Η επέλαση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο της ασφάλισης δεν αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια εντυπωσιασμού και επίδειξης της ευρηματικότητας των ασφαλιστικών εταιρειών. Στις μέρες μας τα τεχνολογικά εργαλεία έχουν πλέον εδραιωθεί στην αγορά και η χρήση τους αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε καταναλωτή που αναζητά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από την ασφαλιστική εταιρεία αλλά και τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή.
Το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια χρονιά-ωδή στις νέες τεχνολογίες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο, ακόμη για πολλούς ανεξερεύνητος, κόσμος του insurtech έθεσε τις βάσεις για τη ανοικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας στην ασφαλιστική αγορά, με τους ασφαλιστικούς ομίλους όχι μόνο να προχωρούν σε γενναίες επενδύσεις, αλλά να επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους, έχοντας ως συντεταγμένες τους νέους κανόνες που φέρει η ανάπτυξη των τεχνολογιών insurtech.
Μάλιστα το Forrester σε επίσημη έκθεσή του αναφέρει ότι φέτος σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις επενδύσεις στον κλάδο του insurtech, με μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις να ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπερβαίνει το άθροισμα των συνολικών επενδύσεων του 2019 και το 2020. Ομοίως, το Crunchbase σε σχετική έκθεση του δηλώνει ότι «στον κόσμο του επιχειρηματικού καπιταλισμού, θα δυσκολευόσουν να βρεις έναν τομέα με περισσότερο buzz από τον insurtech», ενώ και η Deloitte υποστηρίζει ότι έχει πυροδοτηθεί μια επανάσταση στον ασφαλιστικό τομέα αναφορικά με τη χρήση των insurtech.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος του insurtech βρίσκεται σε άνθιση, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να συναγωνίζονται μεταξύ τους για τις καινοτομίες και τις νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την εμπειρία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους. Και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι κοινό για τους επαγγελματίες του κλάδου. Τι πρόκειται να ακολουθήσει;
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις νέες τάσεις insurtech που θα μονοπωλήσουν την ασφαλιστική αγορά το 2022
1. Τεχνητή νοημοσύνη για την άμεση έκδοση αποζημιώσεων
Όσο το καταναλωτικό κοινό εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τόσο οι απαιτήσεις τους αυξάνονται. Ειδικά στην περίπτωση έκδοσης αποζημιώσεων ο μέσος ασφαλισμένος επιθυμεί η τριβή του με την ασφαλιστική εταιρεία να περιορίζεται στο ελάχιστο. Στο πλαίσιο αυτό χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να διευρύνεται, αποσκοπώντας τόσο στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αποζημίωσης, όσο και σε τομείς όπως ο εντοπισμός ασφαλιστικής απάτης.
Ένας από τους πιο σημαντικούς μετασχηματισμούς που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον ασφαλιστικό κλάδο είναι η δυνατότητα έκδοσης αποζημιώσεων χωρίς επαφή με εκπρόσωπο της εταιρείας με την επεξεργασία της αίτηση να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα.
Με τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματά της, τα χρονοδιαγράμματα περιορίζονται από εβδομάδες σε δευτερόλεπτα, εξοικονομούνται πόροι, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να επικεντρωθούν σε περίπλοκες υποθέσεις.
2. Τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Αυτό το καλοκαίρι, ένας στους τρεις Αμερικανούς βίωσε μια φυσική καταστροφή, σύμφωνα με την Washington Post. Με παγκόσμιο επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπό της, που περιλαμβάνει πιο συχνά και δαπανηρά καταστροφικά γεγονότα, ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε μοναδική και κομβική θέση για να ανακαλύψει λύσεις που υποστηρίζουν άμεσα πελάτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής φέτος εκτιμάται ότι έχουν υπέστη ζημιά ρεκόρ 104,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και οι ηγέτες του κλάδου το καταλαβαίνουν αυτό: μια πρόσφατη έρευνα της BlackRock ανέφερε ότι το 95% των παγκόσμιων ασφαλιστικών εταιρειών αναμένει ότι ο κλιματικός κίνδυνος θα επηρεάσει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τα επόμενα δύο χρόνια. Με σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναφέρουν επίσης σχέδια για αύξηση των δαπανών σε τεχνολογικές λύσεις τα επόμενα δύο χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε προϊόντα που αντιμετωπίζουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Τα καλά νέα για τους ασφαλιστές εν μέσω της κλιματικής κρίσης είναι ότι η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, όπως το AI της Tractable και άλλες, όπως η μοντελοποίηση κινδύνου ή η αυτοματοποίηση αναδοχής, άνοιξε την πόρτα σε λύσεις insurtech που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά και να κάνουν άμεση διαφορά για τους πελάτες και το περιβάλλον μας.
3. Οι παίκτες της αγοράς θα αναγκαστούν να επιταχύνουν τις προσφορές τεχνολογίας προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί
Ο ασφαλιστικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη μια αλλαγή, θέλοντας να προσελκύσει την νέα γενιά καταναλωτών, η οποία αρχίζει να εισέρχεται στην αγορά της ασφάλισης. Οι παραδοσιακοί παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών P&C, θα αναγκαστούν να επαναξιολογήσουν το τεχνολογικό τους πακέτο και την ενσωμάτωση καινοτόμων εργαλείων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, τόσο έναντι των παλαιότερων ανταγωνιστών τους όσο και των νέων “ψηφιακών δυνάμεων” στον κλάδο της ασφάλισης όπως η Lemonade και η Hippo, οι οποίες στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες.
Εντός του επόμενου έτους θα δούμε περισσότερες συνεργασίες και ακόμη και δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων στον κλάδο και νέων εταιρειών insurtech. Η συνεργασία θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις απαιτήσεις των Gen Z και των νεότερων Millennials, οι οποίοι απαιτούν ταχύτητα, εξαιρετική ακρίβεια και μια συνολική εμπειρία χωρίς τριβές από την παλάμη του χεριού τους, σε συνδυασμό ασφαλώς με την αξιοπιστία και την ασφάλεια που προσφέρουν οι εδραιωμένες στον κλάδο εταιρείες.