Πού οφείλεται η επιτυχία του Bitcoin και κατά πόσο υποβαθμίζει την αξία των τραπεζικών συναλλαγών; Ο δημοσιογράφος Βασίλης Παζόπουλος δίνει την απάντηση!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πεδίο επενδύσεων με πλήθος υποστηρικτών αλλά και κατακριτών, οι οποίοι τείνουν να την συνδέουν με το εύκολο χρήμα. Το να αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, το bitcoin ως ένα ακόμη μέσο συναλλαγής το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να μας κάνει πλούσιους είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για το μέγεθος του εν λόγω ψηφιακού νομίσματος, δεδομένου ότι διαθέτει ένα εξαιρετικά καινοτόμο τεχνολογικό υπόβαθρο με πλούσιες δυνατότητες.

Στην ομιλία του στο 1st Blockchain Conference ο δημοσιογράφος Βασίλης Παζόπουλος μίλησε για την επανάσταση του Bitcoinαλλά και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του, αποκαλύπτοντάς μας τη συνταγή της επιτυχίας του. Χαρακτηρίζοντας το ως ένα “τεχνολογικό θαύμα” ο κ. Παζόπουλος τονίζει ότι τα στοιχεία εκείνα που κατάφεραν να εδραιώσουν το bitcoin στις παγκόσμιες αγορές, είναι το ότι αποτελεί μια σταθερή και διασφαλισμένη βάση δεδομένων που δεν επιδέχεται αλλαγές ή αλλοιώσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται σε κάποια εποπτεύουσα αρχή, οι σταθερά προβλεπόμενοι ρυθμοί παραγωγής του, οι εύκολες συναλλαγές που προσφέρει καθώς και η απόλυτη σπανιότητά του αποτελούν κάποια από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματά που το κάνουν να υπερέχει έναντι των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως εξηγεί ο κ. Παζόπουλος, οι περισσότεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων ξεκίνησαν να ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα, γιατί τους προσφέρουν τη δυνατότητα να βγάλουν παραπάνω χρήματα. Εκείνοι, ωστόσο, οι οποίοι έχασαν χρήματα στα κρυπτονομίσματα ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα βγάλουν γρήγορα και εύκολα χρήματα, χωρίς πρώτα να μάθουν και να αντιληφθούν τις ανατρεπτικές ιδιαιτερότητες του ψηφιακού χώρου, καθώς και την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος. Αναφερόμενος στις φωνές εκείνες που αμφισβητούν την αξιοπιστία του bitcoin και την εγκυρότητα των εν λόγω συναλλαγών ο κ. Παζόπουλος επισημαίνει ότι η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται το Bitcoin, λειτουργεί αυτόματα ως ένα μέσο που δεν επιτρέπει σε επίδοξους επενδυτές να χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές, καθώς γίνεται λεπτομερής καταγραφή όλων των συναλλαγών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Το Bitcoin είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που σε συμφέρει να είσαι τίμιος. Αυτό το καταφέρνει παρόλο που δεν διαθέτει ούτε νόμους, ούτε αρχές για να επιβάλλουν την εντιμότητα. Eίναι ένα τεχνολογικό θαύμα. Το Bitcoin όχι το blockchain. Tο blockchain είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, μια μέθοδος καταχώρησης δεδομένων. Ωστόσο, όσο άρτια δομημένο και σχεδιασμένο να είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, έχει μια μεγάλη πιθανή ευπάθεια. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταχωρηθούν παραποιημένες πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι πώς θα εμποδίσεις κάποιον να εισάγει εσφαλμένα δεδομένα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε σύστημα είναι τόσο αξιόπιστο, όσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα του.”

“Το Bitcoin από την άλλη χωρίς να υπάρχει κάποια εποπτεύουσα αρχή, η οποία μπορεί να αλλοιώσει ή να σβήσει δεδομένα, επιτυγχάνει μέσα από ένα ιδιοφυές σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν υπάρχει δυνατότητα από κανέναν όσο ισχυρός κι αν είναι να αλλοιώσει ή να διαγράψει δεδομένα. Το Bitcoin βασίζεται στο Blockchain, αλλά τη λύση στο πρόβλημα της διασφάλισης των δεδομένων την έχει πετύχει μόνο το Βitcoin. Το δίκτυο του Βitcoin αποτελεί τον πιο ασφαλή μηχανισμό καταγραφής δεδομένων και μετάδοσης πληροφοριών που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα και στην εποχή της πληροφορίας ένας τέτοιος μηχανισμός δεν μπορεί παρά να έχει μια μεγάλη αξία.“, τονίζει στο λόγο του.

 

Γιατί το Bitcoin υποβαθμίζει τις τραπεζικές συναλλαγές;

Αναφερόμενος στις προεκτάσεις της ανάπτυξης της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων στο χώρο των τραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Παζόπουλος τονίζει ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων με τα χρόνια πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα, υποβαθμίζοντας το ρόλο του στις καθημερινές μας συναλλαγές. Όπως εξηγεί ο κ. Παζόπουλος θα πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ της αναγκαιότητας των τραπεζικών υπηρεσιών και των τραπεζικών ιδρυμάτων, η οποία όσο τα κρυπτονομίσματα ενισχύουν τη θέση τους, αποτελώντας ένα από τα βασικά μέσα συναλλαγής, τόσο περισσότερο θα αναδεικνύεται.

Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις μια τραπεζική συναλλαγή χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα τραπεζικό ίδρυμα. Καθιστά δηλαδή περιττή τη λειτουργία τους ως μηχανισμούς συναλλαγών. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μας είναι απαραίτητες. Οι τραπεζικές υπηρεσίες μας είναι απαραίτητες. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει κανείς όταν συνειδητοποιήσει ότι με τα κρυπτονομίσματα άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ανταλλάσσουν αξία χωρίς ποτέ να χαθεί ένα cent. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται και κάνεις δεν μπορεί να την αμφισβητήσει παρόλο που δεν την επιβεβαιώνει καμία τράπεζα, κανένας συμβολαιογράφος., αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παζόπουλος.

Παράλληλα, όπως τονίζει, εν αντιθέσει με τους περιορισμούς που έχουμε δει ότι οι κυβερνήσεις ή τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να θέσουν στους καταθέτες, όπως τα capital controls, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξαργυρώσουν ή να μεταφέρουν τεράστια ποσά χρημάτων, γεγονός που εξασφαλίζει την οικονομική τους ευρωστία ανά πάσα στιγμή.

 

Είναι το Bitcoin ο νέος χρυσός;

Όπως τονίζει στην ομιλία του ο κ. Παζόπουλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το Bitcoin ως το νέο χρυσό ή ακόμη και ως μια ψηφιακή βελτιωμένη έκδοσή του.

Τα κοινά σημεία που εντοπίζουν οι ειδικοί είναι η σπανιότητα αλλά και το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει έλεγχος από το κράτος, δεδομένου ότι οι κρατικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες εξόρυξης, καθώς τα αποθέματα και τα σημεία εξόρυξης τους είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Στο σημείο αυτό ωστόσο ο κ. Παζόπουλος επισημαίνει ότι στην σύγκριση μεταξύ του χρυσού και του Bitcoin, ο leader των κρυπτονομισμάτων φαίνεται επίσης να υπερτερεί. Στην μία περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα σπάνιο μέταλλο, του οποίου η ποσότητα παγκοσμίως είναι περιορισμένη, ενώ στην άλλη η σπανιότητά του έγκειται στους περιορισμούς του προβλεπόμενου ρυθμού παραγωγής.

Η απόλυτη σπανιότητα του bitcoin σε σχέση με τη σχετική σπανιότητα του χρυσού και των κρατικών νομισμάτων δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει το bitcoin να υπερέχει έναντι των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρυσός έχει και ένα ακόμη περιορισμό. Είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να τον φυλάς με ασφάλεια σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και να το μεταφέρεις, εν αντιθέσει με την περιουσία σε Bitcoin την οποία ανά πάσα στιγμή μπορείς να ελέγξεις ή να μεταβιβάσεις από την οθόνη του κινητού σου.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Παζόπουλου στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν