Μαύρος Γάτος

ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ Ε.Ε.Α; (Ένωση Ελλήνων Ασφαλιστο-Διαμεσολαβητών)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μέσα στα τόσα – σοβαρά και μη – που διαβάζουμε κάθε μέρα στις διάφορες ιστοσελίδες, που λόγω Covid19 μάλιστα έχουμε αυξήσει και την αναγνωσιμότητα μας σ αυτές, μέσω του κινητού ή του υπολογιστή μας, υποχρεωνόμαστε όπως όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να παρακολουθούμε και τα νέα των επαγγελματικών ιστοσελίδων του χώρου μας. Διάβασα λοιπόν δυο-τρία ενδιαφέροντα άρθρα, τα οποία κατά την γνώμη μου έχουν πλήρη ταύτιση – λες και υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των αρθρογράφων να γράψουν τα ίδια ή περίπου τα ίδια – και πάντως στην ίδια κατεύθυνση για ένα θέμα. Ποιο ήταν αυτό το θέμα ?

Μα ο πολυπόθητος καημός για την ένωση όλων των διαμεσολαβητών σε ένα σώμα μια ψυχή με ένα κοινό όνομα. Παρ’ όλο που τα άρθρα φαίνονταν κάπως διαφορετικά εν τούτοις, όταν είδα ότι αναπαράχθηκε το ένα από αυτό στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΕΑ, κατάλαβα ότι έτσι προετοιμαζόταν στην ουσία η κύρια πρόταση συγκεκριμένων συνδικαλιστών προς την εθνική τηλε-συνδιάσκεψη διαμεσολάβησης που έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2020, με οικοδεσπότη το Ε.Ε.Θ.

Εκεί λοιπόν προτάθηκε μεταξύ άλλων ως κύριο θέμα η ενιαία αντιπροσώπευση όλων των διαμεσολαβούντων. Μια άλλη φιλική ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α την επόμενη ημέρα σε ανάλογο άρθρο που αναφερόταν στην τηλεδιάσκεψη, επιβεβαίωσε την πρόθεση αυτή με παρέμβαση του προέδρου του Ε.Ε.Α κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αναπαράγοντας τα λόγια του που ήταν : «θέλουμε ένα σωματείο.

Πείτε το όπως θέλετε» Γενηθήτω λοιπόν και η είδηση που την κλωσούσαν αυτές τις μέρες κάποιοι , θυμίζοντας μου το λαϊκό γνωμικό «βρακί δεν είχε ο κω…ς μας….. γαρίφαλο στ αυτί μας» που εννοεί εννοιολογικά εκείνους που επιζητούν ευχάριστα αλλά μη αναγκαία στολίσματα, ενώ έχουν σοβαρή έλλειψη σε άλλα πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα!

Αλλά ας πάρουμε τα τεκταινόμενα με την σειρά ξεκινώντας από τον αρθρογράφο που έγραψε για την ΕΑΔΕ ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την πρόταση του προέδρου του ΕΕΑ. Η ΕΑΔΕ πράγματι όπως έγραψε δημιουργήθηκε το 2010, αλλά όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, όταν ακόμα ήμουν ακόμα μέλος του Δ.Σ του ΣΕΜΑ αυτό επετεύχθη μετά από συζητήσεις πολλών χρόνων όλων των ΔΣ του ΣΕΜΑ μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία των διαμεσολαβητών Η ιδέα της ΕΑΔΕ σαν άτυπη μορφή παρέμβασης όλων των διαμεσολαβούντων, με σκοπό την κοινή δράση των διαμεσολαβούντων, αλλά μόνο σε θέματα που τους αφορούσαν, έχει τουλάχιστον δεκαετή προηγούμενη ιστορία πριν την επίσημη δημιουργία της.

