Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μιλά στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη για τις τελευταίες πυρκαγιές στην Δυτική Αττική και την Κορινθία, υπογραμμίζοντας την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συμβολή της στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κεχαγιάογλου κομβικής σημασίας είναι και ο παράγοντας του κράτους, επισημαίνοντας τις αλλαγές που θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοστούν στην πολιτική του με σκοπό την παρακίνηση των πολιτών προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Η ΠΟΜΙΔΑ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος επί πολλές δεκαετίες προσφέρει σημαντικότατο έργο στην υπηρεσία των ιδιοκτητών. Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να γίνει μέλος και να απολαμβάνει τα προνόμια που προσφέρει η Ομοσπονδία.
Όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιάογλου, η ΠΟΜΙΔΑ ήδη από το 2019, διεκδικεί τη θέσπιση φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και τα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας.
«Όταν τον Ιούλιο του 2019 είχε γίνει μια πρόταση από τη ΠΟΜΙΔΑ για να μπουν φοροελαφρύνσεις σε όσους επισκευάζουν ενεργειακά τα κτήρια τους, είχα κάνει μία πρόταση στον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιά να εντάξουμε και μία πρόταση έτσι ώστε να εκπίπτουν και τα ασφάλιστρα των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα, καθώς είναι πασιφανές το κέρδος για το κράτος.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Είχαμε μιλήσει με τον αναπληρωτή Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσιρόπουλο ο οποίος δέχτηκε με πολύ καλή διάθεση την επιχειρηματολογία μας και μάλιστα πέρσι το Φεβρουάριο του 2020, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε πει ότι αποφασίστηκε η έκπτωση των ασφαλίστρων κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα και ότι έπονται κι άλλες. Προφανώς υπονοούσε τα ασφάλιστρα ζωής. Δυστυχώς όμως ήρθε η πανδημία και ανέτρεψε τον σχεδιασμό, μπήκαν άλλες προτεραιότητες στο τραπέζι και αυτό έμεινε πίσω. Παρόλα αυτά έρχεται η φύση και μας υπενθυμίζει κάθε φορά την αναγκαιότητα της ασφάλισης. Τώρα με την πρόσφατη πυρκαγιά στην Δυτική Αττική και την Κορινθία ο κ. Παραδιάς σκέφτηκε να επαναφέρει το ζήτημα και έστειλε το δελτίο τύπου που έχει κυκλοφορήσει με επιστολή στον Υπουργό κ. Σταϊκούρα και κοινοποίηση και στην ΕΑΕΕ με σκοπό να υπενθυμίσει ότι μόνο κέρδος έχει η πολιτεία από αυτήν τη φορολογική διευκόλυνση προς τον πολίτη.»
Ο ρόλος του κράτους
Η συμβολή του κράτους στην ευαισθητοποίηση και στην καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών είναι το κλειδί για την έγκυρη πρόληψη των ζημιών αλλά και της κάλυψης του κόστους της αποκατάστασης. Το κύριο πρόβλημα που επισημαίνει ο κ. Κεχαγιάογλου είναι ότι το κράτος εξακολουθεί να εθελοτυφλεί έναντι των προκλήσεων, καθώς αποφεύγει να υιοθετήσει μέτρα που αποσκοπούν στην στήριξη της ασφάλισης περιουσίας. Ωστόσο, η άρνηση του αυτή όχι μόνο εντείνει τα οικονομικά προβλήματα και το κοινωνικό αδιέξοδο που συνεπάγονται τέτοιου είδους κρίσης, αλλά στερεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αξιόλογα ποσά που προκύπτουν από τους φόρους επί κερδών των ασφαλιστικών εταιριών και όχι μόνο.
Ειδικότερα ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει ότι: «Όταν το ίδιο το κράτος δείξει ότι ενστερνίζεται μία τέτοια απόφαση δίνει το καλό παράδειγμα και λέει στον πολίτη ασφαλίσου. Ο πολίτης θέλει να του το πούνε αυτό. Επειδή η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά μία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς του κράτους δίνει ένα μήνυμα και λέει στον πολίτη ασφαλίσου γιατί υπάρχει λόγος. Το ίδιο το κράτος αν σκεφτόταν ωφελιμιστικά θα έβλεπε ότι έχει μεγάλο κέρδος υιοθετώντας ένα τέτοιο νομοθέτημα, γιατί στις ασφαλίσεις κατοικιών και πυρκαγιάς υπάρχει ένας φόρος 15%, ο οποίος καθιστά ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το κράτος, ενώ αν συνδυαστεί με το φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών αυτό μεγεθύνεται πολύ περισσότερο. Ο κλάδος φωτιάς πυρκαγιάς είναι ένας πολύ κερδοφόρος κλάδος για τις ασφαλιστικές εταιρίες, άρα όσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει σε αυτόν, τόσο μεγαλύτερο φόρο επί των κερδών εισπράττει το Υπουργείο Οικονομικών και ο κρατικός προϋπολογισμός.»
Σχολιάζοντας τις τελευταίες πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και την Κορινθία, ο κ. Κεχαγιάογλου υπογράμμισε ότι το κόστος της αποκατάστασης θα επιβαρύνει για άλλη μία φορά τους ιδιοκτήτες αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα νέο ξεκίνημα για τους κατοίκους της περιοχής, αυξάνοντας την οικονομική δραστηριότητα των τοπικών κοινοτήτων.
«Φανταστείτε να ήταν ασφαλισμένα όλα τα σπίτια που κάηκαν τις περασμένες μέρες. Σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα σχεδίαζαν το αύριο, θα είχαν καλέσει εργολάβους και συνεργία να συζητήσουν για το πως θα φτιάξουν τα ακίνητά τους, που σημαίνει ότι μια μεγάλη οικονομική δραστηριότητα θα αναπτυσσόταν τους επόμενους μήνες στην περιοχή, που αυτό σημαίνει πολύ σημαντικά έσοδα για το κράτος από το ΦΠΑ όλων των υλικών, των εργασιών και των βελτιώσεων που θα γίνουν. Αυτό επίσης θα σήμαινε μια πολύ γρήγορη αποκατάσταση της περιοχής και αναβάθμιση του περιβάλλοντος που θα βοηθούσε ίσως και στην αναδάσωση.»
Αναμφίβολα, οι εικόνες καταστροφής από τις τελευταίες πυρκαγιές επαναφέρουν στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, με τη συζήτηση σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας να επανέρχονται και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο κ. Κεχαγιάογλου επισημαίνει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Μάτι 3 χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές, διευκρινίζοντας ότι τα σπίτια τα οποία έχουν ανοικοδομηθεί είναι εκείνα τα οποία ήταν ασφαλισμένα, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη στήριξη που προσφέρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να διαχειριστούν το μέγεθος των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μετά από τόσα χρόνια στο Μάτι τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πάλι είναι τα ασφαλισμένα, δηλαδή περίπου το 17% των κτηρίων που είχαν ασφάλεια, τα υπόλοιπα είναι ρημαδιό. Αν περάσει κανείς από το Μάτι σήμερα θα δει κατεστραμμένα οικήματα τα οποία δεν έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να τα ξαναφτιάξουν. Μέσα στα χρόνια της κρίσης που περάσαμε έχει χαθεί και η δυνατότητα κάποιος να αποταμιεύει. Η ασφάλεια γεννάει χρήματα την ώρα της μεγαλύτερης καταστροφής, δηλαδή με 100 ευρώ ασφάλιστρων θα σου δώσει 100.00 ευρώ για να ξαναφτιάξεις το σπίτι σου. Αυτό δεν το προσφέρει κανένα άλλο χρηματοοικονομικό εργαλείο στην παγκόσμια οικονομία.»
Η ασφάλιση ωστόσο της κατοικίας από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση του ποιοτικού επιπέδου ζωής των ασφαλισμένων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προνοήσει για την κάλυψη των περιουσιών τους από επικείμενες καταστροφές, τα ανασφάλιστα κτήρια και η αμέλεια ορισμένων ιδιοκτητών συμβάλλει στη διαιώνιση των προβλημάτων για τους κατοίκους μίας ευρύτερης περιοχής. Στο σημείο αυτό ο παράγοντας του κράτους μεγεθύνεται, με το αίτημα για υποχρεωτική ασφάλιση της περιουσίας να εντείνεται τόσο από τις εταιρίες όσο και από τους πολίτες. Την άποψη αυτή προσυπογράφει με τις δηλώσεις του ο κ. Κεχαγιάογλου υποστηρίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών.
«Στο Μάτι ζημιωμένος είναι και αυτός που έφτιαξε το σπίτι του γιατί ζει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Τι να το κάνεις αν έχεις τα λεφτά να φτιάξεις το σπίτι σου και γύρω σου όλα να είναι ρημαδιό. Αρά λοιπόν είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ασφάλισης και πρέπει εκτός από αυτή τη συζήτηση για τη φοροαπαλλαγή που είναι το ελάσσον να συζητήσουμε και το μείζον που είναι η υποχρεωτική ασφάλιση. Μπορεί κάθε φορά το κράτος να εκταμιεύει χρήματα για τη περιουσία κάποιου που του κάηκε το σπίτι; Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Αυτό δεν μπορεί να το υποστηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός, αυτό είναι στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης. Αν λοιπόν γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση θα μειωθεί παρά πολύ το κόστος γιατί θα αυξηθούν σε τεράστιο βαθμό τα έσοδα του κράτους και σε περίπτωση ζημιάς θα έχουμε μεγαλύτερα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα από το τόπο που έπαθε ζημιά. Πράγματι τη ζημιά δεν μπορείς να την αποτρέψεις αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προνοήσεις για την αποκατάσταση μετά.», επισημαίνει ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ.
«Υπάρχει έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης του ίδιου του κράτους και τόλμης να υιοθετήσει κάτι τέτοιο, γιατί από κάποιους η ιδιωτική ασφάλιση κτηρίων μπορεί να θεωρηθεί χαράτσι. Δεν είναι όμως χαράτσι, είναι το μόνο ανταποδοτικό εργαλείο, είναι η μόνη συμφωνία που μπορείς να κάνεις και να σου ανταποδώσει πολλαπλάσια χρήματα ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται. Εγγυημένα ιδιοκτήτης είναι μόνο κάποιος ο οποίος είναι ασφαλισμένος, όχι μόνο στο κλάδο πυρός αλλά σε οποιοδήποτε κλάδο. Όταν είσαι ασφαλισμένος η ψυχολογική ησυχία που νιώθεις, η αίσθηση ασφάλειας που έχεις είναι εξίσου πάρα πολύ σημαντική. Είναι βασικό να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση γιατί δεν ζημιώνεται μόνο ο μη ασφαλισμένος αλλά ακόμη και οι ασφαλισμένοι που μένουνε δίπλα του.», δήλωσε ο κ. Κεχαγιάογλου, υπογραμμίζοντας ότι η ασφαλιστική βιομηχανία και τα σωματεία καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν το εν λόγω αίτημα.