Μαύρος Γάτος

Είναι δίκοπο μαχαίρι η αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων από τις κυβερνήσεις;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η κατακόρυφη άνοδος της χρήσης κρυπτονομισμάτων έχει αρχίσει να προβληματίζει τόσο τους χρηματοοικονομικούς κύκλους, όσο και τις κρατικές κυβερνήσεις, οι οποίες διαπιστώνουν ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές στηρίζουν αυτήν την νέα συναλλαγματική πραγματικότητα.

Ως γνωστόν, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία κεντρικής αρχής ελέγχου. Η ιδιαιτερότητα της φύσης τους καθιστά τέτοιου είδους συναλλαγές ιδανικές για παράνομες δραστηριότητες, ενώ στη σκιά παραμένει και το ζήτημα της φορολόγησης των συναλλαγματικών δραστηριοτήτων.

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν τεθεί και επίσημα κατά της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναγνώρισής τους, χωρίς να διευκρινίζουν απαραίτητα το πλαίσιο λειτουργίας τέτοιου είδους συναλλαγών.

Τι θα σήμαινε η αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων από τις κυβερνήσεις;

Η επίσημη αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων από τις κυβερνήσεις παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση μπορεί να ακούγεται ως μια ευεργετική εξέλιξη για την πορεία των ηλεκτρονικών νομισμάτων, στην πραγματικότητα θα λειτουργούσε καταστροφικά για το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Ο λόγος; Ασφαλώς διότι η αναγνώρισή τους από τους κρατικούς οικονομικούς θεσμούς θα σήμαινε παράλληλα την επιβολή ενός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου ως προς στη χρήση τους. Η επιβολή φορολογικής ρήτρας για παράδειγμα στις εν λόγω συναλλαγές θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά την αξία τους, αναιρώντας ουσιαστικά τα κύρια προτερήματά τους και κατά συνέπεια το λόγο ύπαρξης τους.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα υποβάθμιζε την αξία τους είναι το ζήτημα των blockchain στοιχείων. Σε περίπτωση που τα κρυπτονομίσματα υιοθετηθούν από τις κυβερνήσεις, οι κρατικοί θεσμοί θα αποκτούν πρόσβαση στα blockchain στοιχεία κάθε συναλλαγής. Επομένως, το κράτος θα ελέγχει στενά το πλαίσιο των συναλλαγών αλλά και την οικονομική ζωή των πολιτών, ενώ μπορεί να αναλογιστεί κανείς πόσο καταστροφική θα ήταν μία τέτοιου είδους εξέλιξη σε κράτη με ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το σενάριο της απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων

Στο αντίποδα, μία ενδεχόμενη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από τους κρατικούς φορείς θα λειτουργούσε επίσης καταστροφικά για τα κρυπτονομίσματα.

Ειδικότερα, στην Ινδία έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι οι κρατικές αρχές θα απαγορεύσουν δια νόμου τα κρυπτονομίσματα, ενώ θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και σε όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο εξωτερικό ή έχουν στην κατοχή τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Αναμφίβολα, η εν λόγω απόφαση αποδίδεται στο γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα είναι συνδεδεμένα με παράνομες δραστηριότητες, όντας ιδιαίτερα δημοφιλή σε εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες. Σίγουρα η απαγόρευσή τους δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξάλειψη τέτοιων δραστηριοτήτων, ωστόσο θα μπορούσε να τις περιορίσει έως ένα βαθμό.

Άλλος ένας παράγοντας που καθιστά τα κρυπτονομίσματα απειλητικά για τις κυβερνήσεις είναι φυσικά η μείωση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων. Ο φόβος αυτός απορρέει από το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, γνωστό και ως seigniorage. Σύμφωνα με τον ορισμό του Investopedia, seigniorage «είναι η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρήματος, για παράδειγμα ενός κέρματος των 25 σεντς, και του κόστους παραγωγής του. Το κράτος μπορεί να εκτυπώνει χρήματα έναντι ενός κλάσματος της αξίας του».

Το πρόβλημα που προκύπτει βασίζεται στο γεγονός ότι το seigniorage στηρίζεται στη χρήση των νομισμάτων που εκτυπώνουν τα κράτη. Συνεπώς, η καθολική χρήση κρυπτονομισμάτων θα προκαλούσε προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σταδιακά θα συνέβαλλε και στην μείωση της αξίας των εθνικών νομισμάτων.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την όλη συζήτηση είναι ότι το κλειδί στην επιτυχία του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων είναι ακριβώς το αδιευκρίνιστο ακόμη πλαίσιο λειτουργίας τους. Η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία είτε είναι θετικά προσκείμενη προς την χρήση τους, είτε όχι. Το εάν εν τέλει θα επιβιώσουν με την πάροδο του χρόνου θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως επίσης και το εάν θα επιβεβαιωθούν οι φωνές που κάνουν λόγω για άλλη μία φούσκα στη παγκόσμια χρηματοοικονομική πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Θεσσαλονίκη: Νέα εξαγορά απο την INFOTRUST Α.Ε

Η INFOTRUST A.E ασφαλιστικό πρακτορείο, όπως ανακοίνωσε στις 31/12/24, πρωτοπόρος στον χώρο των ασφαλίσεων, επισφραγίζει την στρατηγική συνεργασία της με την HBU

Συνεδρίασε η νέα Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Θ. Πραγματοποιήθηκε η εκλογή στις επιμέρους θέσεις Διοίκησης

«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε δουλειά. Ξεκινάμε επαφές και ευελπιστούμε σε συνεργασία για κοινή πλεύση με όλους τους θεσμικούς φορείς που συνδιαμορφώνουν