Για όσους γνωρίζουν τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί και στα ασφαλιστικά περιοδικά της εποχής, τα σωματεία εκπροσωπούνταν μέσω των προέδρων τους ή των εκπροσώπων τους σε διάφορες επιτροπές των υπουργείων, των εποπτικών αρχών καθώς και σε διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, βελτιώνοντας τις θέσεις των σωματείων μας με επιτυχία. Θυμάμαι όταν ήμουν τότε γραμματέας του ΣΕΜΑ είχαμε συναποφασίσει για αρκετά πράγματα συγκεκριμένες δράσεις, όταν θίγονταν τα συμφέροντα μας. Συνυπέγραφαν κοινές ανακοινώσεις οι πρόεδροι των τεσσάρων τότε σωματείων με το περίφημο τετρασφράγιστο ή γίνονταν νομικές παρεμβάσεις στο συμβούλιο επικρατείας κατά άρθρων ή νόμων που έβλαπταν τα συμφέροντά όλων και γενικότερα την ανάπτυξη της αγοράς.

Μάλιστα το 2007 ή το 2008 αν θυμάμαι καλά, μετά από συζητήσεις, συνυπέγραφε «πεντασφράγιστα» κοινά κείμενα και η Ένωση Συνεργαζομένων με Μεσίτες Lloyds με έδρα στον Πειραιά που ασχολούνται κυρίως με ασφαλίσεις πλοίων και σχετικών κινδύνων. Τι έκαναν εκείνοι που ήταν πίσω από το περίφημο τετρασφράγιστο ή πεντασφράγιστο? Να θυμίσω λοιπόν ότι με Γ. Μακρυμίχαλο πριν 25 χρόνια και τον πρόσφατα χαμένο από κοντά μας Γιώργο Κούμπα, καθιερώθηκε ο θεσμός των Μεσιτών με την βοήθεια του τότε προέδρου της ΕΑΕΕ και μετέπειτα προέδρου του ΣΕΜΑ  Λ. Κόκκινου.

Με προέδρους των σωματείων ασφαλιστικών συμβούλων και πρακτορείων Κώστα Λάμπρου και Γιάννη Δρούλια στην συνέχεια καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ανεξαρτησία του ασφαλιστικού συμβούλου με την συμπαράσταση των υπολοίπων σωματείων που μετείχαν στις επιτροπές των υπουργείων. Έτσι οι έως τότε αποκλειστικοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι, απέκτησαν το δικαίωμα να συνεργάζονται με όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι πράκτορες ή οι μεσίτες, όταν ακόμα – όπως και τώρα- οι ασφαλιστικοί πράκτορες μπορούν να εκπροσωπούν μόνο ασφαλιστικές εταιρίες.

Με το περίφημο «τετρασφράγιστο» πέρασαν τροπολογίες στη βουλή ή νόμοι που ωφέλησαν όλους τους διαμεσολαβούντες την ελευθερία των συμβάσεων και την ελεύθερη ανάπτυξη της αγοράς γενικότερα. Οι ίδιοι εμείς μεμονωμένα και μέσω των σωματείων μας, καταφέραμε μετά από ισχυρές παρεμβάσεις και απορρίφθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η πρόταση της ΕΑΕΕ και του ΤΕΙΡΕΣΙΑ να δημιουργηθεί βάση προσωπικών οικονομικών δεδομένων για όσους διαμεσολαβούντες είχαν χρέη ή είχαν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους, ώστε να είναι εσαεί αιχμάλωτοι στις όποιες κακές διαθέσεις ορισμένων ασφαλιστικών εταιριών. Πως καταφέρναμε τόσα πράγματα χωρισμένοι? Μα ακριβώς γιατί είμαστε πάρα πολλοί και διαφορετικοί και κατορθώναμε πάντα να συμφωνούμε σε κοινές θέσεις, μέσα από την διαφορετικότητα μας στα σημεία που ταιριάζαμε και είχαμε κοινά συμφέροντα.

Άλλες φορές στα σημεία που αφορούσαν μόνο ένα συνδικαλιστικό φορέα όπως πχ οι Μεσίτες περνάγαμε τις δικές μας ειδικές θέσεις στα εκάστοτε κυβερνητικά όργανα όπως πχ όταν καταφέραμε να μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή καθαρού κέρδους των μεσιτών, αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι οι επιχειρήσεις απασχολούσαν προσωπικό και ήταν συνήθως νομικά πρόσωπα με μεγαλύτερους τζίρους.

