Η Insurance Innovation για άλλη μια φορά πρωτοπορεί, καθώς αποτελεί το πρώτο κλαδικό μέσο ενημέρωσης για την ασφαλιστική αγορά που συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος της ήταν να αναδείξει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσής της τόσο στο κοινό, όσο και σε παράγοντες της αγοράς μέσα από την καρδιά της πρώτης Covid-free έκθεσης της Ευρώπης!
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί παραδοσιακά το κορυφαίο γεγονός του επιχειρηματικού κόσμου όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των Βαλκανίων, ενώ, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, σηματοδοτεί μία εποχή επανέναρξης και ανάπτυξης για όλες τις πτυχές της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Στα πλαίσια εορταστικού κλίματος, γιορτάζοντας τα 10+ χρόνια της επιτυχημένης πορείας μας στο χώρο των κλαδικών media και της εκπαίδευσης, οι επισκέπτες του περιπτέρου μας είχαν την ευκαιρία να δουν αλλά και να συμμετέχουν στις εκπομπές που μεταδόθηκαν live από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ. Μπροστά από την κάμερα του insuranceforum web tv βρέθηκαν πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής αλλά και επαγγελματίες του κλάδου με μακρόχρονη πορεία στην ασφαλιστική αγορά.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση;
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 αναζωπύρωσαν τις φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη κινητροδότησης της ιδιωτικής ασφάλισης. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και οι κυβερνητικές αρχές, αναλογιζόμενες την επιβάρυνση που αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι αποζημιώσεις που καλούνται να χορηγήσουν οι θεσμοί, με σκοπό την κάλυψη των ζημιών αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας στις πληγείσες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία 37.137.965,09 €, ενώ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που άφησαν στο διάβα τους οι αλλεπάλληλοι σεισμοί του Σεπτεμβρίου στην Κρήτη αγγίζουν τα 18.649.907,92€ .
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης έθεσε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλώνοντας ότι «Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο νέος κλιματικός νόμος, προβλέπει ότι από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά, με την ασφάλιση να αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του εκάστοτε κτιρίου. Είναι όμως αρκετό το μέτρο αυτό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;
Το “The Insurer” μέσα από την ενεργό του παρουσία στη ΔΕΘ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, οι οποίες τοποθετήθηκαν στην κάμερα του insuranceforum web tv για το ζήτημα της παροχής κινήτρων προς την ιδιωτική ασφάλιση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της σε περιόδους κρίσεων και εκφράζοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.
Γ. Αρβανιτίδης: Εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σε δηλώσεις του στη Σωτηρία Γιαννακοπούλου σχολιάζει το ζήτημα της παροχής κινήτρων της ιδιωτικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι πολλάκις τόσο ο ίδιος, όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν εισηγηθεί τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αποζημιώσεων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα του ασφαλιστικού κλάδου.
Όπως υπογραμμίζει, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, δεδομένης της έντασης και της συχνότητας των ακραίων φαινομένων που δοκιμάζουν τη χώρα μας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
«Ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει ανοιχτές θύρες, γιατί μήνες πριν και εγώ προσωπικά σε τοποθέτησή μου στη Βουλή είχα επισημάνει ότι πρέπει να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και αφετέρου τις συνέπειές της, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα και φτιάχνοντας ένα ειδικό ταμείο αποζημιώσεων, όπου εκεί βέβαια η παρουσία του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.»
«Ο ασφαλιστικός κλάδος και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθούν και να γίνουν άμεσα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι τουλάχιστον να αποζημιώνονται μετά τις μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες και από φωτιές λόγω της μεταβολής των κλιματικών συνθηκών και λόγω των ελλιπών υποδομών που έχουμε», τονίζει στο λόγο του ο κ. Αρβανιτίδης.
«Γιατί ξέρετε όλες οι υποδομές που έχουν φτιάξει οι χώρες ανταποκρίνονται σε δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες καταστάσεις και αυτό η δημιουργία ειδικού ταμείου και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό είναι μία πολύ σοβαρή επιλογή. Ας προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για να δούμε τι εννοεί η κυβέρνηση.»
Ν. Καραμπάσης: Η ιδιωτική ασφάλιση είναι αλληλένδετη με την πρόληψη, συνεπώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους θεσμούς και από την πολιτεία στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Νίκος Καραμπάσης, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναγνωρίζει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, υποστηρίζοντας ότι είναι αλληλένδετη με την πρόληψη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αξιοποίησή της από τους αρμόδιους θεσμούς και από την πολιτεία.
«Η ασφάλεια και η πρόληψη είναι βασικός πυλώνας των δικών μας προτάσεων. Πρέπει να πάμε σε μια λογική πρόληψης, δασοπυροσβέστες και άνθρωποι που γνωρίζουν πως να σβήσουν μια φωτιά πρέπει να αξιοποιηθούν και να δημιουργηθούν όλες οι δομές για να μην ξεσπούν οι πυρκαγιές. Γιατί αν μπει μια φωτιά τρέχουμε πίσω της με τα γνωστά αποτελέσματα. Η έννοια της πρόληψης για μας είναι πολύ σημαντική.»
«Η ιδιωτική ασφάλιση είναι αλληλένδετη με την πρόληψη στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, συνεπώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους θεσμούς και από την πολιτεία», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει πολλά που δεν καλύπτει η κρατική και πρέπει να υποστηριχθεί
Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, αλλά και στην παροχή κινήτρων από πλευράς της πολιτείας για την ενίσχυσή της, επισημαίνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει κινδύνους που δεν καλύπτει το κράτος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποστήριξή της.
