Οι ασφαλιστικές αρνούνται να καλύψουν την αγορά κρυπτονομισμάτων παρά την αυξανόμενη ζήτηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Εάν η Tesla του Elon Musk ήθελε να ασφαλίσει όλη την πρόσφατη επένδυση bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενάντια στους χιλιάδες κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, όπως hacks, κλοπές και απάτες, θα βρισκόταν προ εκπλήξεως.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη επεκταθεί στην κάλυψη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ως μέσο χρηματοδότησης επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εντάσσουν εντός των δυνατοτήτων τους την πληρωμή μέσω κρυπτονομισμάτων.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αρχίσει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και του ευρύτερου κοινού λόγω της κερδοσκοπικής τους φύσης και της δυνατότητας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η ασφαλιστική βιομηχανία μοιάζει απρόθυμη για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα στο νέο αυτό κλάδο της χρηματοοικονομικής αγοράς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει μία τέτοια είδους επέκταση.

Αναμφίβολα, όσο αυξάνεται η ζήτηση για την αγορά κρυπτονομισμάτων, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για προστασία των συναλλαγών. Παρόλα αυτά, η ανάληψη της ευθύνης για την κάλυψη επιθέσεων και κλοπών παραμένει περιορισμένη στα χέρια εξειδικευμένων ασφαλιστών στην αγορά του Lloyd και στις Βερμούδες.

Γιατί οι ασφαλιστικές αποφεύγουν την ασφάλιση των κρυπτονομισμάτων;

Η περιορισμένη προστασία, οι εύθραυστες ρυθμίσεις και οι ασταθείς τιμές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων αποτελούν τα κύρια αίτια που αποθαρρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από την ιδέα της δημιουργίας πακέτων κάλυψης ενδεχόμενων κινδύνων, τη στιγμή που η ζήτηση για προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ενισχύεται διαρκώς. Μάλιστα, πολλά μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων έχουν εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον για τη νέα συναλλαγματική αγορά των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας τα καθημερινά για τις προσωπικές τους συναλλαγές.

Ακόμη και οι ασφαλιστές που παρέχουν πακέτα ασφάλισης συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν κάλυψη άνω των 750 εκατ. δολαρίων σε οποιονδήποτε πελάτη, δεδομένου του ρίσκου που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους συναλλαγές. Η εταιρεία ασφάλισης CipherTrace με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία εξειδικεύεται στα πακέτα ασφάλισης για το διαδίκτυο, αναφέρει στο Reuters ότι οι εκτιμώμενες απώλειες από κλοπή, παραβίαση και απάτη ανήλθαν συνολικά σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020.

Άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τις ασφαλιστικές είναι η νομική ασάφεια που επικρατεί περί του θέματος, με το αίτημα για θέσπιση παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου να εντείνεται όλο και περισσότερο. Εξαιτίας του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου, ακόμη και στην περίπτωση που οι ασφαλιστικές κάλυπταν μέσω συμβολαίων τυχόν απώλειες, προστατεύοντας παράλληλα προσωπικά δεδομένα, θα ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένες σε απρόσμενους κινδύνους που δεν προσδιορίζονται νομοθετικά.

Μία πιθανή μεγάλη πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων ή ένα ενδεχόμενο χτύπημα που θα παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των εταιρειών, θα μπορούσε να προκαλέσει αγωγές από πλευράς των επενδυτών, με τους ασφαλιστές να επωμίζονται το οικονομικό κόστος των επιθέσεων. Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα που δυσχεραίνει την δραστηριοποίηση της ασφαλιστικής κοινότητας στο κλάδο των κρυπτονομισμάτων είναι η αδυναμία τιμολόγησης των καλύψεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σημεία αναφοράς.

Όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της ασφαλιστικής κοινότητας του Λονδίνου, η δημιουργία μιας ισχυρής δευτερογενούς αγοράς θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία ικανότητας ασφάλισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν