Οι διακοπές εν καιρώ πανδημίας κρύβουν πρόσθετους κινδύνους που καλείται να αναλάβει εκείνος που σκέπτεται να ταξιδέψει, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό. «Ρίσκα» που μπορούν να λειτουργήσουν εν τέλει ως αντικίνητρα για να ταξιδέψει κανείς. Ένα απ’ αυτά είναι το ενδεχόμενο να μην αποζημιωθεί σε περίπτωση που χρειαστεί να μπει σε καραντίνα προτού ξεκινήσει το ταξίδι του, στον τόπο προορισμού του ή κατά την επιστροφή στην πατρίδα.
«Είναι πολύ πιθανό οι νέες πολιτικές ασφάλισης των ταξιδιωτών να μην σας καλύπτουν αν εκδηλώσετε συμπτώματα κορωνοϊού προτού αναχωρήσετε για διακοπές. Επίσης, αν η πτήση σας ή το ταξιδιωτικό πακέτο που έχετε κλείσει ακυρωθούν για υγειονομικούς λόγους, δεν έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να αποζημιωθείτε», σημειώνει στο BBC η Αλεξ Νιλ της εταιρείας αναλύσεων Resolver.
Η Αλεξ Νιλ απευθύνεται στους Βρετανούς τουρίστες, τους οποίους προειδοποιεί ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι αποφασίζοντας να φύγουν για διακοπές διακινδυνεύουν να χάσουν χρήματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τα έχαναν. Διότι «ενώ είναι σημαντικό για την οικονομία να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία, είναι ταυτόχρονα απαραίτητο ο καταναλωτής να είναι ενήμερος για όλους τους κινδύνους που αναλαμβάνει».
Χαλαρώνουν οι περιορισμοί
Καθώς την επόμενη Παρασκευή, 10 Ιουλίου, η Βρετανία χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους γενικούς περιορισμούς μετάβασης στο εξωτερικό, τα γραφεία ταξιδίων αναφέρουν «εκρηκτική» ζήτηση για κρατήσεις και συμμετοχές σε τουριστικά «πακέτα». Διότι δεν έχουν όλοι εξοχικό στο Χόρτο του Πηλίου, όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, για να καταστρώσουν και να εκτελέσουν ένα κινηματογραφικό σχέδιο φυγής – συναρπαστικό αναμφίβολα, αν και όχι πολύ υπεύθυνο κοινωνικά.
Η ζήτηση έχει εκτιναχθεί καθώς περίπου 60 χώρες αναμένεται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να μπουν οι Βρετανοί σε καραντίνα 14 ημερών όταν επιστρέψουν απ’ αυτές στην πατρίδα τους. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο η Ελλάδα ή η Γερμανία, που αντιμετώπισαν με επιτυχία την υγειονομική κρίση, αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, όπου ο κορωνοϊός «θέρισε» και εξακολουθεί να… επιμένει καλοκαιριάτικα.
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης
Σύμφωνα με το BBC, γίνονται ισχυρές συστάσεις στους Βρετανούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να εξασφαλίσουν ταξιδιωτική ασφάλεια που θα τους καλύπτει για ατυχήματα, τραυματισμούς, απώλειες αποσκευών και επίσης να εφοδιαστούν με μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, που θα τους δίνει πρόσβαση στα συστήματα υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στις 31 Ιανουαρίου 2020, ως γνωστόν, επικυρώθηκε το Brexit.
Κάποια ασφαλιστικά «πακέτα» θα καλύπτουν τη νοσηλεία και ιατρική φροντίδα εν γένει των ταξιδιωτών από τον Covid-19 αν νοσήσουν από τον ιό ενώ βρίσκονται σε οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα. «Αλλά όσοι χρειαστεί να ακυρώσουν τις διακοπές τους επειδή οι ίδιοι ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο εκδήλωσε συμπτώματα προτού αναχωρήσουν για το εξωτερικό και επίσης όσοι υποχρεωθούν να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι τους όταν επιστρέψουν, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να μη καλύπτονται ασφαλιστικά», αναφέρει το BBC.
Επίσης, οι ταξιδωτικοί πράκτορες πιθανότατα δεν θα επιστρέφουν τις προκαταβολές ούτε θα δέχονται την ακύρωση των κρατήσεων αν οι καταναλωτές το ζητήσουν επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους.
«Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι που έχουν κλείσει να φύγουν για διακοπές να αγνοήσουν τα συμπτώματα που ενδεχομένως θα έχουν ή να αγνοήσουν τις συμβουλές των αρχών για αυτο-απομόνωση και αποφυγή συγχρωτισμού με άλλα άτομα», σημειώνει το BBC. Διότι «η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και να μπουν σε καραντίνα αν λάβουν ειδοποίηση για να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό και να συνεργαστούν για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων».
Προσωπική ευθύνη
Η Άλεξ Νιλ της εταιρείας Resolver θεωρεί ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα, ακόμα κι αν αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τις διακοπές τους. «Αλλά δεν περιμένω τα γραφεία ταξιδίων και οι ασφαλιστικές εταιρείες να επιδείξουν την παραμικρή κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε», πρόσθεσε η βρετανίδα αναλυτής.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον ένα «απρόβλεπτο γεγονός», άρα δεν μπορεί να καλυφθεί ασφαλιστικά. Και προσθέτουν ότι οι καλύψεις που συνήθως αγοράζει κάποιος κατά την κράτησή του από τον ταξιδιωτικό πράκτορα με πιστωτική κάρτα πιθανότατα δεν θα επεκτείνονται για τέτοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Κέβιν Πίτσι του BBC.
«Σε κάθε περίπτωση, όσοι αγοράζουν πακέτα διακοπών στο εξωτερικό αλλά και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου καλό είναι όταν κάνουν την κράτηση να εξετάζουν τους όρους και τις καλύψεις και να γνωρίζουν όλα τα δικαιώματα ακύρωσης της κράτησης που έχουν», σημειώνει ο βρετανός ρεπόρτερ.