Οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση εταιρικών συσκευών για προσωπικούς λόγους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της. Η νέα “κανονικότητα”, που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον, αρχίζει να επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.

Η τηλε-εργασία έχει επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής στο νέο περιβάλλον στη μετά COVID-19 εποχήΓια παράδειγμα, σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εργαζομένους δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας του σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο, το 46% δήλωσε ότι έχει αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνει σε προσωπικές δραστηριότητες. Αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να έχει προκύψει, επειδή οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται ή να ταξιδεύουν.

Νέα έκθεση της Kaspersky (Πως ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε) αποκαλύπτει ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τους εργαζομένους να διαχωρίζουν τις επαγγελματικές από τις προσωπικές δραστηριότητες, ειδικά όταν πρόκειται για το κομμάτι της πληροφορικής. Παραδείγματος χάριν, το 55% των εργαζομένων δηλώνει ότι διαβάζει περισσότερο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της τηλεργασίας. Αν και αυτό είναι κατανοητό, επειδή οι άνθρωποι θέλουν να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις του κορωνοϊού, το 60% αυτής της δραστηριότητας γίνεται σε συσκευές, που χρησιμοποιούνται για εργασία. “Αυτό μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε “μολύνσεις” από κακόβουλο λογισμικό, αν οι υπάλληλοι δεν δώσουν προσοχή στις πηγές και τους ιστότοπους, που επισκέπτονται”, αναφέρει η έκθεση.

Θολά τα όρια
Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν επίσης – σύμφωνα με την έρευνα – τη συνήθεια να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους υπηρεσίες για επαγγελματικούς σκοπούς – αυξάνοντας τους πιθανούς κινδύνους για shadow IT, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών. Για παράδειγμα, το 42% των υπαλλήλων χρησιμοποιεί προσωπικούς λογαριασμούς email για θέματα που σχετίζονται με την εργασία και το 49% παραδέχεται ότι η χρήση τους έχει αυξηθεί, όταν εργάζονται από το σπίτι. Το 38% χρησιμοποιεί προσωπικούς messengers, που δεν έχουν εγκριθεί από τα τμήματα πληροφορικής τους, με το 60% αυτών να το κάνει πιο συχνά στις νέες αυτές συνθήκες.

Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, τα όρια ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής έχουν αρχίσει να θολώνουν. Για παράδειγμα, οι μισοί εργαζόμενοι (51%) παραδέχονται ότι έχουν αρχίσει να παρακολουθούν περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο από τότε που εργάζονται από το σπίτι. Και μάλιστα, δηλώνουν ότι το κάνουν σε συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασιακούς σκοπούς. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των εργαζομένων το κάνει ακόμη και σε συσκευές που τους παρέχονται από τους εργοδότες τους, ενώ το 33% παραδέχεται ότι παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο σε προσωπικές του συσκευές, που χρησιμοποιεί επίσης για εργασιακούς σκοπούς.

Περιορισμοί
“Οι οργανισμοί δεν μπορούν απλώς να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των χρηστών, όπως να επιτρέπουν στο προσωπικό να χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε υπηρεσίες όπως θέλει. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ευκολίας του χρήστη, της επιχειρηματικής ανάγκης και της ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, μια εταιρεία θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες με βάση την αρχή της παροχής μόνο ελάχιστων, απαραίτητων προνομίων, να εφαρμόζει ένα VPN και να χρησιμοποιεί ασφαλή και εγκεκριμένα εταιρικά συστήματα. Αυτοί οι τύποι λογισμικού ενδέχεται να έχουν ορισμένους περιορισμούς που μειώνουν ελαφρώς τη χρηστικότητα, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για την παροχή μέτρων ασφαλείας”, αναφέρει η Kaspersky.

Πηγή: sepe.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν