Πόσοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι επήλθαν ταυτόχρονα με την κακοκαιρία «Ελπίς»;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Λεωνίδα ΦούκαΑνεξάρτητος Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά safepath.gr

Η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Οι ζημιές που προκάλεσε ήταν πολλές και σε πολλά επίπεδα, ενώ κάποιες απ’ αυτές ήταν μεγάλες σε κόστος. Πάμε να δούμε, όμως, από ένα μόνο φαινόμενο, πόσοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι επήλθαν ταυτόχρονα.

1) Ακραία φυσικά φαινόμενα (χιόνι-χαλάζι-παγετός): Το προφανές όλων, το οποίο όμως αφορά πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Αφορά, φυσικά, τα αυτοκίνητα που έπαθαν ζημιές, αλλά αφορά και σπίτια και επιχειρήσεις που λόγω των καιρικών φαινομένων επλήγησαν. Για να μην αναφερθούμε στις πλημμύρες που αναμένεται να προκληθούν το επόμενο διάστημα απ’ τις βροχές σε συνδυασμό με τα χιόνια που δεν έχουν λιώσει.

2) Αστική Ευθύνη Αυτοκινήτου: Η κλασσική, υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου για όσους οδηγούς δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πορεία του αυτοκινήτου λόγω του πάγου και προκάλεσαν ζημιές σε τρίτους.

3) Κλοπή: Σε αυτοκίνητα ή σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους είτε είχαν αφήσει λόγω αδυναμίας μετακίνησης, είτε δεν μπορούσαν να φτάσουν λόγω της κακοκαιρίας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι κλέφτες και προκάλεσαν ζημιές.

4) Απώλεια κερδών λόγω διακοπής εργασιών για τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν μερικές ημέρες, ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

5) Επαγγελματική Αστική Ευθύνη: Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Αττικής Οδού που, με πράξεις ή παραλείψεις του επαγγελματία, προκλήθηκαν ζημίες σε τρίτους.

6) Νοσοκομειακή περίθαλψη για κάποιον που χτύπησε λόγω του παγετού και αναγκάστηκε να νοσηλευθεί.

7) Ασφάλεια Ζωής: Μαθεύτηκε η είδηση για κάποιον ο οποίος γλίστρησε, χτύπησε και τελικά έχασε τη ζωή του.

8) Πρόσκαιρη Ανικανότητα για εργασία για όποιον χτύπησε και αναγκάστηκε να μείνει εκτός εργασίας για κάποιο διάστημα, μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

9) Νομική Προστασία: Θα την χρειαστούν πολλοί άνθρωποι είτε με την ιδιότητα του κατήγορου, είτε με την ιδιότητα του κατηγορούμενου, από τα πάρα πολλά περιστατικά που θα οδηγήσουν σε αγωγές.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με ένα μόνο (σχετικά) ακραίο φυσικό φαινόμενο, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι που «μπαίνουν σε εφαρμογή» είναι τουλάχιστον 9 (γιατί όλο και κάποιος ίσως μου διαφεύγει)! Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν όλο και συχνότερα.

Είναι μια συζήτηση που απασχολεί και την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία για τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα επόμενα χρόνια τα φυσικά φαινόμενα.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι: Τί περιμένουμε για να ασφαλιστούμε για κινδύνους, οι οποίοι είναι  σίγουρο ότι θα είναι όλο και συχνότεροι;

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κ. Φούκα στο safepath.gr

Πηγή: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν