Για την ασφαλιστική αγορά των Ιωαννίνων, την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής, μίλησαν στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Ιωαννίνων και ο κ. Γιώργος Μάστακας, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Πρόεδρος ANAX Insurance Network.
Όπως τονίζουν, η ασφαλιστική αγορά της περιοχής είναι ευρέως αναπτυγμένη, με τις επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται την αξία της ασφάλισης, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποια επιχείρηση να λειτουργεί ανασφάλιστη.
Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι πολλές φορές, ενώ υπάρχει η πρόθεση από πλευράς των καταναλωτών να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, μη επιθυμώντας να βγουν έξω από την ζώνη ασφαλείας τους, δεν προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους εξειδικευμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις είτε να παραμένουν ανασφάλιστες, είτε να ασφαλίζονται σε ομίλους του εξωτερικού.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μάστακας:
«Ακούμε συνέχεια αυτή τη μόνιμη καραμέλα της έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα. Δεν υπάρχει ασφαλιστική αγορά για να υπάρξει ασφαλιστική συνείδηση. Το πρόβλημα ξεκινάει από πάνω. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν διαθέτει μία ευρεία γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων για να καλύψει τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις. Δεν έχει προϊόντα. Πρέπει να στραφείς στα Lloyds του Λονδίνου, να βρεις αντασφαλιστές για να πάρεις μία προμήθεια 8-10% και ένα συμβόλαιο 50.000 ευρώ, που θα έχει αγγλικούς όρους.»
«Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες δουλεύουν safe, με συμβόλαια κατοικίας, αυτοκινήτου, βιομηχανικούς κινδύνους, που οι περισσότεροι φεύγουν και από αυτούς. Τώρα βγήκαν εταιρείες που λένε ότι δεν ασφαλίζουν κτίρια με φωτοβολταϊκά στη στέγη και μετά λένε ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση. Για να υπάρξει ασφαλιστική συνείδηση πρέπει να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 10 χιονοδρομικά κέντρα, δεν μπορείς να βρεις να τα ασφαλίσεις πουθενά. Αν πας σε οποιοδήποτε χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη θα δεις εταιρείες που βρίσκονται και στην Ελλάδα να τα ασφαλίζουν αυτές. Εδώ οι δικοί μας δεν γνωρίζουν το προϊόν. Έχουμε μεγάλα εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων, δεν τα ασφαλίζει καμία εταιρεία στην Ελλάδα και τα ασφαλίζει η Allianz Γερμανίας, τουλάχιστον όσον αφορά το εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Όταν πάλι τους μιλάς για συμβόλαια pollution φοβούνται κι τον ίσκιο τους. Tο 2-2,5% του ΑΕΠ που ακούμε από το 1980 είναι αποκλειστικά ευθύνη των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη εξειδικευμένων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και στην υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, όπου οι όροι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, γεγονός που μπερδεύει και προβληματίζει τους καταναλωτές.
«Στο κλάδο αυτοκινήτου έχουμε τη συνοδευόμενη οδήγηση που έχει ψηφιστεί πλέον στα 17 έτη και την νέα νομοθετική ρύθμιση για τα τρέιλερ. Αν δούμε πως οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτές τις περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις. Υπάρχουν εταιρείες που δεν μας έχουν απαντήσει καν πως αντιμετωπίζουν την συνοδευόμενη οδήγηση. Για τα τρέιλερ από την άλλη, ενώ βγαίνουν καινούργιες άδειες, άλλες εταιρείες λένε πάμε με το παλιό καθεστώς, ενώ άλλες τα ασφαλίζουν σαν μεμονωμένο συμβόλαιο. Ακόμη και στην υποχρεωτική αστική ευθύνη αυτοκινήτου κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το κίνδυνο.»
Ο κ. Ιωάννου στο λόγο του σχολίασε και το ζήτημα της απόσυρσης του άρθρου 23 του κλιματικού νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση των νεόδμητων κτιρίων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, τονίζοντας ότι η εν λόγω διάταξη δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της ασφάλισης. Παράλληλα, τονίζει ότι αν και η απόσυρση του άρθρου ήταν ασφαλώς επιβεβλημένη, λόγω της άτοπης τοποθέτησής του, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα, προκειμένου να προστατεύσει τόσο τους πολίτες, όσο και τα κρατικά ταμεία.
«Ήταν κάτι το εξωπραγματικό αυτό που πήγε να κατατεθεί στη Βουλή. Χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη να επιβάλλουμε δηλαδή να ασφαλιστούν μόνο τα νέα κτίρια, μόνο σε περιοχές υψηλού κινδύνου για φυσικά φαινόμενα και να επιβάλλουμε και στους αναλογιστές και στους underwriter να τα ασφαλίσουνε. Πριν το καταθέσουν δεν μιλήσαν με κανέναν; Απορώ.»
«Μόνο ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά και αποτελεσματικά τα ακραία φαινόμενα. Σώζουμε κόσμο και φυσικά δεν θα υπάρχουν και οικονομικές αιμορραγίες τόσο για τους πολίτες, που ακόμη περιμένουν να πάρουν επιδόματα από σεισμούς, όσο και για το κράτος.»
Το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ενάντια στις πλατφόρμες και τα εναλλακτικά κανάλια διανομής, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της θέσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην τοπική αγορά.
Πηγή: insuranceforum.gr