Της Σωτηρία Γιαννακοπούλου,
Σαν σήμερα η χώρα μας βίωσε μία πρωτοφανή καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας. Η πύρινη λαίλαπα που διέσχισε το Μάτι και το Νέο Βουτσά με τραγικό σημείο το Κόκκινο Λιμανάκι, έχει χαραχθεί στη μνήμη κάθε Έλληνα, καθώς, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρόκειται για τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια, οι μνήμες από τις δραματικές εκείνες μέρες παραμένουν καθαρές στη μνήμη κάθε Έλληνα, με πολλά ερωτηματικά να πλανώνται στον αέρα…
Από το σύνολο των περίπου 5000 κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά, ασφαλισμένο ήταν μόλις το 14,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε 728 κατοικίες. Οι συνολικές αποζημιώσεις έφτασαν τα 33,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 500 συμπολίτες μας έμειναν χωρίς στέγη. Δυστυχώς, το μεγάλο ποσοστό των ανασφάλιστων κατοικιών έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς για την αποκατάσταση της περιοχής. Παρόλο που οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις χορηγήθηκαν άμεσα σε όσους είχαν προνοήσει και ασφαλίσει τις κατοικίες τους, το οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες που είχαν ανασφάλιστη την περιουσία τους, δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην άμεση ανοικοδόμηση των κατοικιών τους, γεγονός που οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση της περιοχής.
Οι επιστημονική ομάδα του meteo.gr με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» της 23ης Ιουλίου δημοσίευσε μία έκθεση, αναλύοντας το χρονικό αλλά και τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες αλλά και τα περιβαλλοντικά αίτια που συνέβαλαν στην εθνική αυτή τραγωδία.
«Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός (…) Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης.»
Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αξιοποιώντας τα νέα επιστημονικά μοντέλα ανάλυσης δεδομένων δημοσίευσε σήμερα νέα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά, υπογραμμίζοντας το ρόλο αλλά αλλά και την ανάγκη συμβολής της επιστήμης στη διαχείριση μελλοντικών ακραίων φαινομένων.
Το βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνει πως εξελίχθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία 7 της κλίμακας IRIS 2.0, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας, με χαοτική και απρόβλεπτη συμπεριφορά, η οποία είναι αδύνατον να ελεγχθεί.