Τι αναμένει η ασφαλιστική αγορά από το διάγγελμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η αντίστροφη μέτρηση για την 86η ΔΕΘ έχει ξεκινήσει, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον πρωθυπουργό και το νέο πακέτο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αναμένεται να ανακοινωθεί εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα αλλά και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, η οποία ομολογουμένως αυξάνει τις προσδοκίες των πολιτών.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, με την κυβέρνηση να τα επεξεργάζεται μέχρι και τη τελευταία στιγμή, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου του 2022, το ύψος του πληθωρισμού αλλά και τις αποφάσεις της Κομισιόν για τη δρομολόγηση των παρεμβάσεών της έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση είναι:

• Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των κριτηρίων για την εισαγωγή επιπλέον 700.000 πολιτών στους δικαιούχους

• Χορήγηση επιταγής ακρίβειας, (πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο) σε χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

• Νέος κύκλος επιδοτήσεων για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

• Αυξήσεις συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023

• Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

• Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%

Πληθωρισμός και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

Για την ασφαλιστική αγορά, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αποτελούν μια πρόκληση, ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από τον αστάθμητο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. Η αυξανόμενη συχνότητα των ατυχημάτων και των καταστροφών από ακραία φυσικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα κατασκευαστικά υλικά και τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων, εκτοξεύει το κόστος των αποζημιώσεων, περιορίζοντας τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών. Παράλληλα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχει οδηγήσει πλήθος ασφαλισμένων στην απόφαση να διακόψουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους, γεγονός που έχει αρχίσει να προβληματίζει τους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης. Η ενίσχυση επομένως της πραγματικής οικονομίας, θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για την ασφαλιστική αγορά, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την ιδιωτική ασφάλιση.

Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και οι εκκρεμότητες του άρθρου 23

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης των καταναλωτών αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΑΕΕ στις συνομιλίες της με κυβερνητικούς φορείς. Μάλιστα, η πανδημία και τα ακραία φυσικά φαινόμενα που δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μας μηχανισμού τους τελευταίους μήνες, ανέδειξαν έτι περισσότερο την ανάγκη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύοντας ότι οι συμπράξεις καθιστούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Την άποψη αυτή συνυπογράφουν με δηλώσεις τους και μέλη της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι σχέσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να συσφιχθούν, με την ιδιωτική ασφάλιση να αποτελεί το κλειδί για την προστασία του κρατικού προϋπολογισμού από μελλοντικές κρίσεις.

Τα πρώτα θεμέλια άλλωστε για την ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας μπήκαν πέρσι, με την κυβέρνηση να θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων. Αν και η εν λόγω πρωτοβουλία αναθάρρεψε τις προσδοκίες της ασφαλιστικής κοινότητας, οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης υπό την σκιά των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου, αλλά και η έλλειψη συγκεκριμένου πλάνου υλοποίησής της με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών του κλάδου, υποβάθμισε την αξία της ίδιας της πρότασης, η οποία και εν τέλει αποσύρθηκε. Οι εκκρεμότητες, ωστόσο, που αφήνει πίσω του το αμφιλεγόμενο άρθρο 23 ενισχύουν τις φωνές της ασφαλιστικής αγοράς, που υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης επέκτασης της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, στο πλαίσιο των προεκτάσεων της κλιματικής αλλαγής.

Κλάδος υγείας και τα διδάγματα της πανδημίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών επισημαίνουν την ανάγκη χορήγησης φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση και ιδιαιτέρως για τον κλάδο υγείας, με σκοπό την αποφόρτιση του κρατικού συστήματος. Όπως αναφέρουν, η φορολογική ελάφρυνση και οι φοροαπαλλαγές των ασφαλισμένων θα ήταν ευεργετικές για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδηση των πολιτών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα μέρος του εισοδήματός τους για την ιδιωτική τους ασφάλιση, πολιτική την οποία ακολουθούν αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε.. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο ιατρικών παροχών στους πολίτες, προστατεύοντας παράλληλα τα κρατικά ταμεία από επιπρόσθετα βάρη.

Μάλιστα σε σχετική ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επισήμανε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δαπανούν το 8% του οικογενειακού εισοδήματός τους σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, με τις ιδιωτικές δαπάνες είναι κυρίως άμεσες και όχι για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η διαφορά αυτή αποδεικνύει, επομένως, ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στον κλάδο υγείας χρήζει άμεσου επαναπροσδιορισμού, με την ιδιωτική ασφάλιση να προσφέρει τη λύση για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει εκφράσει τις προθέσεις της, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις με απτά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Αυτό που επιθυμεί είναι να συνεργαστεί και να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το Δημόσιο, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων. Το ζήτημα επομένως έγκειται στο κατά πόσο η πολιτεία επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της και να οχυρώσει το κρατικό της σύστημα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης.

Πηγή: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Τί είναι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και τι ρόλο παίζει στην κυβερνοασφάλεια

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμα και οι ομάδες που υπερασπίζονται την ασφάλειά μας στην κυβερνοασφάλεια;