Κατορθώσαμε επίσης να καθιερωθούν διαφορετικά συμφωνητικά των Μεσιτών με τις ασφαλιστικές εταιρίες, σε σχέση με τις αυστηρότερες συμβάσεις των πρακτορείων που ήταν αντιπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών. Μετά την επίσημη δημιουργία της ΕΑΔΕ το 2013, δυστυχώς τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Το έτος 2013 με την ΕΑΔΕ ήταν η απαρχή της συρρίκνωσης της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και της σταδιακού περάσματος της στα χέρια δύο ή τριών ανθρώπων με στόχο την προσωπική τους ανέλιξη στα πράγματα, παρά στην περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού, αφού οι περισσότεροι δραστήριοι επαγγελματίες πήγαν σπίτι τους ενώ αποχώρησε και η Ένωση Συνεργαζομένων με Μεσίτες Lloyds, προφανώς γιατί ίσως κατάλαβαν το καπέλωμα. Έτσι αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε με την -για πρώτη φορά- ενιαία εκπροσώπηση της ΕΑΔΕ στις διαπραγματεύσεις με την ΤτΕ και την κυβέρνηση μέσω των διαμεσολαβούντων κ Γαβαλάκη-συντονιστή και κας Λύχρου-ασφαλιστικής πράκτορος- στην συρρίκνωση κατά τη γνώμη μου όλου του θεσμού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την μείωση της αξίας του θεσμού των μεσιτών ασφάλισης.

Οι «εκπρόσωποι» μας στις διαπραγματεύσεις αποδέχτηκαν με την νέα IDD χωρίς διαμαρτυρία την κατάργηση του χρήσιμου θεσμού των ανεξάρτητων ασφαλιστικών συμβούλων, που επαναλαμβάνω συνεργάζονταν με όλους τους φορείς της αγοράς χωρίς περιορισμούς και την ενσωμάτωσή τους στους αποκλειστικά συνεργαζόμενους με τις ασφαλιστικές εταιρίες πράκτορες. Έτσι διαλύθηκαν όλα τα ανεξάρτητα δίκτυα των μεσιτών που συνεργάζονταν με ασφαλιστικούς συμβούλους και κόπηκε έτσι η δυνατότητα και σε άλλους μορφωμένους ασφαλιστικούς συμβούλους να εξελιχθούν στο μέλλον σε γνώσεις και δυνατότητες ώστε να γίνουν μεσίτες που ουσιαστικά κατέχουν μεγάλο εύρος γνώσεων και εμπειρία στους λοιπούς κλάδους ασφάλισης, πλην αυτοκινήτων.

Η νομική μετατροπή των εταιριών των μεσιτών σε πρακτορεία ώστε να συνεργάζονται μόνον με πράκτορες μπορεί να διευκόλυνε τις μεσιτικές εταιρίες λιανικής που είχαν δίκτυα, όμως επί της ουσίας έκοψε τον δρόμο σε όλες νεώτερες γενιές να γίνουν μεσίτες ή επιχειρηματίες αφού πλέον δεν υπήρχε επαγγελματικό κίνητρο.

