Του Νικήτα Κουτσουράη, PhD, FAIQ – CII, CILA, CICI, Director & CUO NGN Group
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι γνωστές για το κυνήγι των νεωτεριστικών τάσεων. Και ίσως για έναν κλάδο όπου οι πελάτες εξυπηρετούνται καλύτερα από τη νηφάλια εκτίμηση του κινδύνου, υπάρχει κάτι το χαλαρωτικό σε μια καλή και σταθερή πορεία που δεν επηρεάζεται από τα απόνερα της FinTech εποχής.
Αλλά οι δυνάμεις αλλαγής του σκηνικού στον ασφαλιστικό χώρο είναι εκεί ψάχνοντας για μια διέξοδο. Βρίσκονται στη τεχνολογία που αφαιρεί το ανθρώπινο στοιχείο από τον κίνδυνο. Εμφανίζονται κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής της ασφάλισης, με νέες προσεγγίσεις στα ασφάλιστρα και ολοκαίνουργια προϊόντα. Βρίσκονται σε παρακείμενους τομείς, όπου οι aggregator πλατφόρμες, η direct ασφάλιση και το pay-per-click, απειλούν τις προμήθειες των διαμεσολαβητών και οι πελάτες καλούνται να ασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία που, πολλές φορές, δεν τους ανήκουν και άλλες τόσες δεν καταλαβαίνουν.
Οι γενικές ασφαλίσεις, προς μεγάλη έκπληξη…. είναι ένα κλάδος που θέλει να αποφεύγει τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα. Η υστέρηση στην καινοτομία έχει οδηγήσει σε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των πελατών και της ικανότητας των ασφαλιστικών εταιρειών να τις εκπληρώσουν. Ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για…. Αναστάτωση!
Σε σύγκριση με άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το μέλλον των γενικών ασφαλίσεων είναι πιο αβέβαιο, επειδή διαμορφώνεται από δυνάμεις εντός και εκτός του κλάδου.
Εντός του κλάδου έχουν εμφανιστεί πολλοί νεοεισερχόμενοι παίκτες, από ασφαλιστικές εταιρείες διανομής επόμενης γενιάς έως ασφαλιστικές εταιρείες που δουλεύουν με το σύστημα peer-to-peer και πλατφόρμες εναλλακτικών μεθόδων κάλυψης κινδύνων (A.R.T.). Οι παγκόσμιες ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν ξεκινήσει προγράμματα καινοτομίας και έχουν γίνει από τους πιο ενεργούς επενδυτές του InsurTech.
Εκτός του κλάδου, μετασχηματιστικές δυνάμεις όπως τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και το car time sharing, το pooling κτλ έχουν σημειώσει συγκλονιστική πρόοδο το περασμένο έτος. Θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, πως μας ανήκει αλλά και πως χρησιμοποιείται η περιουσία μας.
Όλα αυτά είναι έτοιμα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δομείται, καταναλώνεται και παρέχεται η ασφάλιση στο μέλλον.
Παραδοσιακά, οι εταιρείες γενικών ασφαλίσεων κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας αξίας των ασφαλίσεων, εκτός από τη διανομή (που ανήκει κυρίως στους διαμεσολαβητές) και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου κινδύνου (που παραχωρείται στους αντασφαλιστές). Είναι γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία, οι διαμεσολαβητές ψάχνουν να βρουν τον ρόλο τους στην αλυσίδα αυτή.
Σιγά σιγά οι διαμεσολαβητές σταματάνε να είναι απλοί πωλητές προϊόντων και γίνονται πια δημιουργοί που αναζητούν την ασφαλιστική εταιρεία που θα αγοράσει το δημιούργημά τους. Η διεθνοποίηση και η μερική κατάργηση των συνόρων εντός της ΕΕ έδωσαν την εξαιρετική δυνατότητα να αναζητήσουν «ευήκοα ώτα» και σε άλλες αγορές που μπορεί να είναι πιο δεκτικές στις ιδέες τους. Η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών (ΕΠΥ) δίνει τις δυνατότητες να τοποθετηθούν κίνδυνοι οπουδήποτε βρεθεί ασφαλιστική εταιρεία να υποστηρίξει το εγχείρημα.
Η μεγάλη εξειδίκευση στον χώρο της ασφάλισης, καθώς και οι τεράστιες απαιτήσεις γνωστικού επιπέδου στον χώρο της διαμεσολάβησης δίνουν την δυνατότητα στους διαμεσολαβητές να επιλέξουν το αντικείμενο ενασχόλησης τους και να παράξουν ουσιαστική δουλειά, πέραν της απλής πώλησης και παραγγελειοληψίας ασφαλιστικών προϊόντων.
Η οργάνωση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο θεσμικός επαγγελματισμός και η εκτενής κανονιστική συμμόρφωση των μονάδων διαμεσολαβητών είναι τα εχέγγυα λειτουργίας στην νέα αυτή εποχή που ζούμε.
Αλλά κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Χρειάζονται ισχυρές σχέσεις με όλο το οικοσύστημα καινοτομίας που οδηγεί τις αλλαγές αυτές όπως και συμμαχίες που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς.
Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου
Γίνετε συνδρομητής εδώ