Υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση από το 2025 για όλα τα νέα κτίρια που θα ανεγείρονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας και θα κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με το νέο κλιματικό νόμο, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εμφανιστεί σε δημόσια διαβούλευση, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου.
Ζώνες υψηλής τρωτότητας είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας ή είναι κοντά σε δασικές περιοχές, οπότε αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η υποχρεωτικότητα αυτή να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον και σε περιοχές που βρίσκονται σε ιδιαίτερα σεισμογενείς ζώνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών αναμένεται να περιλαμβάνονται δήμοι και οικισμοί της Αττικής με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκατομμύρια, όπως οι Δήμοι στη λεκάνη του Κηφισού (π.χ. Αθήνα – Πειραιάς), τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα και η νέα Πέραμος, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ), και οι περισσότερες εξαιτίας στεγαστικού δανείου.
Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στην «κόκκινη» ζώνη
Σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών περιλαμβάνονται δήμοι και οικισμοί της Αττικής με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους.
Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, που φέρει τη σφραγίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων κι έχει γίνει νόμος του κράτους οριοθετεί Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών εντός Αττικής.
Οι 8 Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών εντός Αττικής, έχουν συνολική έκταση πάνω από 600 τ.χλμ και αντιστοιχούν σχεδόν στο 20% της συνολικής έκτασης του Λεκανοπεδίου.
Αναλυτικά οι περιοχές είναι:
- Λεκάνη ποταμού Κηφισού: Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη λεκάνη απορροής του Κηφισού που έχει έκταση 213 τ.χλμ. και περιλαμβάνει 41 δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και ο Πειραιάς. Το 61,14% της λεκάνης του Κηφισού χαρακτηρίζεται ως έκταση «υψηλής τρωτότητας» από πλημμύρες. Στο ακραία δυσμενές σενάριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 96,28%.
- Ζώνη Μεγάρων- Ν. Περάμου: Μόνο το 19,96% της έκτασής της αντιμετωπίζει πολύ χαμηλό ή χαμηλό κίνδυνο. Το 3,76% χαρακτηρίζεται από μέτρια «τρωτότητα», το 44,13% από υψηλή και το 32,16% από πολύ υψηλή.
- Περιοχή των Μεσογείων: Οι πλημμύρες με μεταφορά ιζημάτων και λάσπης χαρακτηρίζονται αναμενόμενες και σε αρκετές περιοχές των Μεσογείων.
- Ζώνη Ασπροπύργου- Ελευσίνας: Το 66,18% της περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή τρωτότητα στην περίπτωση του πιο ακραίου σεναρίου, ενώ από υψηλή χαρακτηρίζεται το 26,27%.
- Παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα- Ν. Μάκρης: Το ποσοστό της υψηλής και πολύ υψηλής τρωτότητας στην παράκτια περιοχή της ανατολικής Αττικής, στο ακραίως δυσμενές σενάριο εκδήλωσης πλημμυρών φτάνει στο 99,28%.
- Παράκτιες περιοχές Βάρης- Αγίας Μαρίνας Κορωπίου: Ενα ποσοστό 33,38% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα, ενώ το 66,62% από πολύ υψηλή.
- Παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας- Αναβύσσου- Παλαιάς Φωκαίας: Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή (67,28%) έως πολύ υψηλή (32,72%) τρωτότητα.
- Ζώνη Λεκάνης Τεχνητής Λίμνης Μαραθώνα: Υψηλή ή πολύ υψηλή είναι η τρωτότητα του 100% της έκτασης. Ροή λάσπης και αυξημένη μεταφορά ιζημάτων αναμένεται για τις περιοχές που βρίσκονται στα νότια των οικισμών του Πολυδενδρίου και του Καπανδριτίου.
Πηγή: www.imerisia.gr