Ισχυρίζομαι ότι με δεδομένο τον αριθμό των μεσιτών με επαγγελματική γνώση σε ειδικούς κινδύνους δεν ξεπερνά τους 30, θα μπορούσαν πολλοί νέοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που διψούσαν για γνώση να εξελιχτούν σε Μεσίτες. Δυστυχώς όμως με την νέα IDD, χάρις τους εκπροσώπους μας, παρέμειναν πράκτορες αφού δεν είχαν πλέον κίνητρα ούτε τους κατάλληλους μέντορες να τους βοηθήσουν. Ακόμη και οι μεσίτες του ΣΕΜΑ που αποτελούν την νεώτερη γενιά και αντικατέστησαν τους παλαιότερους είναι προσανατολισμένοι στην πλειοψηφία τους στο κλάδο ζωής και έχουν πολύ μικρό εύρος τεχνικών ασφαλιστικών γνώσεων σε θέματα γενικών κλάδων ασφάλισης. Δεν μπορούν επομένως να αντιληφθούν την διαφορετικότητα -σε σχέση με τους υπόλοιπους διαμεσολαβητές- του θεσμού του μεσίτη στις ασφαλίσεις των επιχειρήσεων και της εν γένει χονδρικής ασφάλισης και αντασφάλισης.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να καταφέρει ο νέος ενωμένος θεσμός χωρίς την θέληση και την συμμετοχή των πολλών? Ποια θα ήταν η θέση και κυρίως η δράση του νέου προτεινόμενου ενωμένου θεσμού στην τροποποίηση του νόμου Γεωργιάδη για τις αυξήσεις των ισοβίων ασφαλίσεων και ποιες θα ήταν οι ουσιαστικές δράσεις τους, στην κυβέρνηση, στην BIPAR και τις ενώσεις των καταναλωτών, εκτός από ψελλίσματα και τουφεκιές στον αέρα που ήδη έκαναν? Γιατί στην συνέχεια δεν προσέφυγαν νομικά κατά της ρύθμισης. Τίποτα απολύτως δεν έκαναν! Μήπως θα καταφέρουν κάτι λοιπόν -αν καταφέρουν να εκπροσωπηθούν πανελλαδικά- εκτός του να τσουβαλιάσουν 13.500 περίπου διαμεσολαβητές κάτω από ενιαία ηγεσία μοιράζοντας βοηθήματα, επιδόματα επιστρεπτέες προκαταβολές και ΕΣΠΑ, αντί αγώνες, δράσεις, πρόγραμμα, συμμετοχή, κίνητρα, γνώσεις, δουλειά και επαγγελματικές προοπτικές ? Αυτό θέλουν οι σκεπτόμενοι διαμεσολαβούντες ?

Ενιαία εκπροσώπηση με τους ίδιους και τους ίδιους, η συμμετοχή και δράση και ανάπτυξη της αγοράς? Τι έχουν καταφέρει έως τώρα θεσμικά οι σημερινές ηγεσίες μας, εκτός από την διεκδίκηση επιδομάτων και μοστράρισμα των φωτογραφιών τους στα επαγγελματικά sites και τις συνεχείς λογοδιάρροιες στα κανάλια και τις τηλεδιασκέψεις ?

Μα τότε για ποιο λόγο οι ίδιοι εκπρόσωποι διεκδικούν την επίσημη ενιαία εκπροσώπηση πανελλαδικά? Μα για τον ίδιο ακριβώς λόγο που υπάρχουν και τώρα, έτσι ώστε να συνεχίσουν δυο τρεις νοματαίοι ισχυρότεροι όμως πανελλαδικά, να αβαντάρουν και να διαιωνίζουν την μόδα των τηλεπερσόνων !!

Προτείνω λοιπόν το νέο επαγγελματικό σωματείο όλων των διαμεσολαβητών να το βαπτίσουμε Ε.Ε.Α. δηλαδή Ένωση Ελλήνων Ασφαλιστο-Διαμεσολαβητών.

Προσοχή όμως μην πάει πουθενά αλλού το μυαλό σας γιατί ομοιότητες με άλλους θεσμούς ή πρόσωπα δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την πρόταση !!!

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Νικολάκος

Σημείωση Μαύρου γάτου: Τί; Θα πείτε τώρα πως και ο κ. Νικολάκος είναι διασπάστης της αγοράς; ΟΧΙ;

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Θεσσαλονίκη: Νέα εξαγορά απο την INFOTRUST Α.Ε

Η INFOTRUST A.E ασφαλιστικό πρακτορείο, όπως ανακοίνωσε στις 31/12/24, πρωτοπόρος στον χώρο των ασφαλίσεων, επισφραγίζει την στρατηγική συνεργασία της με την HBU

Συνεδρίασε η νέα Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Θ. Πραγματοποιήθηκε η εκλογή στις επιμέρους θέσεις Διοίκησης

«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε δουλειά. Ξεκινάμε επαφές και ευελπιστούμε σε συνεργασία για κοινή πλεύση με όλους τους θεσμικούς φορείς που συνδιαμορφώνουν