Μαύρος Γάτος

Τα είδη ρυζιού και τα μυστικά τους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού;

Παρακάτω σας έχω τα πιο γνωστά είδη ρυζιού και όλα τα μυστικά για να τα μαγειρέψετε σωστά.

• Ρύζι Καρολίνα, που είναι και το αγαπημένο μου

Όταν θέλεις να γεμίσεις λαχανικά σε συνταγές όπως λαχανοντολμάδες, γεμιστά, ντολμαδάκια, κολοκύθια αυγολέμονο ένα είναι το ρύζι που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο αρκεί να το διαχειριστείς σωστά.

Για να μη σου λασπώνει το ρύζι Καρολίνα, να το ξεπλένεις καλά σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει όλη η επιφανειακή κόλλα του (άμυλο). Μετά στύψε πάνω στο πλυμένο ρύζι ένα λεμόνι κι ανακάτεψε να πάει παντού. Με τον τρόπο αυτό το ρύζι σου θα παραμείνει σπυρωτό και ας είναι Καρολίνα.

Επίσης το ρύζι Καρολίνα απορροφά τα λίπη και είναι ιδανικό για πιλάφι που δε θα στραγγιστεί όπως το λαχανόρυζο, το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, τα γιουβαρλάκια ή το γαμοπίλαφο. Δεν προτείνεται για ριζότο, γιατί ο κόκκος του δεν είναι πολύ ανθεκτικός στο ανακάτεμα και σπάει γρήγορα.

Αν έχετε το χρόνο να το ξεπλύνετε καλά από το άμυλο του και να το μουλιάσετε για καμιά ώρα, τότε το πιλάφι σας θα γίνει σπυρωτό και υπέροχο. Σας είπα είναι το αγαπημένο μου και το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού.

Στο πιλάφι με Καρολίνα πρέπει να σερβίρεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί για να μη λασπώσει, λόγω του μεγάλου βαθμού διόγκωσής του.

• Ρύζι νυχάκι

Είναι ρύζι λευκό, λεπτό και μακρύκοκκο. Το χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές λόγω του σχήματός του. Λόγω του λεπτού του κόκκου, κάνει για γιουβαρλάκια, γιαλαντζί, ή για γεμίσεις γενικά. Το νυχάκι είναι σχετικά σκληρό ρύζι, με όχι τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, όποτε χρειάζεται αρκετή υγρασία γύρω του για να βράσει σωστά.

• Ρύζι γλασέ

Το ρύζι γλασέ έχει κοντό κόκκο, λευκό χρώμα και είναι σχετικά στρογγυλό και πλούσιο σε άμυλο. Ιδανικό για σούπες, λαπά και ρυζόγαλο αλλά και για βρεφικές κρέμες.

Επίσης, χρησιμοποιείται ολόκληρο ή κομμένο, μέσα σε πίτες γλυκιές και αλμυρές, ώστε να απορροφήσει τα υγρά της γέμισης.

• Ρύζι μπόνετ ή parboiled (Bonnet)

Η ποικιλία μπόνετ, είναι ρύζι μακρύκοκκο, προβρασμένο, με ελαφρά μπεζ-κίτρινο χρώμα. Έχει υποστεί επεξεργασία και σε αυτήν οφείλεται το χρώμα του. Είναι εύκολο στο βράσιμο και παραμένει σπυρωτό πάντα. Ιδανικό για παρασκευές τύπου πιλάφι ή ρυζοσαλάτα. Αν σας αρέσει να σουρώνετε το ρύζι στο πιλάφι σας προτιμήστε το.

• Ρύζι καστανό ή ακατέργαστο (μερικώς αναποφλοίωτο)

Προέρχεται από την πρώτη αποφλοίωση του καρπού. Είναι ρύζι για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή, μιας και είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλες τις ποικιλίες.

Χρειάζεται παραπάνω χρόνο βρασμού σχεδόν διπλάσιο αλλά η γεύση του είναι εξαιρετική και η διατροφική του αξία πολύτιμη. Ιδανικό για γεμιστά, πιλάφι, γεμίσεις.

• Άγριο ρύζι

Μαύρο ρύζι εξωτερικά, με ανοιχτόχρωμη καρδιά. Είναι σκληρός ο κόκκος του και λεπτός.

Θέλει ειδική προετοιμασία, δηλαδή μούλιασμα αρκετή ώρα και βράσιμο παραπάνω από το κανονικό.

Αν πρόκειται να το αναμίξετε (συνήθως το αναμιγνύουμε με καστανό ή λευκό ρύζι), πρέπει να το βράσετε χωριστά, αφενός γιατί θέλει περισσότερο χρόνο κι αφετέρου γιατί μαυρίζει το νερό, με αποτέλεσμα να βάφει το ανοιχτόχρωμο ρύζι σε ένα σκούρο γκρι χρώμα. Ιδανικό για γαρνιτούρα και σαλάτες.

Είναι πολύτιμη τροφή και πρέπει όλοι να το βάλουμε στην διατροφή μας. 

• Ρύζι Arborio, Carnarolli, Nano,Vialone Nano

Είναι ειδικές ποικιλίες αποκλειστικά για ριζότο, με πιο γνωστή ποικιλία στη χώρα μας το Arborio, το οποίο το βρίσκετε πλέον σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Είναι λευκό ρύζι, ελαφρώς πλατύ και μακρύκοκκο. Είναι πλούσιο σε άμυλο γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ριζότο χυλωμένο, αλλά και για θεϊκό ρυζόγαλο. Επίσης το arborio είναι παρεμφερές με το Aroz Bomba, την ισπανική ποικιλία για την παέγια, όποτε είναι ιδανικό γι αυτήν τη συνταγή.

