Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι η Hellas Direct, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, προετοιμάζει την είσοδό της στη Ρουμάνικη αγορά.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ρουμάνικης ιστοσελίδας economica.net, η Hellas Direct εκμεταλλευόμενη το κενό που αφήνει πίσω της η παύση των δραστηριοτήτων της City Insurance, έχει ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με πρόσωπα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ρουμανία, με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην τοπική αγορά. Μάλιστα, σε προηγούμενο δημοσίευμά της η ρουμάνικη ιστοσελίδα άφησε αιχμές για τη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου της City Insurance, από δύο ασφαλιστικές εταιρείες, η μια εκ των οποίων είναι εταιρεία insurtech, με έντονη δραστηριότητα σε μεγάλη χώρα των Βαλκανίων και η οποία θα εισέλθει για πρώτη φορά στην Ρουμανική αγορά. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του economica.net:
“Μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία προετοιμάζει τα πρώτα της βήματα στην αγορά της Ρουμανίας, όπου διακρίνει μια μεγάλη ευκαιρία, στο πλαίσιο της απροθυμίας των κλασικών ασφαλιστικών εταιρειών να επεκταθούν στο χώρο των διαδικτυακών πωλήσεων και κυρίως λόγω του κενού που αφήνει πίσω της η χρεοκοπία της City Insurance.
Πρόκειται για τους Έλληνες της Hellas Direct, για τους οποίους έγραψε πρόσφατα το Economica.net, ότι προσέλκυσαν τους μετόχους της εταιρείας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Τα βήματα που έκαναν οι Έλληνες δεν είναι ακόμη τόσο προχωρημένα όσο αυτά της Axeria (ακόμη μια ασφαλιστική εταιρεία που ετοιμάζει την είσοδο της στην Ρουμανία). Οι δύο ιδρυτές και κύριοι μέτοχοι της ασφαλιστικής εταιρείας Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής με εμπειρία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό χρηματιστήριο Lloyds στο Λονδίνο, πρώην συνάδελφοι της Goldman Sachs πραγματοποίησαν συζητήσεις με αρκετούς μεσίτες και συμβούλους στη Ρουμανία. Από τις πληροφορίες μας πάντως φαίνεται ότι έχουν ήδη υποβάλει την αίτηση για την έγκριση της εισόδου τους στη Ρουμανική αγορά στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ελληνική αρχή θα ενημερώσει σχετικά την FSA και η FSA θα προχωρήσει σε συζητήσεις με την Hellas Direct. Ωστόσο, οι δυνατότητες άρνησης εισόδου από τους ρουμανικούς φορείς είναι ελάχιστες, διότι, όπως αναφέραμε παραπάνω, η ειδοποίηση από τον επόπτη στη χώρα προέλευσης είναι κυρίως επαρκής.
Όπως και η Axeria, μετά από συζητήσεις με την ASF, έτσι και η Hellas Direct θα πρέπει να γίνει μέλος του Bureau of Motor Insurers (BAAR), μια θέση που θα αποκτήσει μετά από ανάλυση της οικονομικής κατάστασης και των σχεδίων της για τη Ρουμανία, αλλά κυρίως με την ψήφο των υπόλοιπων μελών.
Η ενδεχόμενη είσοδος της Hellas Direct στην Ρουμάνικη αγορά θα συμβάλλει στην μαζική ανάπτυξη και επιτάχυνση των διαδικτυακών πωλήσεων στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου, δεδομένου ότι θα αποτελέσει την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στη Ρουμανία που θα παρέχει ηλεκτρονικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η ψηφιακή έκδοση ασφάλισης θεωρείται το μέλλον, δεδομένου ότι επιτρέπει τη μείωση του κόστους, γεγονός που καθιστά τα ψηφιακά δίκτυα διανομής εξαιρετικά ελκυστικά για το κοινό. Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση της διαχείρισης αποζημιώσεων, οι διαδικτυακές πωλήσεις θεωρούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα εργαλείο που θα επέτρεπε στις ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πολύ πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές στη σχέση τους με τον πελάτη. Μένει να φανεί, ωστόσο, πόσο καλά θα εφαρμοστούν αυτές οι αρχές στην υποχρεωτική ασφάλιση βάσει νόμου και με υψηλή συχνότητα αποζημιώσεων, όπως η RCA.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο πιθανότατα θα μπει η Ελλάς στη Ρουμανία. Πρόκειται για ένα MGA, δηλαδή Managing General Agent, ένα σύστημα που ρυθμίζεται σε επίπεδο ΕΕ, από μια νέα Οδηγία που θεσπίστηκε μόλις πριν από 3-4 χρόνια. Ουσιαστικά αυτός που θα σχεδιάσει το προϊόν και θα το πουλήσει δεν είναι η ασφαλιστική εταιρεία αλλά ένας διαμεσολαβητής, δηλαδή ένας μεσίτης ή ένας εξουσιοδοτημένος σύμβουλος για τέτοιες δραστηριότητες. Η αναδοχή, η πληρωμή αποζημιώσεων και η σύσταση αποθεματικών αποτελούν καθήκοντα που κατανέμονται μεταξύ του ασφαλιστή και του μεσίτη.”
Πηγή: economica.net