Παρά το τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη από την πρωτοφανή αυτή κρίση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε άλλους κλάδους, όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία.
Σύμφωνα με το Forbes, ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν «εξαιρετικά κερδοφόρος» το 2020, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστές να έχουν ισχυρή παρουσία στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες στον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού. Μάλιστα, δέκα ασφαλιστικοί όμιλοι εντάσσονται στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιριών, ενώ από το γενικό σύνολο των 2.000 εταιρειών, οι 113, δηλαδή άνω του 5%, προέρχονται από τον ασφαλιστικό κλάδο.
Η Ping An της Κίνας βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη εταιρία στο κόσμο σκαρφαλώνοντας μία θέση πιο πάνω σε σχέση με τη περσινή λίστα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, η Ping An είχε έσοδα 169 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κεφαλαιοποίηση 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη δεύτερη θέση όσον αφορά το ασφαλιστικό κλάδο βρίσκεται το UnitedHealth Group με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο κατατάσσεται στην 21η θέση των εταιριών παγκοσμίως, αυξάνοντας τη κατάταξή του κατά τρεις θέσεις. Ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 262 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά το παρελθόν έτος, οι μετοχές του αυξήθηκαν κατά 41% και η αξία της εταιρίας εκτιμάται σήμερα σε 388 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Στην κατάταξη ακολουθεί η Γερμανική Allianz στην 24 θέση, ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες που εντάσσονται στους top 100 του κόσμου είναι η China Life (49), η AXA (54), η AIA (55), η MetLife (62), η Zurich (75), η Japan Post (87) και η Manulife (93).
H Berkshire Hathaway του Warren Buffett, η οποία περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις Geico και Gen Re, κατέλαβε την τρίτη θέση συνολικά, με αγοραία αξία 624 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, λόγω των εξαιρετικά διαφορετικών επιχειρηματικών συμμετοχών της, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των ασφαλιστικών εταιριών.
Εκτός από τους κινδύνους που προκάλεσε η διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του lockdown, το Forbes υπογράμμισε επίσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικά για τους ασφαλιστές της P&C. Παραθέτοντας δεδομένα από τον McKinsey, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα απειλούν επί του παρόντος το 2% του παγκόσμιου GDP, μέγεθος που θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 4% του παγκόσμιου GDP, έως το 2050.
Η υιοθέτηση των αυτόματης οδήγησης αυτοκινήτων είναι ένας άλλος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστές αυτοκινήτων. Η Allstate, η οποία κατατάσσεται στην 151η θέση, ερευνά πώς τα αυτόνομα οχήματα θα επηρεάσουν το ασφαλιστικό τοπίο στο εγγύς μέλλον.