Έως 19 Ιανουαρίου η νέα πρόταση του CVC για Εθνική Ασφαλιστική… ορισμένοι βλέπουν σοβαρή εμπλοκή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να υποβληθεί η νέα τροποποιημένη πρόταση του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η αρχική πρόταση περιλάμβανε 420 εκατ ευρώ τίμημα για το 80% των μετοχών – το υπόλοιπο 20% θα κρατήσει η Εθνική τράπεζα – εμπροσθοβαρείς προμήθειες περίπου 60 εκατ έναντι μελλοντικών αποδόσεων καθώς και έκδοση tier 2 ύψους 50 εκατ από την Ασφαλιστική που θα καλύψει η Εθνική τράπεζα.

Πέραν από το τίμημα, υπάρχει και ένα άλλο σκέλος οι παράμετροι που έχει θέσει το CVC όσον αφορά την απόδοση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και άπτονται της μελλοντικής συνεργασίας Εθνικής τράπεζας και CVC.
Για την Εθνική τράπεζα οι ρήτρες που έχουν τεθεί από το CVC είναι πολύ σκληρές.
Το CVC έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα προβαίνοντας σε σημαντικά deal στον κλάδο της Υγείας, πρόσφατα με την εξαγορά της Vivartia και βεβαίως το ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Συνολικά δύναται να επενδύσει στην Ελλάδα 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.

Ποια μπορεί να είναι η νέα πρόταση του CVC;

Ορισμένοι κύκλοι θα περίμεναν το τελικό τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική να καθοριστεί στα 550 εκατ ευρώ (τίμημα και εμπροσθοβαρείς προμήθειες).
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτού είναι σχεδόν μηδενικές.
Παρ΄ όλα αυτά το CVC θα μπορούσε να φθάσει στα 450 εκατ τίμημα και 60 εκατ εμπροσθοβαρείς προμήθειες περίπου 510 εκατ ευρώ ή αύξηση 30 εκατ από την αρχική πρόταση.
Το βασικό θέμα είναι ότι η Εθνική ζητάει να αλλάξουν οι όροι για τις μελλοντικές αποδόσεις και την έχει λαμβάνειν η κάθε πλευρά από την συνεργασία στο μέλλον.
Εκεί οι εκπτώσεις δεν μπορεί να είναι μεγάλες από το CVC.

Ορισμένοι βλέπουν σοβαρή εμπλοκή – Προετοιμάζουν IPO αλλά υπάρχουν κίνδυνοι

Ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι εάν χαλάσει το deal Εθνικής τράπεζας και CVC… δεν υπάρχει πρόβλημα είναι έτοιμο το IPO δηλαδή η δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο.
Θα μπορούσε να δοθεί σε δύο δόσεις 40% εντός του 2021 και 40% εντός του 2022.
Είναι ένα σενάριο αλλά υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι που εξαρτώνται από την πορεία των αγορών.
Υπάρχει μεγάλο ρίσκο και πολλές αβεβαιότητες.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δημόσια προσφορά μπορεί να είναι επιτυχής και να αποτελέσει πρόκριμα για την χρηματιστηριακή αγορά η επιτυχία εισόδου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό είναι ωραίο όπως αναφέρεται αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν τα ρίσκα.
Το δίλημμα για την διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα είναι παίρνει 500 εκατ τώρα από το CVC και κλείνει όλες τις εκκρεμότητες ή πάει σε δημόσια προσφορά;
Επίσης έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι από τα τέλη του 2015 η Εθνική τράπεζα έχει υποχρέωση προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Φθάσαμε αισίως στο 2021 παρήλθαν πάνω από 5 χρόνια και ακόμη… η Εθνική Ασφαλιστική πωλείται.
Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η Εθνική πραγματικά δεν θέλει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Τι θα συμβεί;

Δεν θα πρέπει να ξεγραφεί το CVC από την διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Από την άλλη το IPO που έχει προετοιμαστεί από Morgan Stanley και Goldman Sachs είναι εναλλακτική αλλά έχει και τεράστια ρίσκα.
Το δίλημμα είναι μεγάλο.

Υποσημείωση

Υπάρχει και μια Τρίτη…. εναλλακτική λύση… αλλά θα δούμε εάν θα ενεργοποιηθεί….

πηγή άρθρου: www.bankingnews.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο