Τάσεις συγκέντρωσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η ελληνική ασφαλιστική αγορά, με τον ανταγωνισμό να περιορίζεται στα χέρια συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι μοιραία διαμορφώνουν το σκηνικό της εγχώριας βιομηχανίας. Το φαινόμενο αυτό εγείρει ανησυχίες στον κόσμο της διαμεσολάβησης, με τους επαγγελματίες να τονίζουν ότι οι επιλογές, αλλά και η διαπραγματευτική τους ικανότητα περιορίζεται διαρκώς.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΤτΕ, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλίσεων ζωής, η συγκέντρωση της αγοράς είναι εξαιρετικά υψηλή, με τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους, να κατέχουν το 81% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων. Στο χώρο των ασφαλίσεων κατά ζημιών παρατηρείται μικρότερη συγκέντρωση, με το άθροισμα του συνολικού μεριδίου των 5 μεγαλύτερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στο 52%.
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών, την τελευταία πενταετία έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μπει σε τροχιά εξαγορών, με τις φήμες περί πώλησης ελληνικών και μη ασφαλιστικών εταιρειών σε πολυεθνικούς ομίλους να ενισχύονται διαρκώς και μάλιστα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, στις 30.9.2021 στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούνταν 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σήμερα, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο αριθμός τους περιορίζεται στις 34, έπειτα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της AXA με την Generali στο τέλος του έτους, την εξαγορά της MetLife από το ΝΝ Group, και την πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz.
Η συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς έχει αρχίσει να προβληματίζει τους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το εύρος των επιλογών τους μειώνεται διαρκώς, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός και τα εναλλακτικά μέσα διανομής ισχυροποιούν την παρουσία τους στην αγορά.
Ασφαλώς, όσο λιγότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τόσο περιορίζεται και η διαπραγματευτική δύναμη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Η μείωση του ανταγωνισμού δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες να ακολουθήσουν μια ενιαία πολιτική προμηθειών, αυξάνοντας παράλληλα τις απαιτήσεις τους από τους επαγγελματίες, έχοντας πλέον το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι ασφαλιστικοί όμιλοι δίνουν πλέον έμφαση στις direct πωλήσεις και στις διαδικτυακές πλατφόρμες, αποδυναμώνοντας τη σχέση εξάρτησής τους από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, εντός του επόμενου χρόνου πολύ πιθανόν να υπάρξουν αναπροσαρμογές στους όρους συνεργασίας των εταιρειών με τους συνεργάτες τους, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει και τις προμήθειες των διαμεσολαβητών. Δεδομένων των ολιγοπωλιακών ισορροπιών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, οι εταιρείες είναι πλέον πιο επιλεκτικές με τους συνεργάτες τους, κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Ασφαλώς, όλοι οι επαγγελματίες δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τη δύναμη και την επιρροή της διαμεσολάβησης στους ασφαλισμένους, για αυτό και δεν θα διακινδύνευαν σε καμία περίπτωση τη σχέση τους με τους συνεργάτες τους, πόσο μάλλον με εκείνους που συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή τους.
Αναδημοσίευση από το ένατο τεύχος του περιοδικού “The Insurer”
Γίνε συνδρομητής ή ανανέωσε την συνδρομή σου εδώ