Παρά την έντονη ανησυχία που προκαλεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Δέλτα της COVID-19, οι διαχειριστές κινδύνων έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στη μετά-Covid εποχή. Όντας πλέον πιο ώριμοι και εκπαιδευμένοι στη διαχείρισή απρόβλεπτων και μη κινδύνων, αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που άντλησαν από το προηγούμενο έτος και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει μία επικείμενη κρίση.
Σύμφωνα με τον Bernhard Kotanko, ανώτερο συνεργάτη της McKinsey, τα κύρια μαθήματα που πρόσφερε η πανδημία στους διαχειριστές κινδύνου είναι τα εξής:
- Η σημασία της συνετής διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου: Ο χειρισμός της επιχειρησιακής συνέχειας, η διαχείριση των αλληλεπιδράσεων με το σύνολο των πελατών με απομακρυσμένο και ψηφιακό τρόπο και η υποστήριξη πελατών, συνεργατών και κοινωνιών με νέα μέσα
- Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού: Η διαχείριση κινδύνου πρέπει να ενισχύσει τη διαχείριση δεδομένων και απορρήτου, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις από τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο
- Η διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων: Ιδιαίτερη προσοχή στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και ρευστότητα, με παράδειγμα τα δεδομένα του Μαρτίου 2020
Όπως τονίζει ο Kotanko, ζούμε σε μία εποχή όπου η συνετή και ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνων μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Το σοκ που προκλήθηκε από την ταχεία παγκόσμια εξάπλωση του ιού επηρέασε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες ζημιές. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την αναδιοργάνωση της στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εταιρειών.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε τομείς λειτουργικού κινδύνου όπως η συνεχής λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης, η ασφάλεια δεδομένων, ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο καθώς και η πρόβλεψη για νέους τρόπους ψηφιακής και απομακρυσμένης εργασίας.
“Γενικότερα, θα πρέπει επίσης να γίνει μια ανασκόπηση της κουλτούρας κινδύνου, με σκοπό την προετοιμασία των επιχειρήσεων για τέτοιου είδους σενάρια με πιο συνεκτικό τρόπο”, δήλωσε ο Κοτάνκο.
Το μέλλον της ασφάλισης στη διαχείριση των ορίων κινδύνου
Ένας από τους κύριους παράγοντες που περιόρισαν τα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, τα οποία επέφεραν σημαντικές απώλειες στους επιχειρηματικούς κύκλους.
«Είναι απίθανο η ασφαλιστική βιομηχανία να παρέχει ευρεία κάλυψη στο μέλλον έναντι επικείμενων κρίσεων, συνεπώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν πιο εξελιγμένες λύσεις συστημικού κινδύνου και προγράμματα ασφάλισης κινδύνων, αλλά και να συνεργαστούν στενότερα με τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του ευρύτερου κενού προστασίας»
Η πανδημική κρίση στην υγεία έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και πολλούς ακόμη νοσηλευόμενους. Όπως επισημαίνει ο Kotanko, τα επόμενα χρόνια ο ασφαλιστικός κλάδος θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση του κόστους υγείας των μελλοντικών πανδημιών.
«Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση και τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στη σύπμραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε καθαρά ιδιωτικά μοντέλα».