Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ariston Cover, Γιάννης Σιμιντζής, στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την υπόθεση της City Insurance που έχει ταρακουνήσει την Ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Σιμιντζής επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την έκδοση των συμβολαίων, τις χρηματοδοτήσεις και τις αποζημιώσεις της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με ακεραιότητα.
Επιπλέον, διαψεύδει τις Κασσάνδρες που κάνουν λόγο για κλείσιμο της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι η τετράμηνη υπαγωγή της στο εγγυητικό σχήμα της χώρας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το τέλος της, αλλά αντιθέτως έχει ως στόχο το νοικοκύρεμα και την αποκατάσταση των χρηματοοικονομικών της, διασφαλίζοντας τη συνετή διαχείριση και λειτουργία της επιχείρησης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιμιντζής: «Στις 4/6/21 η εποπτική αρχή της Ρουμανίας (FSA), μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για τη συγκεκριμένη εταιρεία για ζημιές μπήκε στη διαδικασία να τοποθετήσει ως προσωρινό διαχειριστή το εγγυητικό σχήμα της χώρας (FGA) με εντολή διάρκειας τεσσάρων μηνών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και διασφάλισης της συνετής διαχείρισης της επιχείρησης.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ariston Cover διευκρίνισε ότι η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται στο Solvency II, το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση που μια εταιρεία εντός Ε.Ε. δεχτεί ένα συγκεκριμένο αριθμό καταγγελιών, τότε η εποπτική αρχή είναι υποχρεωμένη να παρέμβει άμεσα για την προστασία του καταναλωτή. Όπως τονίζει η τοποθέτηση προσωρινού διαχειριστή δεν υποδηλώνει το κλείσιμο μιας εταιρείας, απεναντίας συμβάλλει στο νοικοκύρεμα της.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών για να γίνει ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά της εταιρείας. Όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δόθηκαν αυτοί οι 4 μήνες μετά θα συμβεί κάτι. Υπάρχει ένας νόμος ο 246/2015 στο άρθρο 36 που δίνει τη δυνατότητα για παράταση αυτής της αποκατάστασης.», δηλώνει ο κ. Σιμιντζής, ξεκαθαρίζοντας ότι η εποπτική αρχή έδωσε τέσσερις μήνες στη εταιρεία προκειμένου να συμμαζέψει τα οικονομικά της και όχι 4 μήνες ζωής.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά
Στον απόηχο της είδησης σχετικά με τις εξελίξεις στην City Insurance παρατηρήθηκε ένα έντονο κλίμα αρνητισμού τόσο στα μέσα όσο και στα media. O κ. Σιμιντζής σχολίασε το έντονο κλίμα αρνητισμού έναντι της εταιρείας αναφερόμενος στους λεγόμενους haters, οι οποίοι ήταν κατά βάση ασφαλιστές. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Υπήρξαν κάποιοι haters στο διαδίκτυο. Πολλοί ασφαλιστές λειτούργησαν με αυτό το στυλ, δηλαδή μπήκαν σε μία λογική και είπαν διάφορα πράγμα τα οποία ήταν τερατώδη και σε καμία περίπτωση δεν ίσχυαν. Υπήρξαν κάποιες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες προσπάθησαν μέσω δημοσιογράφων να γράψουν λίβελλους. Έχουν πληρωθεί δημοσιογράφοι στον κλαδικό τύπο για να γράψουν κατά της City Insurance.»
Τα οικονομικά μεγέθη της City Insurance
Η City insurance δραστηριοποιείται στη Ρουμανία από το 1998 και από το 2007 αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στη ρουμάνικη ασφαλιστική αγορά, με μερίδιο που αγγίζει το 30% στην αστική ευθύνη της ασφάλειας αυτοκινήτων και το 16% στις γενικές ασφαλίσεις. Πρόκειται για έναν ασφαλιστικό κολοσσό, ο οποίος 2018 η εταιρεία έχει 4,5 εκατ. προ φόρων κέρδη και 140% δείκτη φερεγγυότητας σε μία χώρα με 20 εκατ. πληθυσμό.
Ο κ. Σιμιντζής διευκρίνισε ότι εκδίδονται κανονικά ασφαλιστήρια στην Ελλάδα, ενώ όσον φορά τις αποζημιώσεις ξεκαθάρισε ότι αποπληρώνονται κανονικά μέσω φιλικού διακανονισμού. Συγκεκριμένα δηλώνει:
«Η Ariston Cover είναι ένας εμπορικός βραχίονας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία εταιρεία που διαχειρίζεται εδώ στην Ελλάδα τις ζημιές, η οποία εξ όσων γνωρίζω κάνει τη δουλειά της ακέραια, αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Γνωρίζω ότι οι χρηματοδοτήσεις για τις αποζημιώσεις που έρχονται από την Ρουμανία γίνονται με ακέραιο τρόπο. Εγώ παρότι είμαι στο κομμάτι το εμπορικό εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα, οι πελάτες της City αποζημιώνονται κανονικά.»
Δαιμονοποίηση των εταιρειών ΕΠΥ στην Ελλάδα
Μεγάλος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα και για τις εταιρείες ΕΠΥ, έναντι των οποίων κυριαρχεί ένα αρνητικό κλίμα στην ελληνική αγορά. Ο κ. Σιμιντζής επισήμανε στο λόγο του ότι οι εν λόγω εταιρείες καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικές λόγω των χαμηλών κοστολογίων τους. Αναμφίβολα, τα χαμηλά ασφάλιστρα που προσφέρουν τις καθιστούν ιδιαιτέρως δελεαστικές για τους καταναλωτές γεγονός που οδηγεί τις υπόλοιπες εταιρείες σε μία συγκρουσιακή πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σιμιντζής:
«Oι εταιρείες μπαίνουν στην λογική να έχουν μία πολεμική αντιμετώπιση έναντι των ΕΠΥ είναι οι εταιρείες που λένε ότι οι ΕΠΥ έχουν χαμηλό ασφάλιστρο, το οποίο πάνε και το αντιγράφουν και οι ίδιες, μπαίνοντας σε διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης με εξευτελιστικές τιμές. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών δεν δραστηριοποιούνται μόνο στο κομμάτι των ασφαλειών. Ξέρετε πόσοι ΚΑΔ είναι που λειτουργούν με το καθεστώς ΕΠΥ; Είναι πάρα πολλοί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπαίνουν σε μια συγκρουσιακή πολιτική. Μία ΕΠΥ μπορεί να έχει φθηνό ασφάλιστρο γιατί έχει φθηνά κοστολόγια. Δεν χρειάζεται κτήρια, νοίκια, προσωπικό, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί και δημοσιοϋπαλληλικά.»