Υδρόγειος Ασφαλιστική – Vienna Insurance Group. Ένα deal που δεν έγινε (ακόμη;)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ήταν Μάρτιος του 2015 όταν εκπρόσωποι του Vienna Insurance Group, ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με 50 ασφαλιστικές εταιρείες σε 25 χώρες και συνολικά ασφάλιστρα ύψους 9,4 δις ευρώ το 2014, επισκέπτονταν την Υδρόγειο Ασφαλιστική. Σκοπός τους η ενημέρωση και η καθοδήγησή τους αναφορικά με τη μεθοδολογία και τεχνογνωσία υλοποίησης δύο σημαντικών λύσεων της SAS, που είχε υιοθετήσει η ελληνική εταιρεία στους κρίσιμους τομείς της Διαχείρισης Δεδομένων και Ασφαλιστικής Απάτης.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Υδρογείου στην Αθήνα, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ αυτών και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, δύο εκ των θυγατρικών του Αυστριακού ασφαλιστικού ομίλου στη Ρουμανία (ASIROM & OMNIASIG). Εκ μέρους της Υδρογείου, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παύλος Κασκαρέλης, ο Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων και Αναλογιστικής, κ. Θάνος Αγγελόπουλος, καθώς και ομάδα εργασίας στελεχών των Διευθύνσεων Αποζημιώσεων, Διαχείρισης Κινδύνων – Αναλογιστικής και Εσωτερικού Ελέγχου.

Αυτή ήταν και πιθανότατα η πρώτη συνάντηση που έφερε κοντά τα δύο μέρη σε ένα ενδεχόμενο πιο στενής συνεργασίας. Και μάλλον ήταν η αρχή για μία πολύχρονη μετέπειτα συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαγοράς της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας από το Vienna Insurance Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα οι οποίες μάλιστα επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή απόψεων για τις ασφαλιστικές αγορές της Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι φήμες για εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής του Παύλου Κασκαρέλη από το Vienna Insurance Group φουντώνουν.
Είναι Σεπτέμβριος του 2019, όταν οι φήμες για εξαγορά της Υδρογείου Ασφαλιστικής του Παύλου Κασκαρέλη από τον Αυστριακό όμιλο φουντώνουν και η αγορά ήδη έχει ξεκινήσει να το συζητάει στα ασφαλιστικά πηγαδάκια. Βέβαια, από την ίδια την εταιρεία αλλά και από τα στελέχη της τηρείται σιγή ιχθύος χωρίς να αποκλείουν κάθε σενάριο.
Εν τω μεταξύ, ήδη την τελευταία τριετία και ίσως ακόμη νωρίτερα στην αγορά γινόντουσαν συζητήσεις για το κατά πόσο οι μικρότερες εγχώριες ασφαλιστικές θα μπορέσουν να πορευτούν αυτόνομα τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Για πρώτη φορά οικονομική ιστοσελίδα αναφέρει για το deal επώνυμα.
Είναι τέλη Νοεμβρίου του 2019 όπου για πρώτη φορά μέσα από το euro2day.gr ο έγκυρος δημοσιογράφος Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρει σε ρεπορτάζ πως το deal είναι θέμα χρόνου για να κλείσει και η Υδρόγειος Ασφαλιστική να βρεθεί στο Group της Vienna Insurance. Μάλιστα ο δημοσιογράφος επικαλούμενος αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρει πως «η δραστηριότητα που έχει η Υδρόγειος στην Κύπρο δε θα περιληφθεί στο deal, αλλά θα παραμείνει στους σημερινούς ιδιοκτήτες της. Επίσης, μετά την υλοποίηση του deal, το ελληνικό Management θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.»

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους πηγές του insuranceforum.gr επιβεβαίωναν το deal και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι στελέχη της εταιρείας ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν πως είναι θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών για την ανακοίνωση ενός μεγάλου deal στην ασφαλιστική αγορά με πολλά οφέλη για επενδυτές και πελάτες.

Δεν τα βρήκανε πωλητές και αγοραστές;
Εδώ και μερικές εβδομάδες το θετικό κλίμα που υπήρχε μέχρι πρότινος δυστυχώς δεν υφίσταται πιά. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η συμφωνία «χάλασε» για λεπτομέρειες και πως η οικογένεια Κασκαρέλη απέσυρε το ενδιαφέρον της… μέχρι να βρεθεί μία ακόμη καλύτερη ευκαιρία στο μέλλον.

Φήμες; Πραγματικότητα; Το μέλλον θα δείξει.
Όπως και να έχει το σίγουρο είναι πως η Υδρόγειος Ασφαλιστική παραμένει μία αξιόπιστη και οικονομικά φερέγγυα εταιρεία. Μία εταιρεία με σοβαρή και προσεκτική διοίκηση από τους Αναστάσιο και Παύλο Κασκαρέλη. Μία εταιρεία που σε όλα τα χρόνια της μέχρι σήμερα λειτουργίας της είχε πάνω από όλα το δίκτυο συνεργατών της. Όχι θεωρητικά, αλλά στην πράξη.

