ασφαλιστικές, μεσιτικές και πρακτορειακές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια από τις ελληνικές τράπεζες, τιτλοποιήθηκαν (δηλαδή έγιναν ένα προϊόν με συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αξία) και πουλήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους οίκους που αποκτούν τώρα κυριότητα επί των δανείων και αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους.

Με απλά λόγια, οι ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν δάνεια σε ελληνικές τράπεζες, αν αυτά τα δάνεια πουλήθηκαν σε ξένες εταιρείες, τώρα θα χρωστούν σε ξένους. Ήδη τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα έχουν φτάσει στα ασφαλιστικά γραφεία και τους ενημερώνουν για τις εξελίξεις, ενώ κρατούν και όλα τα στοιχεία των φακέλων των δανειοληπτών τους. Η αλλαγή στις πολιτικές αυτές δείχνει ότι πλέον οι ξένοι (αυτούς που αποκαλούν «κοράκια») που αγοράζουν δάνεια θα γίνονται πολύ πιεστικοί για τη συνεπή εξυπηρέτηση των απαιτήσεών τους από τις ασφαλιστικές. Υπενθυμίζεται ότι στα τιτλοποιημένα πακέτα δανείων που πουλήθηκαν σε ξένους υπάρχουν και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Απλώς, αλλάζει το νομικό πρόσωπο που φέρεται ότι έχει απαίτηση από την ασφαλιστική επιχείρηση.

Πολλά στελέχη της “ασφαλιστικής αλυσίδας” προτιμούσαν στο παρελθόν να έχουν μία ελαστική πολιτική με τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονταν, παίρνοντας άτυπα δάνεια. Πήγαινε δηλαδή ο ασφαλιστικός συνεργάτης (με οποιαδήποτε μορφή) στην ασφαλιστική εταιρεία και ζητούσε είτε να του ανοίξουν μία άτυπη πιστωτική γραμμή με ιδιωτικά συμφωνητικά ή να είναι πιο “χαλαροί” στους όρους είσπραξης ασφαλίστρων. Η εποπτεία, όμως, έγινε πιο σφικτή – μετά την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια» – και από το 2010 (όταν και ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδας) και μετά οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στράφηκαν προς τους επίσημους φορείς δανειοδοτήσεων, δηλαδή τις τράπεζες. Το 2016 ήρθαν και τα Solvency II και έτσι, κάθε δυνατότητα δανεισμού των συνεργατών από ασφαλιστικές εταιρείες ήταν ελάχιστη.

Οι ελληνικές τράπεζες από το 2015 και μετά προσπάθησαν να προχωρήσουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες της ασφάλισης να προχωρούν σε πολυετείς ρυθμίσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στις τράπεζες επιδεινώθηκε και έτσι αναγκάστηκαν να συγκεντρώσουν όλες τις κατηγορίες δανείων, να τις τιτλοποιήσουν και να πουλήσουν τα δάνεια (υπό μία ενιαία μορφή) σε ξένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες αγόρασαν τα δάνεια με μεγάλο χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους (discount). Αν οι δανειολήπτες είναι συνεπείς, θα κερδίσουν το discount αυτό. Αν οι δανειολήπτες δεν είναι συνεπείς, θα προχωρήσουν νομικά εναντίον τους για όλο το ποσό της ονομαστικής αξίας των δανείων.

πηγή άρθρου: www.underwriter.gr

More to explorer

Έξι χρόνια με αναστολή και χρηματικές ποινές σε Τσοχατζόπουλο, Βίκυ Σταμάτη και Ζήγρα για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Στην καταδίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη καθώς και του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, προχώρησε με απόφασή

Το παραλήρημα Ερντογάν προκαλεί εκνευρισμό!

Το παραλήρημα Ερντογάν εις βάρος του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Ευρώπης, προκαλεί εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και απομονώνει όλο και περισσότερο