Τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών γνώσεων ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών έχουν προβληματίσει έντονα τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου. Ο κ. Νίκος Λεβετσοβίτης και ο κ. Γιώργος Νικολάκος στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην εκπομπή “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μαζική αποτυχία στις εξετάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανανέωση της διαδικασίας αλλά και του περιεχομένου των εξετάσεων. Παράλληλα, σχολίασαν την αδρανή στάση των σωματείων και των συλλόγων της χώρας ως προς το ζήτημα, ενώ αναφέρθηκαν και στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ως προς το ζήτημα αλλά και στην ανάγκη ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού του ασφαλιστικού κλάδου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολάκος τα ποσοστά αποτυχίας που καταγράφηκαν στις φετινές εξετάσεις είναι πρωτοφανή, με τους δείκτες επιτυχίας να μειώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς, η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας, η οποία αναμφίβολα καθιστά έναν καθοριστικό παράγοντα στα υψηλά ποσοστά αποτυχίας που καταγράφηκαν στις τελευταίες εξετάσεις. Όσο τετριμμένο και αν είναι αυτό το επιχείρημα, εξακολουθεί να αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία μας επηρεάζει άμεσα, τονίζει ο κ. Λεβετσοβίτης, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης. «Περάσαμε από μία εκπαίδευση που ήταν δια ζώσης και υπήρχε η προσωπική επαφή σε μία κάπως πιο άψυχη εκπαίδευση τη τηλεκπαίδευση, αυτό επηρεάζει γενικότερα το κλάδο της εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση έχει αλλάξει τα δεδομένα και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο. Βάσει αποτελεσμάτων στη δια ζώσης έχεις καλύτερη επικοινωνία. Ο διδάσκων με τον διδασκόμενο έχουν πολύ καλύτερη επικοινωνία απ’ ότι ηλεκτρονικά.»
Η μαζική αποτυχία ωστόσο που αποτυπώνεται στα ποσοστά επιτυχίας των εξετάσεων δεν οφείλονται ασφαλώς μόνο στη κρίση του κορωνοϊού, με την ύλη αλλά και τη διαδικασία των εξετάσεων να χρήζουν άμεσης ανανέωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νικολάκος: «Πρέπει το θέμα της εκπαίδευσης να το δούμε πολύ πιο συνολικά. Πρέπει να δούμε δηλαδή αν αναπτύσσεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά, γιατί δεν αναπτύσσεται, γιατί παραμένει στο 3%. Μετά χιλίων κόπων στρατολογούμε πέντε ανθρώπους. Από τους πέντε οι τρεις κόβονται στις εξετάσεις, οι δύο γίνονται ασφαλιστές και φεύγουν μετά από δύο χρόνια, γιατί δεν αντέχουν τα έξοδα και την εκπαίδευση που πρέπει να υποστούν. Νομίζω ότι το θέμα της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης μέσω του συστήματος multiple choice που εφαρμόζεται τα τελευταία 15 χρόνια στη τράπεζα Ελλάδος έχει αυτά τα αποτελέσματα, γιατί έχουμε κάνει του διαμεσολαβητές παπαγάλους. Έχουν τα θέματα τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, τις οποίες μαθαίνουν απ’ έξω, και πάνε και δίνουν εξετάσεις τις οποίες περνάνε και βγαίνουν ντουβάρια.».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβετσοβίτη, το κύριο πρόβλημα των εξετάσεων είναι ότι δεν καλλιεργείται και δεν ελέγχεται η κριτική ικανότητα των υποψηφίων. «Όπως αλλάζουν οι ανάγκες των πολιτών, όπως εξελίσσεται η κοινωνία μας θα έπρεπε να προσαρμόζεται και η εκπαίδευση. Οι εκολλαπτόμενοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της κοινωνίας. Η εκπαίδευσή τους θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της εξέλιξης του επαγγέλματός μας, γιατί και το επάγγελμά μας εξελίσσεται και διαφοροποιείται σιγά σιγά.»
Ο κ. Νικολάκος από πλευράς του χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως παπαγαλίστικη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει εντελώς η φιλοσοφία των εξετάσεων, οι ερωτήσεις να είναι πιο απτές , πιο προσιτές και πιο πρακτικές δίνοντας έμφαση στον τρόπο που επικοινωνεί και ενημερώνει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής τον πελάτη του και όχι στην λεπτομερή νομοθεσία.
«Πρέπει ο διαμεσολαβητής να ασχολείται με πρακτικά ζητήματα. Κανείς δεν ασχολείται με την εκπαίδευση. Ενδιαφέρει έναν ασφαλιστή, ο οποίος θέλει να πουλήσει unit linked, τι είναι η πρωτογενής, η δευτερογενής αγορά, οι μετοχές, τα παράγωγα, τα option και τα features; Ο άνθρωπος αυτός πουλάει ασφαλιστήρια συνδεδεμένα με επενδύσεις κυρίως με αμοιβαία εσωτερικά μεταβλητά ή εξωτερικά. Πρέπει να μάθει πως να διαχειρίζεται τον πελάτη και την εξυπηρέτηση του πελάτη, πως να ελέγχει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος πως να εφαρμόζει τη δέουσα επιμέλεια στην ενημέρωση του πελάτη του. Τι τον ενδιαφέρει η διαχείριση του χαρτοφυλακίου; Ένα άλλο θέμα είναι η ηλεκτρονική εκπαίδευση, η νομοθεσία για την ηλεκτρονική εκπαίδευση, γιατί ο καθένας πουλά ηλεκτρονικά αλλά δεν ξέρει τη νομοθεσία που ισχύει. Υπάρχει εκπαιδευτικό κομμάτι πάνω σε αυτό; Όχι!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λεβετσοβίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε την αδρανή στάση των σωματείων, των επιμελητηρίων και της ΕΑΕΕ στο ζήτημα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου, τονίζοντας ότι η συμβολή τους είναι κομβικής σημασία για την αναθεώρηση των διαδικασιών και της ύλης των εξετάσεων.
«Τα σωματεία έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο θέμα των εξετάσεων; Τα σωματεία των μεσιτών ασφαλίσεων και των πρακτόρων θα μπορούσαν να φτιάξουνε μέσα από τα σωματεία υποεπιτροπές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα των εξετάσεων των διαμεσολαβούντων. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα της εκπαίδευσης και πρέπει να το δουν σοβαρά και η ΕΑΕΕ και οι διαμεσολαβούντες, διότι η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού σε ένα κλάδο είναι αυτή που εξασφαλίζει τη συνέχειά του, αν δεν υπάρχει ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό ενός κλάδου, ο κλάδος θα φθείρει, θα φθείρει το επάγγελμα, θα φθείρει και η υπηρεσία η ίδια. Η ένωση πρέπει να πάρει σοβαρά το ρόλο της στο θέμα της εκπαίδευσης, πρέπει να παρέμβει να κάτσει και με τα σωματεία και με τα επιμελητήρια και να φτιάξουν καινούργιο πλαίσιο εκπαίδευσης σε όλο το πακέτο της εκπαίδευσης από την πιστοποίηση έως και την επαναπιστοποίηση. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η εκπαίδευση πρέπει να έχει στόχο την ανάπτυξη.», δήλωσε ο κ. Λεβετσοβίτης.
Την άποψη αυτή συνυπογράφει και ο κ. Νικολάκος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και εκπροσώπηση από τη νέα γενιά στον κλάδο, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά είναι μεταξύ 50-70 ετών, γεγονός που καθιστά άμεση την παρέμβαση των αρμόδιων σωματείων.