Όπως αναφέρει, η πολιτεία θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της και να φροντίσει, ώστε, συνδυαστικά με όλες τις επιλογές που μπορεί να έχουν, οι πολίτες να είναι ασφαλείς.
«Πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει γενικά να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και να φροντίσει, ώστε, συνδυαστικά με όλες τις επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες, να έχουν την τελική επιλογή να είναι ασφαλείς.»
«Οπωσδήποτε η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει πάρα πολλά πράγματα που δεν καλύπτει η κρατική, συνεπώς πρέπει να υποστηριχθεί», επισημαίνει η κυρία Κωνσταντοπούλου.
«Αντίστοιχα και αντίστροφα και η κρατική μέριμνα για την διασφάλιση αυτών που πρέπει να είναι εγγυημένα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε διεθνές επίπεδο η περιουσία, το φυσικό περιβάλλον ασφαλίζονται από τα ίδια τα κράτη που συμβάλλονται με ασφαλιστικούς φορείς για την προστασία τους. Δυστυχώς, όλα αυτά φαίνεται ότι στην χώρα μας ακόμη είναι πάρα πολύ μακρινές έννοιες.»
Γ. Στεργίου, Γραμματέας: Αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα
Ο κ. Γιώργος Στεργίου, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ μίλησε αποκλειστικά στο insuranceforum.gr για τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την αξία της, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως έναν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.Παράλληλα, στο λόγο του τονίζει ότι η μείωση των φόρων και των κρατικών εισφορών δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
«Πλέον η κυβέρνησή μας αντιλαμβανόμενη πως η ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, ήδη θεσμοθέτησε στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων και ηλικίας μέχρι 35 ετών το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.», αναφέρει ο κ. Στεργίου.
«Την ίδια στιγμή δημιουργεί, μέσα από την μείωση των φόρων και των κρατικών εισφορών, χώρο ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση περαιτέρω, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και κίνδυνοι όπως αυτοί που βιώσαμε πρόσφατα με την κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες αλλά και να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς, ο οποίος θα αξιοποιείται από τον καθένα και την κάθε μία από εμάς ξεχωριστά.»
Θ. Τζήμερος: Το σύστημα ασφάλισης στην Ελλάδα είναι στρεβλό λόγω της κρατικής παρέμβασης – Αναγκαίος ο διαχωρισμός για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δήθεν κρατικές υπηρεσίες
Ο κ. Θάνος Τζήμερος, Επικεφαλής του συνασπισμού “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” (Δημιουργία Ξανά & Νέα Δεξιά) σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη στο insuranceforum web tv, τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Στις δηλώσεις του υπογραμμίζει την ανάγκη εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος μέσω του διαχωρισμού της ασφάλισης από το δημόσιο μηχανισμό, χαρακτηρίζοντας ως αθέμιτο ανταγωνισμό τις κρατικές υπηρεσίες. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζήμερος, ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση της περιουσίας του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κράτος θα πρέπει να προωθήσει την εν λόγω προοπτική.
«Το ότι μετά από δύο χρόνια κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την ιδιωτική ασφάλιση είναι η απόδειξη ότι δεν ασχολείται σοβαρά, γιατί θα έπρεπε να είχε ήδη ασχοληθεί στο πρώτο μισό της θητείας του. Θεωρούμε ότι το σύστημα ασφάλισης στην Ελλάδα γενικώς είναι στρεβλό και διεστραμμένο, λόγω της κρατικής παρέμβασης.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το κράτος σου παίρνει χρήματα, τα οποία ονομάζει ασφαλιστικές εισφορές. Στην πραγματικότητα είναι μία άλλη μορφή φόρου. Τα χρήματα δεν μπαίνουν σε έναν προσωπικό κουμπαρά στον οποίο είσαι εσύ δικαιούχος, ώστε να είσαι εσύ υπεύθυνος την ασφάλισή σου είτε την προσωπική, είτε την ασφάλεια της περιουσίας σου. Όταν όμως βρεθείς σε μια δύσκολη στιγμή και περιμένεις τη στήριξη από κράτος δεν γνωρίζεις τι θα λάβεις. Το σύστημα της ασφάλισης στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει.»
«Στα θέματα της ιδιωτικής περιουσίας πρέπει να είναι ο καθένας υπεύθυνος. Για παράδειγμα, όταν χτίζεις ένα σπίτι μέσα στα πεύκα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάρει φωτιά. Συνεπώς, δεν θεωρώ δίκαιο να πληρώνει την ασφάλεια του σπιτιού στα πεύκα ο άλλος που ζει στην Κυψέλη.», τονίζει στο λόγο του ο κ. Τζήμερος.
«Τι είναι η ασφάλεια; Είναι μια διασπορά κινδύνου και την ιδέα αυτή πρέπει να την προωθήσει το κράτος σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα σε επίπεδο ασφάλεια ζωής, να επιλέγω την ασφάλισή μου ανάλογα με το οικονομικό μου προφίλ. Σε θέματα παροχών υγείας πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε αυτά τα δύο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξυγίανση συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δήθεν κρατικές υπηρεσίες, που κοστίζουν πάρα πολύ και προσφέρουν μια πολύ κακή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων στον πολίτη.»
Αναδημοσίευση από το έβδομο τεύχος του περιοδικού “The Insurer”
Γίνε συνδρομητής ή ανανέωσε την συνδρομή σου εδώ