Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση;
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 αναζωπύρωσαν τις φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη κινητροδότησης της ιδιωτικής ασφάλισης. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και οι κυβερνητικές αρχές, αναλογιζόμενες την επιβάρυνση που αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι αποζημιώσεις που καλούνται να χορηγήσουν οι θεσμοί, με σκοπό την κάλυψη των ζημιών αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας στις πληγείσες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία 37.137.965,09 €, ενώ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που άφησαν στο διάβα τους οι αλλεπάλληλοι σεισμοί του Σεπτεμβρίου στην Κρήτη αγγίζουν τα 18.649.907,92€ .
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης έθεσε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλώνοντας ότι «Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο νέος κλιματικός νόμος, προβλέπει ότι από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά, με την ασφάλιση να αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του εκάστοτε κτιρίου. Είναι όμως αρκετό το μέτρο αυτό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;
Το “The Insurer” μέσα από την ενεργό του παρουσία στη ΔΕΘ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, οι οποίες τοποθετήθηκαν στην κάμερα του insuranceforum web tv για το ζήτημα της παροχής κινήτρων προς την ιδιωτική ασφάλιση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της σε περιόδους κρίσεων και εκφράζοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.
Διαβάστε περισσότερα στο “The Insurer” Δεκεμβρίου
Γίνετε συνδρομητής πατώντας εδώ
Ανανέωσε τη συνδρομή σου εδώ