Για το νέο κλιματικό νόμο και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης των νεόδμητων κτιρίων σε ζώνες τρωτότητας τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, στη χτεσινή συνεδρίαση των επιτροπών «Παραγωγής και Εμπορίου» και «Προστασίας του Περιβάλλοντος», αναφερόμενος στις ενστάσεις της ασφαλιστικής κοινότητας, η οποία πολλάκις έχει επισημάνει ότι η εν λόγω ρύθμιση πρόκειται να επιφέρει σημαντική αύξηση στη τιμές των ασφαλίστρων, λόγω του υψηλού κινδύνου κάλυψης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Αμυράς, σύμφωνα με ειδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ευάλωτες περιοχές, το κόστος της ασφάλισης για μία μέση κατοικία διαμορφώνεται στα 120-150 ευρώ. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα ποσά αυτά είναι διαχειρίσιμα από τους πολίτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας πρόκειται να μειώσει περαιτέρω το κόστος των ασφαλίστρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η ασφάλιση δεν είναι καθόλου ακριβή. (…) Τώρα με την υποχρεωτικότητα που βάζουμε θα πέσουν τα ασφάλιστρα».
«Γιατί το κράτος να υποχρεώνεται, σε ευάλωτες περιοχές λόγω φυσικών καταστροφών, να βγάζει και να πληρώνει από τη τσέπη του, όταν μπορεί, με χαμηλό κόστος να καλύπτονται οι ζημιές από τις ασφαλιστικές εταιρίες;»
Αντίθετη με την ασφαλιστική επιστήμη η υποχρεωτική ασφάλιση σε περιοχές υψηλής τρωτότητας
Από πλευράς της η ΕΑΕΕ έχει εκφράζει την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του άρθρου 23 του ανωτέρω Σχεδίου Νόμου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Πρόκειται η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική, βασική αρχή της οποίας είναι η ασφάλιση του τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου. Του κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο.
Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ, στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά.
Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση – μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης – αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, θα είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό για τους καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμη: Ανακοίνωση ΕΑΕΕ για το Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»