Ο Νίκος Γεώργιος είναι 34 χρονών και έχει καταγωγή από το Λιβαδερό Κοζάνης. Εργάζεται ως Ασφαλιστικός Πράκτορας, είναι ιδιοκτήτης δύο ασφαλιστικών πρακτορείων στην περιοχή της Κοζάνης και συνεργάζεται με πολλές ασφαλιστικές εταιρίες. Έχει κάνει σπουδές στη λογιστική και στα χρηματοοικονομικά και είναι πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, έχει υπάρξει μέλος επιτρόπων, ομάδων εργασίας, πρωτοβουλιών του δικτύου αγροτικής ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες. Από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Ιστορικού Σωματείου Ανεξάρτητων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας “Ο Άγιος Χριστόφορος”.
Κύριε Νίκο, καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για τη συμμετοχή σας στο Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δ. Μακεδονίας, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά του ασφαλιστικού κλάδου;
Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και για τη τιμή που μου κάνετε να τη συμπεριλάβετε στη θεματολογία του περιοδικού σας. Η συμμετοχή μου στο Σωματείο ξεκίνησε αρχικά ως μέλος κατά την έναρξη της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Στη συνέχεια, έθεσα υποψηφιότητα στις εκλογές του Σωματείου για μέλος του Δ.Σ, ενώ το Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Πρόεδρος του Σωματείου και κατέχω αυτήν τη θέση έως και σήμερα. Αρχικά αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά του κλάδου, επειδή ένιωσα έτοιμος να το κάνω, έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες σε μια μακρόχρονη πορεία μέσα από τη συμμετοχή σε φορείς Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς και θεώρησα ότι με τη συμμετοχή μου μπορώ να βοηθήσω. Ο άνθρωπος είναι όν κοινωνικό και πολιτικό κατά τον Αριστοτέλη και οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε στα κοινά. Η ικανότητα μας αυτή είναι ένα μεγάλο εργαλείο στα χέρια μας και μπορεί να βοηθήσει την επαγγελματική δραστηριότητα και τη ζωή μας. Μία πρόταση, μία ιδέα και ένα κίνητρο είναι ικανά να παρακινήσουν ένα σύνολο ανθρώπων να δράσει και να υιοθετήσει νέα σχέδια και προοπτικές. Πάντα πίστευα και το είδα και στην πράξη ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλούς στόχους.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην περιοχή σας; Πώς βίωσε επαγγελματικά την περίοδο του παρατεταμένου lockdown;
Η Ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην περιοχή μας αντιμετωπίζει προβλήματα που είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα όπως η υψηλή φορολογία, η απουσία ισχυρών φορολογικών κινήτρων για ασφάλειες ζωής και υγείας και ο ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά κανάλια διανομής και κυρίως από τις τράπεζες (bancassurance). Η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση του πληθυσμού θεωρείται ένα επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που μπήκε στο μέτωπο της πανδημίας, η οποία ασφαλώς είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στους κατοίκους της περιοχής. Παρόλο που οι επιχειρήσεις μας δεν έκλεισαν, επηρεάστηκαν αρκετά με σημαντικότερα προβλήματα τις μειώσεις στην παραγωγή νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων και στις ανανεώσεις των ήδη υπαρχόντων.
Πρόσφατα, οι επαφές σας με το οικείο Επιμελητήριο καθώς και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχαν ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να συμπεριληφθούν σε ακόμη ένα σημαντικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, έχετε καταφέρει να συμπεριλάβετε τον κλάδο στην περιφέρειά σας και σε άλλα προγράμματα. Μιλήστε μας για αυτή την επιτυχία σας ως Σύνδεσμος.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων θεωρήθηκε αναγκαία, έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με πολλές Περιφέρειες της χώρας όπως και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησαν να σχεδιάζουν προγράμματα (ΕΣΠΑ) στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19.Ο κλάδος μάς λόγω ενός τεχνοκρατικού προβλήματος δεν συμπεριλήφθηκε στις πρώτες προσκλήσεις των προγραμμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, όπως και στην δική μας. Από την πρώτη στιγμή ως Πρόεδρος του Σωματείου μαζί με το Δ.Σ κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τελικά πετύχαμε την ένταξη του κλάδου μας, σε δύο νέα προγράμματα. Το πρώτο Πρόγραμμα ονομάζετε «Στήριξη Ρευστότητας σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000,00 € και το δεύτερο «Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία» ανέρχεται στο ποσό των 5.500.000,00 €. Η ένταξη στα προγράμματα έγινε με τη στήριξη και την πολύ καλή συνεργασία του Σωματείου μας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως και με την ΠΟΑΔ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό μας, στηρίζοντας το αίτημα μας.
Έχετε εικόνα της συμμετοχής των συναδέλφων σε αυτά τα προγράμματα; Δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι καταφέρατε να εντάξετε τον κλάδο στα προαναφερθέντα προγράμματα που προκηρύχθηκαν στην περιφέρειά σας, έχετε κάποια εικόνα της συμμετοχής σε αυτά;
Καταρχάς να σας ενημερώσω ότι οι αιτήσεις έληξαν στις 31 Μαρτίου (και για τα δύο προγράμματα), οπότε από μέρα σε μέρα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αποτελεσμάτων. Τα μηνύματα πάντως που λαμβάνουμε ως τώρα είναι θετικά.
Πείτε μας λίγα λόγια για το Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δ. Μακεδονίας, πότε ιδρύθηκε, ποιο είναι μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό έργο του και ποια τα σχέδιά σας για το προσεχές μέλλον;
Το Σωματείο μας ιδρύθηκε το έτος 1988 με έδρα την Κοζάνη με την ονομασία «Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας, Ο Άγιος Χριστόφορος». Έχει μέλη ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είναι μέλος της ΠΟΑΔ. Το Σωματείο μας προασπίζεται πολλά χρόνια τον κλάδο μέχρι και σήμερα και το σημαντικότερο έργο του είναι η αδιάλειπτη στήριξή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αλλά και πρόσφατα η επιτυχής ένταξη τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Έχουμε σχέδια και ιδέες για το μέλλον, προσανατολιζόμαστε όμως περισσότερο στην προβολή της σημασίας του έργου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και στην προώθηση του αγαθού της ασφάλισης, ώστε να ενισχύσουμε την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.
Αναδημοσίευση από το Περιοδικό “The Insurer” Τεύχος Μαΐου 2021