Ποια είναι η Υδρόγειος Ασφαλιστική
Η Υδρόγειος είναι μια σημαντική εταιρεία γενικών ασφαλίσεων (καλύψεις κατοικίας, αυτοκινήτου, επιχείρησης, αστικής ευθύνης, προσωπικού ατυχήματος, εξειδικευμένων πολυασφαλιστηρίων), η οποία το 2018 σημείωσε κύκλο εργασιών 76,7 εκατ. ευρώ (67,14 εκατ. το 2017), προ φόρων κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ (8,35 εκατ. το 2017), ενώ έκλεισε τη χρονιά με ίδια κεφάλαια 62 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί σταθμοί στην ιστορία της σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της είναι οι παρακάτω:
1973:
Ίδρυση της Υδρογείου Ασφαλιστικής
1982:
Οι Αναστάσιος Κασκαρέλης και Γεράσιμος Μακρής, ασφαλιστές καριέρας με μακρόχρονη εμπειρία και βαθιά γνώση της ασφαλιστικής αγοράς, γίνονται αποκλειστικοί μέτοχοι της Υδρογείου Ασφαλιστικής.
1990:
Αρχές δεκαετίας του ’90 – Η Διοίκηση της Υδρογείου Ασφαλιστικής θέτει στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού την ανάπτυξη στην περιφέρεια, απόφαση που πρόκειται να συντελέσει καθοριστικά στη μελλοντική επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.
1996:
Ο Αναστάσιος Κασκαρέλης γίνεται κύριος μέτοχος. Μπαίνουν τα θεμέλια της «επόμενης ημέρας» με τον εμπλουτισμό της εταιρείας με αξιόλογα και έμπειρα στελέχη, τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και έναν μακρόπνοο σχεδιασμό ανάπτυξης που στόχο έχει να καθιερώσει την εταιρεία ανάμεσα στους ηγέτες του κλάδου.
Την ίδια χρονιά η εταιρεία εγκαθίσταται στα νέα ιδιόκτητα κτίρια 1500m2 επί της οδού Σόλωνος, στην Καλλιθέα.
1998:
Στη Γενική Συνέλευση της 10ης Δεκεμβρίου αποφασίζεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δυνατότητα συμμετοχής και συνεργατών της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο της Υδρογείου Ασφαλιστικής δεκαπλασιάζεται και ισχυροποιείται σημαντικά η οικονομική της βάση.
2001:
Η εταιρεία έχει ήδη καθιερωθεί μεταξύ των πρώτων εταιρειών Γενικών Ασφαλειών στην Ελλάδα καταγράφοντας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.
2002:
Ιδρύεται η θυγατρική με την επωνυμία «Υδρόγειος Ασφαλιστική Εταιρεία Κύπρου Ltd» με έδρα τη Λάρνακα.
2009:
Τα νέα Κεντρικά Γραφεία στην Αθήνα, ένα υπερσύγχρονο επταώροφο κτίριο 10.000m2 επί της Λεωφόρου Συγγρού 254, γίνεται το σύμβολο της νέας εποχής της Υδρογείου Ασφαλιστικής.
Ολοκληρώνεται με επιτυχία το μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ακίνητα ανά την Ελλάδα.
Η Υδρόγειος Ασφαλιστική συγκαταλέγεται πλέον σταθερά μεταξύ των 5 πρώτων εταιρειών Γενικών Ασφαλειών στην Ελλάδα.
2010:
Η «Υδρόγειος Ασφαλιστική Κύπρου Ltd» μεταστεγάζεται σε νέο, υπερσύγχρονο, ιδιόκτητο κτίριο γραφείων στη Λάρνακα.
2011:
Η εταιρεία αυξάνει εκ νέου το μετοχικό της κεφάλαιο, προετοιμάζεται εντατικά για την εναρμόνισή της με το πλαίσιο Solvency II και εμπλουτίζει το δυναμικό της με νέα εξειδικευμένα στελέχη.
2012:
Η Υδρόγειος Ασφαλιστική βραβεύεται ως ένας από τους 42 True Leaders (Ηγέτες της ελληνικής οικονομίας) της ICAP, με βάση μία σειρά μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τις οικονομικές και άλλες επιδόσεις της.
2013:
Η Υδρόγειος Ασφαλιστική συμπληρώνει 40 Χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και 10 χρόνια στην Κύπρο.
2017:
Μείωση του ποσοστού συμμετοχής της «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.» στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ» και παύση ύπαρξης του ομίλου.
Οι εκθέσεις φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής ανάλυσης της εταιρείας
Όλα τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εταιρείας αναφέρονται αναλυτικά σε αυτό το link

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν