Μ. Ανυφαντή: Πανδημία και cyber attacks στην κορυφή των κινδύνων για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn

Για τους ασφαλιστικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που μας επιφυλάσσει το νέο έτος και για την αξία της ποσοτικοποίησης κινδύνων για την ασφαλιστική βιομηχανία μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, κα Μαριάννα Ανυφαντή στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη, αναλύοντας παράλληλα πώς η αξιολόγηση των κινδύνων διαμορφώνει το κόστος των ασφαλιστικών προγραμμάτων, τις αμοιβές του δικτύου των συνεργατών και εν τέλει τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο αναλογιστής είναι εξ ορισμού ο επιστήμονας που ποσοτικοποιεί τους κινδύνους, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, μαθηματικά και χρηματοοικονομικά μοντέλα. Αυτή η ποσοτικοποίηση μπορεί να γίνεται για σκοπούς τιμολόγησης, για σκοπούς αποθεματοποίησης και ασφαλώς για σκοπούς φερεγγυότητας. Θα μπορούσε συνεπώς η ποσοτικοποίηση να χαρακτηριστεί ως ένα μέσο πρόβλεψης των κινδύνων; Όπως δηλώνει η κα Ανυφαντή, η ανάληψη κινδύνου καθιστά τη πεμπτουσία των ασφαλιστικών εργασιών. Το ζητούμενο λοιπόν σε κάθε μελέτη είναι αν αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να εντοπιστούν και να ποσοτικοποιηθούν.

«Αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα, παρά το να αποφύγουμε τους κινδύνους. Μια διαδικασία ποσοτικοποίησης του κινδύνου αφορά τη τιμολόγηση, όπου ο αναλογιστής θα πρέπει να εντοπίσει τους κινδύνους του υπό συζήτηση προϊόντος και να τους αποτυπώσει, προκειμένου να καταλήξουμε στη τιμή του ασφαλίστρου», τονίζει στο λόγο της.

Αναφορικά με το κατά πόσο η αξιολόγηση των κινδύνων επηρεάζει τις αμοιβές των συνεργατών μιας ασφαλιστικής εταιρείας, η κα Ανυφαντή εξηγεί ότι η εν λόγω συζήτηση ξεκινά από τη σχέση αλληλεπίδρασης των αμοιβών του δικτύου με το ασφάλιστρο, η οποία διαμορφώνει και το τελικό κόστος του εκάστοτε προϊόντος για τον καταναλωτή.

«Οι αμοιβές του δικτύου αλληλεπιδρούν με το ασφάλιστρο γιατί καθορίζουν το τελικό κόστος που καταλήγει στον ασφαλισμένο. Επομένως, όλο αυτό είναι μια κυκλική διαδικασία, το ασφάλιστρο επηρεάζει τις αμοιβές και οι αμοιβές επηρεάζουν το ασφάλιστρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η τιμή του ασφαλίστρου δεν είναι κάτι που το προσδιορίσαμε μια φορά πριν 20 χρόνια και παραμένει στον αυτόματο, πρέπει να το επαναξιολογούμε πάρα πολύ συχνά, ιδιαιτέρως σε μια εποχή που τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Άρα, λοιπόν, η μοναδική γραμμή άμυνας για μια ασφαλιστική εταιρεία είναι η τακτική επαναξιολόγησή του.»

Πανδημία και cyber attacks στην κορυφή των κινδύνων για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2022

Το 2022 αποτελεί μια χρονιά εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τις χρηματοοικονομικές αγορές, δεδομένου ότι η απειλή της Covid-19 εξακολουθεί να κάνει αισθητή τη παρουσία της μέσα από τις νέες άγνωστες μεταλλάξεις που εντοπίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζει η κα Ανυφαντή κατατάσσει την πανδημία στην κορυφή των σημαντικότερων κινδύνων για την ασφαλιστική βιομηχανία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η πανδημία είναι ένας κίνδυνος με πολλές επιπτώσεις, πχ ένα μελλοντικό lockdown, το οποίο φέρει οικονομικές συνέπειες. Οι ασφαλιστικές εργασίες επηρεάστηκαν και θετικά και αρνητικά. Δηλαδή ο δείκτης ζημιών σε κάποιους κλάδους έπεσε πάρα πολύ, γεγονός που ευνόησε τις ασφαλιστικές εταιρείες, από την άλλη όμως μπορεί η πανδημία να επηρέασε τη παραγωγή και να επιβράδυνε τις ανανεώσεις.»

Στους κινδύνους οι οποίοι πρόκειται να μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα η κα Ανυφαντή εντάσσει και τα cyber attacks, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό που δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις τον τελευταίο χρόνο.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τράπεζες, ασφαλιστικές κτλ. κατά τη περίοδο της πανδημίας είναι οι δεύτερες πιο σημαντικές από αυτές που έγιναν στον κλάδο υγείας, γιατί οι ασφαλιστικές διαχειρίζονται και πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.»

Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να εκτροχιάσει την ασφαλιστική αγορά

Αναφερόμενη στο νέο κύμα πληθωρισμού, που καλείται να αντιμετωπίσει η εθνική οικονομία αλλά και η ασφαλιστική αγορά, η Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος επισημαίνει ότι αν και το ποσοστό που καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2021 είχαμε να το δούμε από το 2010, ο πληθωρισμός αποτελεί ένα προβλέψιμο κίνδυνο και δεν είναι ικανός να εκτροχιάσει την ασφαλιστική αγορά.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε νούμερα που είχαμε χρόνια να δούμε στην Ελλάδα. Το Νοέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 4,8%. Αυτό το νούμερο είχαμε να το δούμε από το 2010. Δεν θα ανησυχούσα ωστόσο σε αυτή τη φάση, καθώς δεν είναι ένα τέτοιο νούμερο επαρκές να εκτροχιάσει την ασφαλιστική αγορά. Ο πληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει το κόστος ζημιών και το κόστος υπηρεσιών άρα θεωρητικά μπορεί να κάνει ένα ασφαλιστικό προϊόν πιο ακριβό.», δηλώνει η κυρία Ανυφαντή.

«Στο βαθμό που ο πληθωρισμός είναι αναμενόμενος και έχει ληφθεί υπόψη από τον αναλογιστή και την ασφαλιστική εταιρεία σε όλες τις εργασίες είναι πιο ελέγξιμος. Το πρόβλημα είναι το απρόσμενο. Το ξαφνικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κα Ανυφαντή στο video που ακολουθεί

Πηγή: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο