Να εξηγήσουμε στον κ. I. Χατζηθεοδοσίου την διαφορά Ψυχικής οδύνης και Ηθικής βλάβης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα πρόσωπα που κατέχουν θεσμικές θέσεις θα πρέπει να σκέπτονται δύο φορές τί θα πουν αλλά και πώς αυτό θα το εκφράσουν. Και αυτό επειδή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά κάποιους πολίτες αν αυτό που θα ξεστομίσουν δεν είναι σωστό. Επειδή όμως κανείς δεν είναι αλάνθαστος υπάρχουν λύσεις. Όπως η συμβουλή από ειδικούς επι συγκεκριμένων θεμάτων.

Στην περίπτωση του προέδρου του Ε.Ε.Α & Κ.Ε.Ε.Ε κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου ο ειδικός που θα έπρεπε να συμβουλευθεί είναι ένας δικηγόρος.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εχθές Πέμπτη 27/1 διαβάσαμε με έκπληξη σε κλαδικό και οικονομικό τύπο μία δήλωση του προέδρου του Ε.Ε.Α και προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε σύμφωνα με την οποία «οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδο μπορούν να στραφούν κατά της διαχειρίστριας εταιρείας και να απαιτήσουν έως και 100.000 ευρώ λόγω της ψυχικής τους οδύνης.  Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν στο πρόγραμμα του ΣΚΑΙ και την εκπομπή “Αταίριαστοι”

Συγκεκριμένα ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής:
Αν κάποιος οδηγός στραφεί κατά της εταιρείας, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που αγγίζει έως και τα 100.000 ευρώ λόγω της ψυχικής οδύνης. Πέραν της ηθικής βλάβης, το άλλο θέμα αφορά στην πρόκληση υλικών ζημιών που υπέστησαν τα οχήματα όπως πτώση δέντρου ή κολώνας, τα οποία είναι πάρα πολλά όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Οι εν λόγω δηλώσεις δημοσιεύθηκαν ενδεικτικά στις ιστοσελίδες underwriter.gr, makthess.gr, tanea.gr, skai.gr και βέβαια δεν θα έλειπαν από το εργαλείο επικοινωνίας & προβολής του προέδρου το insurance-eea.gr
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή υπήρχε και μία δικηγόρος, η κα Βαρελά Εβίτα, η οποία με έκπληξη διαπιστώσαμε πως δεν διόρθωσε τον κ. Χατζηθεοδοσίου μόλις άκουσε το λεκτικό του ατόπημα. Γιατί άραγε….

Αρχικά, αντιλαμβάνεστε πως ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου έχει μπερδέψει τις έννοιες «ψυχική οδύνη» και «ηθική βλάβη» Εδώ είμαστε εμείς για να τον βοηθήσουμε.

Πάμε λοιπόν να εξηγήσουμε στον κ. Χατζηθεοδοσίου αλλα κυρίως στους αναγνώστες μας (αν και επειδή το κοινό μας είναι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου είμαστε σίγουροι ότι το 99% γνωρίζει την διαφορά) ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ηθικής Βλάβης και Ψυχικής Οδύνης.

Ηθική Βλάβη.

Για να υπάρξει ηθική βλάβη, απαιτείται μία παράνομη και υπαίτια πράξη (δόλος ή αμέλεια) εναντίον μας, δηλαδή μία άδικη πράξη, η οποία δεν είναι απαραίτητα και Ποινικό αδίκημα, η οποία και μας προξενεί ψυχική ταλαιπωρία και πόνο, στρες και γενικά δυσάρεστα συναισθήματα, για σύντομο ή και για μεγάλο χρονικό διάστημα : πχ ένας δημόσιος προπηλακισμός, με χειροδικία, ύβρεις κλπ δεν έχει τόσο μακροχρόνιες συνέπειες όσο, πχ, ένας ακρωτηριασμός ή μία άλλη αναπηρία συνεπεία ατυχήματος (τροχαίο, εργατικό κλπ). (source ©: www.glavopoulos.gr)
Βέβαια, και με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα μπορούσε να καταλάβει πως αυτό που δήλωσε δημοσίως περι απαίτησης αποζημίωσης για ψυχική οδύνη δεν έχει καμία νομική βάση.

Ψυχική Οδύνη

Η ψυχική οδύνη, είναι έννοια μερικότερη, διότι προϋποθέτει αποκλειστικά τη θανάτωση προσώπου, είτε σκόπιμα (ανθρωποκτονία) είτε από αμέλεια (τροχαίο, ιατρικό λάθος, εργατικό ατύχημα κλπ) και φυσικά δεν επιδικάζεται στο ..(νεκρό) θύμα, αλλά στους οικείους του. Εχει κριθεί ότι πχ. δεν δικαιούνται αποζημίωση, λόγω ψυχικής οδύνης, οι θείοι και θείες του θύματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τα ποσά για ψυχική οδύνη είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερα από εκείνα που επιδικάζονται σε περιπτώσεις “απλής” ηθικής βλάβης, διότι ο θάνατος είναι ένα βίαιο γεγονός, που δεν αλλάζει και μας στερεί αγαπημένα πρόσωπα και δημιουργεί μια συνεχή κατάσταση έλλειψης και στενοχώριας. (Πηγή: www.glavopoulos.gr)

Άρα, εξαρχής το επιχείρημα για αποζημίωση στους εγκλωβισμένους οδηγούς με έως και 100.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης δεν στέκει και είναι παραπλανητικό.
Ακόμη και αν όμως ίσχυε τότε το ποσό που πιθανώς θα επιδικαζόταν δεν θα είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο νούμερο!

Κάνοντας μία μικρή και σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο για αποφάσεις ψυχικής οδύνης βρήκαμε ποσά της τάξης των 2.000 €, 5.000 € αλλά και 15.000 € τα οποία όμως αφορούσαν έστω κάποιον τραυματισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις ποσά έως και 30.000 € – 45.000€ αφορούσαν και θάνατο! Βέβαια, για να μην παρεξηγηθούμε αυτά τα ποσά είναι ενδεικτικά και αφορούν συγκεκριμένες αποφάσεις που βρήκαμε.

Όμως, η αναφορά γίνεται καθαρά για να αντιληφθείτε την σύγκριση των 100.000 ευρώ που «προσφέρει» επικοινωνιακά ο κ. Χατζηθεοδοσίου στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού.

Καλό θα είναι οι έχοντες θέσεις επιρροής και ισχύος να βουτάμε πρώτα την γλώσσα στο μυαλό και αν δεν το κάνουμε να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Και έπειτα να μιλάμε δημοσίως.

Υ.Γ Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Ε.Ε.Α & Κ.Ε.Ε.Ε κ.Ι Χατζηθεοδοσίου

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο