Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε στο χώρο της ΔΕΘ και μιλά αποκλειστικά στο insuranceforum.gr και στη Σωτηρία Γιαννακοπούλου για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ομιλία του από τον χώρο της έκθεσης, αλλά και για τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 και τους περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.
Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, σχολιάζοντας τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έναντι των κρίσεων, ενώ μας μιλά και για την συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.
Αναφορικά με τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης της αγοράς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο, η κα Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι ο η νέα γενιά δεν παραμυθιάζεται ούτε εντυπωσιάζεται από μειώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι τυμπανοκρουσίες του κ. Μητσοτάκη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τη λήψη γενναίων πρωτοβουλιών για την στήριξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη που παρακολούθησα με εξέπληξε πολύ αρνητικά γιατί είχα την αίσθηση ότι προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η νέα γενιά είναι πανέξυπνη, είναι απαιτητική και δεν εντυπωσιάζεται, ούτε παραμυθιάζεται με GB και μείωση του μηνιαίου λογαριασμού της κινητής τηλεφωνίας. Ο πρωθυπουργός δεν είναι πωλητής εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.”
“Θα πρέπει να παρθούν πολύ πιο γενναίες πρωτοβουλίες για την στήριξη συνολικά της κοινωνίας στην δύσκολη αυτή συνθήκη και φυσικά της νέα γενιάς, όχι με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα, ούτε με γραφήματα και βίντεο εντυπωσιακά που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αλλά με πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Δεν γίνεται η δουλειά με τσιτάτα και με συνθηματολογία, η δουλειά γίνεται με ανασκούμπωμα, με το κεφάλι κάτω για να μπορέσει να ανακάμψει αυτός ο τόσο περήφανος λαός.”
Σχολιάζοντας τα μέτρα προστασία κατά του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επισημαίνει ότι έχουν ως αποτέλεσμα τον διχασμό της κοινωνίας και όχι την επιτάχυνση του ρυθμό των εμβολιασμών, διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί με την “τακτική του εξοβελισμού των ανεμβολίαστων, την εξάπλωση της υποχρεωτικότητας και το να χάνονται θέσεις εργασίας στο όνομα του εμβολιασμού“. Ειδικότερα η κα Κωνσταντοπούλου δηλώνει:
“Βλέπω μία τάση της κυβέρνησης να διχάσει την κοινωνία, ενώ θα πρέπει να πείσει τους ανθρώπους που ενδεχομένως ακόμη διστάζουν και δεν είναι σίγουροι ή φοβούνται, να τους πείσει να εμβολιαστούν γιατί αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύσή που διαθέτουμε αυτή την στιγμή ως κοινωνία και έχει να κάνει αυτή τη στιγμή και με μία κοινωνική πράξη.”
“Αυτή η τακτική του εξοβελισμού των ανεμβολίαστων, της εξάπλωσης της υποχρεωτικότητας, των αντιποίνων στους μη εμβολιασμένους, είναι μία τακτική με την οποία δεν συμφωνώ καθόλου. Δεν συμφωνώ καθόλου με το να χάνονται θέσεις εργασίας στο όνομα του εμβολιασμού. Πρέπει άλλες λύσεις να βρει η πολιτεία και για να πείσει και για να προστατεύσει, γιατί οφείλει και τα δύο να τα κάνει και από τη στιγμή που δεν έχει εξαντλήσει την δυνατότητα να τα κάνει είναι άδικο και άτιμο να αντιμεταθέτει την ευθύνη της στην κοινωνία.”
Στο πεδίο του σχολιασμού βρέθηκαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στις οποίες η κα Κωνσταντοπούλου μας αποκαλύπτει ότι ήταν παρούσα, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας είναι “σημαία χωρίς περιεχόμενο”, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό, αλλά και για έλλειψη οργάνωσης.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, θέτοντας τους υπέυθυνους προ των ευθυνών τους για τις καταστροφές σε Αττική και Εύβοια. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Θα πρέπει με πολύ αποφασιστικό τρόπο να οικοδομηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο ένα πραγματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, που δεν υπάρχει . Η πολιτική προστασία είναι δυστυχώς σημαία αλλά δεν έχει περιεχόμενο, χρειάζεται γενναίος εξοπλισμός. Δεν έχει νόημα η χώρα να δαπανά ατελείωτα χρήματα για άμυνα και πολλές φορές ελαττωματικά όπλα, πυρομαχικά και διαφόρων ειδών πολεμικές μηχανές και την ίδια ώρα το πυροσβεστικό σώμα και οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας να βρίσκονται σε αυτήν την πραγματική αποσάθρωση. Εγώ βρέθηκα στην Β. Εύβοια, μέσα στην πυρκαγιά, στις εστίες τα πύρινα μέτωπα, ήμουν κοντά και με τους ανθρώπους που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να σώσουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους και στους πυροσβέστες που είχαν πραγματικά απελπιστεί από την έλλειψη ενισχύσεων αλλά και σε όλους τους πολίτες που αγωνιούσαν.”
Όπως δηλώνει, “ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής αλλά πέραν της ανεπάρκειάς του ίδιου του μηχανισμού υπήρξαν και τραγικές εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Υπήρξε μία φωτιά η οποία έκαιγε μόνη της σε συνθήκες άπνοιας για 9 ημέρες χωρίς να υπάρχει από αέρος επέμβαση.Όλα αυτά έχουν να κάνουν σίγουρα και με τις ελλείψιες σε μέσα αλλά έχουν να κάνουν και με πολύ κακές αποφάσεις και σοβαρές παραλείψεις για τις οποίες πρέπει οι αρμόδιοι να ελεγχούν. Το πρώτο πράγμα που έκανα επιστρέφοντας από την Β. Εύβοια είναι ότι έκανα προφορικό διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον ενημέρωσα για όσα είδα και ζήτησα να κινηθεί και η εισαγγελία, όπως ήδη κινήθηκε για την αναζήτηση ευθυνών.”
Αναφερόμενη στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών αλλά και στην παροχή κινήτρων από πλευράς της πολιτείας για την ενίσχυσή της, η κα Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι η πολιτεία θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και να φροντίσει, ώστε, συνδυαστικά με όλες τις επιλογές που μπορεί να έχουν, οι πολίτες να είναι ασφαλείς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει από κινδύνους που δεν καλύπτει το κράτος γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποστήριξή της, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να και υπάρχει κρατική μέριμνα για την διασφάλιση και την προστασία των περιουσιών και του φυσικού πλούτου.
“Πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει γενικά να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και να φροντίσει ώστε συνδυαστικά με όλες τις επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες να έχουν την τελική επιλογή να είναι ασφαλείς.”, τονίζει η κα Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι “οπωσδήποτε η ιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει πάρα πολλά πράγματα που δεν καλύπτει η κρατική, συνεπώς πρέπει να υποστηριχθεί”.
“Αντίστοιχα και αντίστροφα και η κρατική μέριμνα για την διασφάλιση αυτών που πρέπει να είναι εγγυημένα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε διεθνές επίπεδο η περιουσία, το φυσικό περιβάλλον ασφαλίζονται από τα ίδια τα κράτη που συμβάλλονται με ασφαλιστικούς φορείς για την προστασία τους. Δυστυχώς όλα αυτά φαίνεται ότι στην χώρα μας ακόμη είναι πάρα πολύ μακρινές έννοιες.”, δηλώνει χαρακτηριστικά.