Ν. Κουτσουράης: Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά των ΕΠΥ από τις «κλασσικές» ασφαλιστικές εταιρείες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια εξαιρετικά κατατοπιστική συνέντευξη αναφορικά με το τρόπο λειτουργίας των εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών παραχώρησε ο κ. Νικήτας ΚουτσουράηςPhD, FAIQ – CII, CILA, CICI, Director & CUO NGN Groupστην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη, καταρρίπτοντας τους μύθους που κατακλύζουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά γύρω από τις ΕΠΥ, υπογραμμίζοντας ότι δεν παρουσιάζουν καμία ουσιαστική διαφορά από τις “κλασσικές” ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ωστόσο, για να γίνει πλήρως κατανοητός ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας των ΕΠΥ, αξίζει να πάμε λίγα χρόνια πίσω, ούτως ώστε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του θεσμού καθώς και την εξέλιξη του τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσουράης, οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία των ΕΠΥ ήταν παράλληλες με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η όλη προσπάθεια ήταν επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εταιρείες επισήμαιναν την ανάγκη για μια ενοποιημένη κάλυψη των παγίων και των ενδιαφερόντων τους, τα οποία είχαν με την ασφαλιστική εταιρεία της αρεσκείας τους, ή για να είμαστε ρεαλιστές, με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία είχαν διαπραγματευτική δύναμη, ώστε να μην έχουν να κάνουν με την τοπική αγορά και την τοπική διαπραγμάτευση σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνταν.

Σαν έννοια και σαν ιδέα αυτό το εγχείρημα είναι πάρα πολύ εμπορικό και θαυμάσιο πάνω στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εκείνη την εποχή, αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έφυγε από την έννοια της κοινότητας και έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέχεται και ένα κομμάτι του φεντεραλισμού, της ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε., που σημαίνει ότι δόθηκε πλέον η ευκαιρία σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία που βρισκότανε και λειτουργούσε νόμιμα εντός των πλαισίων της Ε.Ε. να λειτουργεί σε οποιοδήποτε σημείο της Ε.Ε. υπό το καθεστώς της  ελεύθερης παροχής υπηρεσιών σαν να ήταν διαφορετικός νομός του ίδιου κράτους. Θα τολμήσω να πω ότι σαν ιδέα ήταν καταπληκτική και νομίζω ότι όλοι το θέλανε να συμβεί. Η εναρμόνιση όμως όλων των νομοθεσιών και όλων των κανονιστικών πλαισίων των διαφόρων χωρών έχει ακόμη λίγο δρόμο και αυτό το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας. Προ ημερών έγιναν κάποια ακόμη βήματα προς την ενοποίηση και την εναρμόνιση των ορίων κάλυψης και το τρόπο συμπεριφοράς των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν υπό το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών σε χώρες υποδοχής στην Ευρώπη.”

Στο φλέγον ερώτημα σχετικά με τις διαφορές των εταιρειών ΕΠΥ με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Κουτσουράης τονίζει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των ΕΠΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών εταιρειών, δεδομένου ότι όλοι ακολουθούν τους ίδιους νόμους που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι θεσμοί.

Ουσιαστική διαφορά θα τολμήσω να πω ότι δεν υπάρχει καμία, όλες είναι ασφαλιστικές εταιρείες, όλες υπάγονται στις ίδιες έννοιες, στους ίδιους νόμους και στις ίδιες φορολογίες όσον αφορά τον τελικό καταναλωτή.”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την καχυποψία που διέπει την ελληνική ασφαλιστική αγορά για τις εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ο κ. Κουτσουράης υπογραμμίζει ότι καμία εταιρεία ΕΠΥ δεν μπαίνει σε μια νέα αγορά με την προοπτική της αισχροκέρδειας και του cash flow. Αντιθέτως, οι εταιρείες που επιδιώκουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε μία νέα χώρα, έχουν πραγματοποιήσει αναλύσεις για τις προοπτικές της εισόδου τους στην νέα αγορά και σε καμία περίπτωση δεν θα ρίσκαραν τη φήμη τους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι εταιρείες που έκλεισαν δεν είχαν ως αιτία την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσουράης:

“Υπάρχει μια αύξουσα δαιμονοποίηση των εταιρειών ΕΠΥ, που για ανθρώπους που γνωρίζουν το πως λειτουργούν οι εταιρείες ΕΠΥ είναι τουλάχιστον αστεία. Μια εταιρεία ΕΠΥ δεν μπαίνει στην φιλοσοφία του να κάνει δουλειές σε μια άλλη χώρα μόνο και μόνο για το τζιράρισμα, cash flow, ούτε κάνει ποτέ cash flow underwriting. Μια εταιρεία ΕΠΥ θέλει να έχει πραγματικά καλά αποτελέσματα, πριν μπει σε μια χώρα μια εταιρεία ΕΠΥ πρέπει να κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων των αγορών που θέλει να εισέλθει και να αποτιμήσει αυτά σε βάθος χρόνου τι πρόκειται να της αποφέρουν, διαφορετικά γιατί να μπει σε αυτή την περιπέτεια, η οποία μπορεί να την εκθέσει και από πλευράς φήμης αλλά και από πλευράς ουσιαστικών κινδύνων, κινδύνων Solvency. Καμία από τις εταιρείες οι οποίες έκλεισαν δεν είχανε ως λόγο για την ανάκληση της άδειάς τους την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Δεν φταίει η Ελλάδα που έκλεισαν αυτές οι εταιρείες.”

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσουράης, οι τοπικές ασφαλιστικές στα πλαίσια του ανταγωνισμού είναι λογικό να δυσανασχετούν για την είσοδο και ανάπτυξη των ΕΠΥ στην Ελλάδα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, από τη στιγμή που λειτουργούν υπό κανονικούς ρυθμούς και υπάγονται στους ίδιους θεσμούς με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Αρχικά κατανοώ την αρνητική άποψη η οποία μπορεί να υπάρχει από πλευράς τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπου βλέπουν κάποιους ακόμη δυνητικούς ανταγωνιστές να μπαίνουν στο παιχνίδι, σε μια πίτα που είναι δυστυχώς περιορισμένη. Δεν είμαστε άλλωστε η χώρα με το απέραντο κεφάλαιο.”

“Έχει σκεφτεί κανένας πόσες μεγάλες διαμεσολαβητικές εταιρείες ελληνικές υπάρχουν; Την δουλειά που κάνουν αυτές οι διαμεσολαβητικές εταιρείες και πόσο αυτή η δουλειά που κάνουν είναι στην πραγματικότητα duplication της δουλειάς που κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Άρα οι ασφαλιστικές εταιρείες δίκαια μπορεί να έχουν μια αρνητική άποψη όσον αφορά το κομμάτι των ΕΠΥ. Οι διαμεσολαβητές όμως δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να έχουν μια αρνητική άποψη σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ΕΠΥ. Μπορώ να το αποδώσω μόνο στην κακή αίρεση και στην παροιμία της φυλής μας που λέει θα ήθελα να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Εάν μια εταιρεία ΕΠΥ λειτουργεί υπό κανονικούς ρυθμούς και με ισχυρούς θεσμούς εδώ, εσωτερικούς θεσμούς, δεν χρειάζεται οι θεσμοί πάντοτε να είναι δημόσιοι, δεν έχει κανένας να πει κακό λόγο.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Στις εταιρείες ΕΠΥ ταιριάζει επ’ ακριβώς η παροιμία το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Εάν η έδρα είναι μια συνειδητοποιημένη εταιρεία, η οποία θέλει πραγματικά να λειτουργήσει υπό τα πρότυπα της αγοράς και με σωστό και δίκαιο τρόπο, εντός των πλαισίων των ασφαλιστικών πάντοτε, τότε είναι μια θαυμάσια εταιρεία με την οποία θα ήθελαν όλοι να συνεργάζονται με αυτήν. Αν μια εταιρεία βλέπει την αγορά μας οπορτουνιστικά και θέλει να αρπάξει ό,τι μπορεί και μετά να υποχωρήσει και πάλι στην έδρα της τότε είναι μια εταιρεία την οποία θέλουμε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην καριέρα μου και επειδή εμένα η ενασχόλησή μου είναι διαχειριστική κυρίως με αυτές τις εταιρείες έχω συναντήσει μόνο μια εταιρεία του δεύτερου τύπου. Όλες οι υπόλοιπες είχαν κάθε διάθεση να λειτουργήσουν σωστά με διαφάνεια, σεβόμενες τους κανόνες του κοινού γενικού συμφέροντος εδώ στην Ελλάδα και, ασχέτως της υποχρέωσης ελέγχου από την τράπεζα της Ελλάδος, όλες οι εταιρείες πάντοτε θέλανε να γνωστοποιούν το οτιδήποτε κάνουνε στον τοπικό επόπτη, έτσι ώστε να μην ξεφύγουν από αυτό που θα ήθελε ο τοπικός να κάνουν. Μη ξεχνάτε ότι ως ΕΠΥ είναι το στόχαστρο πάντοτε, άρα δεν θέλουνε να δημιουργήσουνε τέτοιου είδους προβλήματα.”

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κουτσουράη στο βίντεο που ακολουθεί

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο