Μαύρος Γάτος

Νίκος Κεχαγιάογλου: Αν γινόταν υποχρεωτική η ασφάλιση περιουσίας, το κράτος θα έβαζε φρένο ακόμη και στις ασφαλιστικές εταιρείες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια ιδιαιτέρως κατατοπιστική συνέντευξη αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλισης περιουσίας παραχώρησε στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αναλύοντας την νοοτροπία του Έλληνα ιδιοκτήτη, ο οποίος, έχοντας άγνοια κινδύνου, επιμένει να αμελεί την ασφάλιση της περιουσίας του, θεωρώντας μάλιστα τον εαυτό του άτρωτο έναντι των κινδύνων που επιφυλάσσουν τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Όπως εξηγεί ο κ. Κεχαγιάογλου, είναι παράδοξο η χώρα μας να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας στον κόσμο και αντιστρόφως ανάλογο το να έχουμε ένα από τα μικρότερα ποσοστά ασφάλισης αυτών των κτηρίων. Στο σημείο αυτό ο ρόλος του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι μπορεί μέσα από απτά παραδείγματα να εξηγήσει στον εκάστοτε πελάτη τη σημασία της προστασίας και της ασφάλισης της κατοικίας του, δίνοντάς του παράλληλα να καταλάβει το μέγεθος της αξίας και των καλύψεων που αποκομίζει κανείς από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όπως τονίζει ο κ. Κεχαγιάογλου:

Ήταν μια επενδυτική τακτική των προηγούμενων γενεών των Ελλήνων να αποταμιεύουνε μέσω του ακινήτου. Ο Έλληνας αγαπά υπερβολικά την περιουσία και το βιος του. Παρόλα αυτά αρνείται να βγάλει από το πορτοφόλι χρήματα και να πληρώσει ένα ελάχιστο μέρος, ένα υποπολλαπλάσιο ποσό, προκειμένου να ασφαλίσει την κατοικία του. Είναι τρελό και συμβαίνει συχνά αυτό, γιατί σκέφτεται ότι σε αυτόν δεν θα συμβεί ποτέ κάτι, ότι δεν θα είναι αυτός μέσα στη στατιστική.

Αν όμως του πούμε ότι μία ασφάλιση αποσβένεται σε χίλια χρόνια, τότε μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η σκέψη είναι πάρα πολύ φθηνή. Αξίζει πολύ περισσότερο να ξοδέψει αυτά τα χρήματα και να μεταφέρει το άγχος στην ασφαλιστική εταιρεία, παρά να το κουβαλάνε γενιές και γενιές πάνω τους, γιατί κάποια στιγμή, στατιστικά θα συμβεί και σε αυτόν κάτι. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να επικοινωνηθεί πιο αποτελεσματικά από εμάς. Βέβαια είναι ταυτόχρονα ευθύνη των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Πρέπει να περνάμε το σωστό μήνυμα, ίσως είναι και λίγο θεσμικό το θέμα.”

Η συμβολή του κράτους για την ενίσχυση του κλάδου ασφάλισης περιουσίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Κάθε χρόνο τα ποσά που δαπανούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνονται διαρκώς, γεγονός που επιβαρύνει σε δεύτερο χρόνο τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να συνδράμουν έμμεσα μέσω της φορολογίας στην αποκατάσταση των ζημιών, επιβραδύνοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Ο κ. Κεχαγιάογλου στο λόγο του υπογραμμίζει την αξία της υποχρεωτικής ασφάλισης στο κλάδο περιουσίας, η οποία όχι μόνο θα προστάτευε τον προϋπολογισμό από εξωγενείς και απρόβλεπτους και παράγοντες, όπως οι φυσικές καταστροφές, αλλά μέσω αυτού το κράτος θα μπορούσε να ελέγξει τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών, υποχρεώνοντάς τους έμμεσα να ασφαλίσουνε κάθε κατοικία από ενδεχόμενους κινδύνους.

“Θεωρώ ότι την αρχή πρέπει να την κάνει το κράτος, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον ασφαλιστικό θεσμό και όχι να κρύβει κάτω από το χαλί πράγματα τα οποία σε άλλες χώρες είναι κοινός στόχος. Θα ζημιωθεί το κράτος αν γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας; Αν δώσει φορολογικά κίνητρα για να ασφαλιστεί περισσότερο ο κόσμος; Είναι ξεκάθαρα τα μαθηματικά εδώ.“, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάογλου.

“Αντί κάθε φορά να πληρώνει δισεκατομμύρια από το κρατικό προϋπολογισμό και να στερεί αναπτυξιακές δυνατότητες από τη χώρα έτσι ώστε να καλύψει ζημιές, οι οποίες γίνονται με ρουσφετολογικά κριτήρια, και να κάνει στην ουσία πολιτική πάνω στα καμένα και τα πλημμυρισμένα θα μπορούσε το κράτος να θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας. Αν υπήρχε η υποχρεωτική ασφάλιση, το κράτος θα έβαζε φρένο ακόμη και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Παραδείγματος χάρη σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουνε σπίτια, τα οποία είναι μέσα στο δάσος. Αν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση αυτά τα σπίτια θα τα ασφάλιζαν γιατί δεν θα υπήρχε επιλογή, θα ασφαλιζόταν το σύνολο των κτηρίων.”

“Σήμερα στο Μάτι είναι φτιαγμένα μόνο τα σπίτια τα οποία ήταν ασφαλισμένα, αλλά και ο ασφαλισμένος πλήττεται σε αυτή την περίπτωση διότι ο διπλανός του δεν μπορεί να φτιάξει το σπίτι του. Άρα λοιπόν παρατηρείται μια περιοχή στην οποία σταματά η ανάπτυξή της. Αντί να υπάρχει ένας οργασμός ανοικοδόμησης νέων εργασιών, νέων ΦΠΑ που θα εισρέουν στο κράτος από τις εργασίες που θα γίνουνε και μείωσης της ανεργίας, έρχεται το κράτος και λέει θα αποζημιώσω εγώ. Το κράτος θα μπορούσε να αποζημιώσει μόνο τις απαλλαγές που δεν αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Από την υποχρεωτική ασφάλιση θα πάρει φόρους ασφάλιστρο, φόρους εκ των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών, θα βγει κερδισμένο λογιστικά. Αν λοιπόν το κράτος δώσει το έναυσμα και δώσει και κίνητρα για να ασφαλιστεί ο κόσμος και υποχρεώσει μια κατηγορία να ασφαλιστεί τότε αυτόματα το ποσοστό επί του ΑΕΠ θα ανέβει και τότε θα ανέβει και η ασφαλιστική συνείδηση και στα υπόλοιπα προϊόντα. Το κράτος πρέπει πρώτα δώσει το παράδειγμα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κεχαγιάογλου στο βίντεο που ακολουθεί

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Θεσσαλονίκη: Νέα εξαγορά απο την INFOTRUST Α.Ε

Η INFOTRUST A.E ασφαλιστικό πρακτορείο, όπως ανακοίνωσε στις 31/12/24, πρωτοπόρος στον χώρο των ασφαλίσεων, επισφραγίζει την στρατηγική συνεργασία της με την HBU

Συνεδρίασε η νέα Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Θ. Πραγματοποιήθηκε η εκλογή στις επιμέρους θέσεις Διοίκησης

«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε δουλειά. Ξεκινάμε επαφές και ευελπιστούμε σε συνεργασία για κοινή πλεύση με όλους τους θεσμικούς φορείς που συνδιαμορφώνουν