• Ρύζι Basmati και Jasmine

Ποικιλίες ρυζιού με αρώματα και λεπτή υφή. Και τα δυο έχουν λεπτό λευκό κόκκο, αρκετά μακρύ σε σχέση με το πάχος του.Έχουν εξωτικό άρωμα (ειδικότερα το jasmine) και είναι ασιατικής προέλευσης.

Συνήθως τρώγεται σκέτο ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε ψάρι, κρέας ή πουλερικά.

Συνοδεύουν τέλεια και τα δύο ασιατικές σάλτσες, κάρυ και ταιριάζουν τέλεια με γάλα καρύδας, κόλιανδρο και μπαχαρικά.

Δείτε παρακάτω τις TOP 10 συνταγές με ρύζι που πρέπει να δοκιμάσετε

Τα είδη ρυζιού και τα μυστικά τους 1

Μυστικά για το πιο τέλειο και σπυρωτό ρύζι πιλάφι

Οι παρακάτω συμβουλές θα λύσουν όλες σας τις απορίες για το πώς φτιάχνουμε τέλειο σπυρωτό ρύζι.

Πώς θα πετύχω το πιο σπυρωτό πιλάφι;

-Για σπυρωτό πιλάφι, χρησιμοποιήστε ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι αλλά πριν το βράσιμο, μουλιάστε το ρύζι σε κρύο νερό για 30′ με 1 ώρα.

-Ξεπλύνετε το ρύζι πολύ καλά μέσα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να μη βγαίνει το νερό λευκό από άμυλο.

-Για πιο σπυρωτό ρύζι, στύψτε χυμό λεμονιού πάνω στο πλυμένο ρύζι και κάντε το πιλάφι σας ακόμα πιο σπυρωτό.

-Μπορείτε επίσης να σοτάρετε το ρύζι σε λάδι ή βούτυρο κι έτσι να αδιαβροχοποιηθεί ο κόκκος και να μείνει το ρύζι σπυρωτό. Μετά, προσθέτετε νερό ή ζωμό στη σωστή αναλογία.

Πόσο νερό θέλει το ρύζι;

Η αναλογία ρυζιού/νερού ή ζωμού, είναι μία και αυτή είναι 1 προς 2. Δηλαδή για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι, χρειάζονται 2 φλιτζάνια νερό. Όμως, θέλει πολύ προσοχή στο βρασμό. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλά και η κατσαρόλα σκεπασμένη. Έτσι το ρύζι βράζει σε λίγο νερό, αλλά γίνεται πολύ νόστιμο και δεν λασπώνει ποτέ.

Πόσο συχνά να ανακατεύω το ρύζι για πιλάφι;

Αν θέλετε το πιλάφι σας να γίνει σπυρωτό, ανακατέψτε μόνο μια-δυο φορές στην αρχή. Όχι παραπάνω. Όσο το ανακατεύετε, τόσο σπάνε οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους και τόσο χυλώνει και γίνεται κολλώδες, με αποτέλεσμα στο τέλος να μη γίνει σπυρωτό.

Πόσο χρόνο πρέπει να βράζω το ρύζι για να γίνει σπυρωτό;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την ένταση της φωτιάς και με την ποικιλία ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος βρασμού ποικίλει και κυμαίνεται γύρω στα 15′. Προσοχή η φωτιά να είναι χαμηλή, τα υγρά μετρημένα και η κατσαρόλα σκεπασμένη.

Πότε καταλαβαίνω ότι το ρύζι πιλάφι είναι έτοιμο;

Όταν στην επιφάνεια του ρυζιού έχουν σχηματιστεί τρυπούλες και δεν φαίνεται πλέον νερό, το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε, σβήνετε τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και καλύπτετε με καθαρή διπλωμένη πετσέτα. Σκεπάζετε με το καπάκι κι αφήνετε για 5′, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του. Τότε, το αφρατεύετε με ένα πιρούνι και σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστό.Έτσι μόνο θα γίνει σπυρωτό, θα ξεχωρίζουν οι κόκκοι και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους.

Τι είναι σωστό, να βράζω το ρύζι σε μετρημένο υγρό ή σε νερό και μετά να το σουρώνω;

Όλα έχουν να κάνουν με το για ποια χρήση προορίζεται το ρύζι. Αν είναι για σαλάτα, τότε το βράζετε σε μπόλικο νερό και το σουρώνετε. Αν πρόκειται για πιλάφι, καλύτερα να μετράτε τα υγρά και να ακολουθείτε όλα τα παραπάνω.

Πώς θα δώσω γεύση και άρωμα σε ένα απλό ρύζι;

-Αρωματίστε το ρύζι με μπαχαρικά και ειδικά με σπόρους κακουλέ, αστεροειδή γλυκάνισο, ξύσμα από λεμόνι ή από πορτοκάλι και διαφορά βότανα.

-Χρησιμοποιήστε λίγο αγνό βούτυρο και απογειώστε τη γεύση του.

 

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Σύσταση και συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον φορέα «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών» κατά την ελεγκτική περίοδο από 01.07.2024 έως και 30.06.2025

Σύσταση και συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον φορέα «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών» κατά την ελεγκτική περίοδο από 01.07.2024