Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι συνολικές ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο έφτασαν τις 778, με την αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων να ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 38,5 εκατ. ευρώ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των εταιρειών-μελών της ένωσης.
Από 778 ζημιές που δηλώθηκαν, οι 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €38,3 εκατ.) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου €200.000). Από το σύνολο των δηλωθέντων ζημιών, 536 καταγράφονται στην Αττική (72,3%), 113 στην Εύβοια (15,2%), 81 στην Πελοπόννησο (10,9%) και 12 στην υπόλοιπη επικράτεια.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο site της ΕΑΕΕ εδώ.
Με αφορμή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε :
«Oι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κινήθηκαν με υπευθυνότητα και ταχύτητα στην καταγραφή των ζημιών και τη διαδικασία της αποζημίωσης και σε αυτό το καταστροφικό συμβάν.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού απέδειξαν για ακόμα μία φορά το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, τις πρώτες 32 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της κρατικής πλατφόρμας, 5.768 πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις για κρατική αρωγή σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ο αριθμός των αιτήσεων πιθανόν να αυξηθεί. Στην ασφαλιστική αγορά δηλώθηκαν 742 ζημιές στις ασφαλίσεις περιουσίας, άρα από τα νούμερα αυτά φαίνεται πως μόνο το 13% των κατοικιών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ήταν ασφαλισμένο.
Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για ένα σύστημα το οποίο να βασίζεται στην εκ των προτέρων χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τη συμμετοχή του Κράτους και της ασφαλιστικής αγοράς, όπως συμβαίνει σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλων φυσικών καταστροφών με σκοπό να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη για τους πολίτες στις φυσικές καταστροφές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες με μεγάλα ποσά.