Με την αναστολή ολόκληρης της διοίκησης και τους μετόχους της να στερούνται των δικαιωμάτων τους, η City Insurance, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Ρουμανία, εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, παρά το έλλειμμα κεφαλαίου άνω των 170 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε επίσημα σε μια έκθεση του Financial Εποπτική Αρχή (FSA). Σε μια πρόσφατη συνάντηση με μεσίτες, οι επικεφαλείς του ασφαλιστικού τομέα της αρχής δήλωσαν ότι είναι σημαντικό οι διαμεσολαβητές να μην εγκαταλείψουν την πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων αστικής ευθύνης και ότι το ολλανδικό όχημα I3CP, που χρηματοδοτείται κυρίως με ελληνικά χρήματα, δεν εγκατέλειψε την πρόθεση του να αγοράσει πλήρως την εταιρεία Vivendi International, τον μεγαλύτερο μέτοχο της City Insurance που ελέγχεται από τον Dan Odobescu. Το ίδιο μήνυμα είχε σταλεί σε μεσίτες από την πρώην διοίκηση του ομίλου.
«Το I3CP Holdings B.V. (“I3CP”) αναγνωρίζει την απόφαση της Ρουμανικής Οικονομικής Εποπτικής Αρχής που εκδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2021 σχετικά με την City Insurance Romania S.A. (“CIRO”) και τις κανονιστικές συνέπειες που απορρέουν από αυτήν.
Το I3CP παραμένει δεσμευμένο με τους βασικούς ενδιαφερόμενους για να ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσει την περαιτέρω συμμόρφωση της CIRO με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της.»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Vivendi έχει εγκρίνει τη συναλλαγή, ενώ αναμένεται η έγκριση των αρμόδιων αρχών της χώρας, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι τεταμένο και ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα, προκειμένου ένα μεγάλο τμήμα του εδώ χαρτοφυλακίου της City Insurance να μεταφερθεί σε άλλες υγιείς ασφαλιστικές εταιρείες.
«Υπάρχουν ήδη διεργασίες μεταξύ Ελλήνων διαμεσολαβητών και τεσσάρων τουλάχιστον ενδιαφερόμενων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν να προσαρτήσουν τα συγκεκριμένα συμβόλαια, έναντι φυσικά αυξημένου ασφαλίστρου από τη λήξη του συμβολαίου και μετά», αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς στο euro2day.gr συμπληρώνοντας ότι:
«Δεν πρόκειται για τιμωρία των ασφαλισμένων οδηγών, αλλά για κινήσεις που θα μειώσουν τους κραδασμούς στην αγορά, λειτουργώντας παράλληλα υπέρ των σημερινών πελατών της City Insurance. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να διδαχτούν ότι το φτηνότερο δεν είναι πάντοτε και το οικονομικότερο, ή το ότι σε γενικές γραμμές, στην αγορά, ό,τι δίνεις παίρνεις. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και σοβαρές ΕΠΥ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ωστόσο ο θεσμός δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς, που είτε ασφαλίστηκαν σε αυτές είτε είχαν την ατυχία να τρακάρουν με ασφαλισμένα αυτοκίνητα των συγκεκριμένων εταιρειών. Έχει γίνει τόσο καλή δουλειά με το Sovency II για τη φερεγγυότητα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά εξακολουθούμε να υφιστάμεθα τις επιπτώσεις ορισμένων ΕΠΥ. Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η διείσδυση του φιλικού διακανονισμού, προκειμένου να μην μπαίνουν σε περιπέτειες οδηγοί που επέλεξαν σοβαρές ασφαλιστικές εταιρείες».
Με πληροφορίες από economica.net, euro2day.gr