Ι. Βοτσαρίδης, οι ζημιές από Covid-19 δεν αποζημιώθηκαν στην Ελλάδα. Ένας είναι ο λόγος
(αναδημοσίευση απο το www.epixeiro.gr)
Κόστισε με τον πιο επώδυνο τρόπο στους Έλληνες επιχειρηματίες η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης. Επιχειρήσεις από τον κλάδο εστίασης, τουρισμού, εκμετάλλευσης ακινήτων και άλλων κλάδων κατέγραψαν ζημιές περιουσίας λόγω covid-19 που δεν αποζημιώθηκαν, ώστε να έχουν σήμερα στα ταμεία τους ένα αρχικό κεφάλαιο κίνησης και να βγουν στην αγορά εκ νέου. Ο λόγος, εξηγεί σε συνέντευξη στο epixeiro.gr ο Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Interlife, ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν ήταν ασφαλισμένες.
Αναφερόμενος στον κλάδο της αντασφάλισης υπογραμμίζει ότι τα αντασφαλιστικά τιμολόγια θα αυξηθούν, καθώς οι αντασφαλιστές αποζημιώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις ζημιές από το πανδημικό γεγονός, συμπαρασύροντας και την Ελλάδα, παρόλο που δεν εμφάνισε ζημιές λόγω του ότι οι επιχειρήσεις δεν ήταν ασφαλισμένες.
Κύριε Βοτσαρίδη, μισό χρόνο σχεδόν μετά τις τελευταίες μας συζητήσεις για την εικόνα του κλάδου, τι θα είχατε να μας πείτε σήμερα, αρχικά για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς;
Στην Ελλάδα, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατέγραψε μείωση κατά -4,5% για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αγγίζοντας τα 1.934.357.651,33 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 51 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,9% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής:
Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις Ζωής για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2020 σημείωσε μεταβολή έναντι 2019 κατά -8,7% και στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών για την ίδια περίοδο στο -0,5%. Στο 9μηνο του έτους οι απώλειες περιορίζονται.
Διεθνώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο όγκος των παραγόμενων Ασφαλίστρων αναμένεται να μειωθεί κατά 6% και στην Ευρώπη κατά 8%.
Ας πάμε στα επιμέρους, ποιοι ασφαλιστικοί κλάδοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας, πιστεύετε ότι θα κλείσουν με πτώση το 2020 στη χώρα μας;
Στον Κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας έχουν καταγραφεί Ζημιές, κυρίως λόγω διακοπής εργασιών στις Εμπορικές Ασφαλίσεις. Επίσης, Ζημιές στην παροχή Υπηρεσιών από ακυρώσεις εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στην εκμετάλλευση Ακινήτων και άλλα. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι πρόκειται για Ζημιές που δεν αποζημιώθηκαν, στην πλειοψηφία τους, από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες καθώς ήταν ανασφάλιστες… Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης έγινε αισθητή με επώδυνο τρόπο.
Στον Κλάδο Αυτοκινήτων η επίδραση της πανδημίας λειτούργησε διαφορετικά: Παρατηρήθηκε μείωση των Ζημιών και, κατ’ επέκταση των Αποζημιώσεων, καθώς μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες όμως, αντιμετώπισαν μείωση του τζίρου τους από τη μη ανανέωση υφιστάμενων Συμβολαίων και τη μείωση παραγωγής νέων.
… και, η πορεία της Interlife είναι παράλληλη με αυτή της αγοράς;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Η Interlife καταγράφει στο 9μηνο απώλειες -0,87% στο σύνολο των κλάδων. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε το ποσοστό αυτό να φτάσει στο -1%
Ανά κλάδο, πάντα στο 9μηνο, σημειώνεται μείωση -1,02% στον κλάδο Αυτοκινήτου και -2,26% στους κλάδους Διαφόρων Ατυχημάτων.
Στον αντίποδα, η Περιουσία παρουσιάζει αύξηση +8,96% και τα Σκάφη / Μεταφορές αύξηση +4,95%.
Κρίνετε σκόπιμο οι αντασφαλιστές να έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν ζημιές περιουσίας και απώλειας εσόδων που έχουν προκριθεί μετά από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για lockdown;
Oι Αντασφαλιστές ήδη καλύπτουν Ζημιές που αφορούν την Πανδημία. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται, πολύ πιθανόν αύξηση στα Αντασφάλιστρα αυτού του συγκεκριμένου Κλάδου. Μια αύξηση που, δυστυχώς, θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα – παρ’ όλο που η χώρα μας στην τρέχουσα Πανδημία δεν εμφάνισε Ζημιές λόγω covid, γιατί, όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι Έλληνες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) δεν ήταν ασφαλισμένοι γι’ αυτή την περίπτωση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, λόγω εξελισσόμενης έξαρσης της Πανδημίας, Ασφαλίσεις για απώλεια Εσόδων λόγω COVID δεν γίνονται.