Κορoνοϊός: Πότε και γιατί επηρεάζει την όσφρηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί μερική ή πλήρη απώλεια της όσφρησης σε τουλάχιστον τρεις στους δέκα ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ENT UK, στη Γερμανία τα δύο στα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απώλεια όσφρησης. Στην Νότια Κορέα το 30% όσων προσβάλλει ο κορονοϊός έχουν ως κύριο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης. Το ποσοστό αυτό αφορά και ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, διότι στην Νότια Κορέα ελέγχονται και όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Αντίστοιχα, το Ιράν αναφέρει ξαφνική, σημαντική αύξηση των ασθενών με μεμονωμένη απώλεια όσφρησης (χωρίς άλλο σύμπτωμα). Το ίδιο και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βόρεια Ιταλία. Ακόμα και στη Βρετανία αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με απώλεια όσφρησης, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Οι ειδικοί της ENT UK εκτιμούν ότι τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν πως οι ασθενείς με ανοσμία ή υποσμία αποτελούν «κρυφούς φορείς» του ιού.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Clair Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας (BRS), η ανοσμία μετά από μία ίωση είναι πολύ συνηθισμένη. Αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όσφρησης στους ενήλικες, αντιπροσωπεύοντας το 40% των κρουσμάτων ανοσμίας.

Οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (το αποκαλούμε κοινώς «ίωση») είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την όσφρηση. Οι ιοί αυτοί ανέρχονται σε 200 και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται τέσσερις κορονοϊοί. Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια, αλλά είναι διαφορετικός.

Οι παλαιοί τέσσερις κορονοϊοί ευθύνονται για το 10-15% των κρουσμάτων ανοσμίας των ενηλίκων. Στη δική τους περίπτωση η ανοσμία παρατηρείται εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν στην ρινική οδό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ρινικό οίδημα, υπερπαραγωγή εκκριμάτων και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

Ωστόσο ο covid-19 φαίνεται ότι προκαλεί απώλεια όσφρησης χωρίς να προκαλεί ρινική συμφόρηση.

Αντιμετώπιση

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να αυτό-περιοριζόμαστε διότι δυνητικά όλοι είμαστε φορείς του ιού. Αν λοιπόν παρουσιάσετε ξαφνικά ανοσμία, καλό είναι να μην βγείτε καθόλου και να αποφύγετε να πάρετε στεροειδή από το στόμα (κορτιζόνη). Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ρινικά αποσυμφορητικά, λέει στον Independent ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Carl Philpott.

Πηγή άρθρου: https://www.healthreport.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%81o%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν