Αναβρασμός στην αγορά από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου – Μπαράζ αντιδράσεων από επαγγελματικούς φορείς…..εκτός…..απο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου!
Εξαιρετικά αρνητική εικόνα έχει δημιουργηθεί απο την απάθεια και ουδέτερη στάση του προέδρου του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας , του Ε.Ε.Α και του προέδρου κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου σχετικά με το ζήτημα ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. Γιατί άραγε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ δέν έκανε έστω μία τυπική δήλωση οργής!? Και όλα αυτά λίγους μήνες πρίν τις εκλογές των επιμελητήρίων οποτε καλό είναι να σκεφτούμε σοβαρά που θα ΤΗΝ ΡΙΞΟΥΜΕ (την ψήφο μας).
Έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΕ, ΟΕΕ) έχει προκαλέσει η δήλωση του τέως Υπουργού Εργασίας (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) και υποψήφιου βουλευτή, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα (αν και έπειτα δήλωσε πως αυτό αποτελεί “προσωπική άποψη”).
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, κος Κώστας Κόλλιας δήλωσε πως “καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία”.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κος Γιώργος Στασινός δήλωσε πως όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει το “χαράτσι” αυτό.
Κ. Κόλιας (ΟΕΕ): Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), κος Κώστας Κόλιας ανέφερε πως “με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων”, σημειώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
“Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά”, σημειώνει ο κ. Κόλλιας και προσθέτει:
“Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων.
Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία”.
Γ. Στασινός: Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν
Έντονη ήταν η αντίδραση και από πλευράς του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κου Γιώργου Στασινού, ο οποίος ανέφερε πως “ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!
Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.
Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.
Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας “κόκκινη γραμμή”.
Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:
Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες”, καταλήγει ο κος Στασινός.
Σ. Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου προκαλούν δικαίως ανησυχία στην αγορά
“Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς”, αναφέρει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου.
“Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της ‘μαύρης’ οικονομίας”, αναφέρει η κα Εφραίμογλου και προσθέτει: “Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.
Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους”.
Δ. Βερβεσός (ΔΣΑ): Η δήλωση Κατρούγκαλου δημιουργεί μείζον ζήτημα
Σε δήλωση για το θέμα προχώρησε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσό: Ο “νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση.
Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.
Γ. Καββαθάς: Πολιτικές υπερφορολόγησης και μετατροπής του Ασφαλιστικού σε Φορολογικό
“Όποιοι αναφέρονται σε καταδικασμένες στη συνείδηση των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, πολιτικές υπερφορολόγησης και μετατροπής του Ασφαλιστικού σε Φορολογικό, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη των λεγόμενών τους, δύο ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς.
Γ. Πατούλης (ΙΣΑ): Οι ελευθεροεπαγγελματίες θέλουν στήριξη και όχι περαιτέρω επιβάρυνση
“Με μεγάλη έκπληξη, τις τελευταίες ώρες, ακούσαμε δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου σε τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα επανέλθει το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου.
Παράλληλα, ο ΙΣΑ προσθέτει: “Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κ. Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στην σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: “Οι ελευθεροεπαγγελματιες θελουν στήριξη και όχι περαιτέρω επιβάρυνση, ειδικά οι γιατροι που με αυταπάρνηση, στήριξαν το ΕΣΥ,κατα τη διάρκεια της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε οδηγήσει σε απόγνωση πληθώρα ελεύθεροεπαγγελματιών που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές. Είμαστε δίπλα στην ομάδα αυτή της κοινωνίας και δεν θα επιτρέψουμε καταστροφικά πισωγυρίσματα.”
Ο Ι.Σ.Α. εκείνη την περίοδο πρωτοστάτησε μαζί και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους ούτως ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο τελικά έγινε αργότερα με υπουργό τον κ. Βρούτση. Πάγια θέση του Ι.Σ.Α. την οποία έχει εκφράσει πολλές φορές ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης είναι ότι για να μπορέσει η χώρα να έχει σωστές βάσεις πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο αλλά και σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο.
Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όντως προσωπικές απόψεις του κου Κατρούγκαλου, πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα τολμήσουν να επαναφέρουν αυτό το άδικο και φοροληστρικό σύστημα υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών.
Ο Ι.Σ.Α. είναι μπροστάρης σε κάθε αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και δε θα δεχτεί κανένα εμπαιγμό και κανένα πισωγύρισμα”.
(με πληροφορίες απο το capital.gr )