Παγκόσμια πτώση στα χρηματιστήρια λόγω κορονοϊού

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

O πανικός λόγω του κορονοϊού προκάλεσε νέο κραχ στα χρηματιστήρια την Παρασκευή, τα οποία καταγράφουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τη μείωση της αξίας των μετοχών να φθάνει τα 5 τρισ. δολάρια. Η κατρακύλα των τιμών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους και η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφάλειας ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα, θα τελείωνε γρήγορα και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς. Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση. «Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments. «Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.

Οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη πάλευε με τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν 50 χώρες, σημείωνε πτώση 1% μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και σχεδόν 10% στην εβδομάδα, που είναι η χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2008. Οι μετοχές της Wall Street έκαναν βουτιά 4,4% την Πέμπτη, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2011. Καταγράφουν τώρα απώλειες 12% από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ που είχαν σημειώσει πριν από μόλις εννιά ημέρες, μπαίνοντας στη λεγόμενη φάση διόρθωσης. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, που συχνά αποκαλείται και «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 39,16 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο περίπου δύο ετών, έναντι 11-20 μονάδων που κινούνταν τους τελευταίους μήνες.

Στην Ασία, ο περιφερειακός δείκτης μετοχών MSCI (που δεν περιλαμβάνει τις ιαπωνικές μετοχές), μειώθηκε 2,7%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκανε βουτιά 4,3% εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι μπορεί να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ιουλίου – Αυγούστου λόγω του κορονοϊού. «Ο κορονοϊός τώρα φαίνεται ως πανδημία. Οι αγορές μπορούν να το αντιμετωπίσουν, ακόμη και αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενόσω θα μπορούμε να δούμε το τέλος στο τούνελ», δήλωσε αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο κακό θα είναι». Η παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε πλήγμα και στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες είχαν στηριχθεί σχετικά καλά τον περασμένο μήνα, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μειώνονταν και το Πεκίνο προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Ο δείκτης CSI300 των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και της Σεντζέν μειώθηκε 2,9%.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καταγράφοντας πτώση 12% στην εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 2016 – ενώ οι τιμές όλων των σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων μειώθηκαν από 3% έως 6%.

Το δέλεαρ του εγγυημένου εισοδήματος ώθησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να κάνουν βουτιά, με αυτές των 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 1,241%. Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που είναι 1,436%, εντείνοντας τη λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία θεωρείται ιστορικά ως ένας από τους πιο αξιόπιστους πρόδρομους δείκτες μίας ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία αυξάνονται στις αγορές χρήματος. Αναλυτές λένε ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της Γουόλ Στριτ από το 2008

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λόγω του πανικού που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και οι τρεις βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ κατέγραψαν απώλειες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 25.203,16 μονάδες, μειωμένος 563,48 μονάδες (-2,19%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.500,27 μονάδες, με πτώση 66,21 (-0,77%).

Ο Standard & Poor’s 500 έκλεισε στις 2.927,77 μονάδες με πτώση 50,99 μονάδων (-1,71%).

ΧΑΑ: Εβδομαδιαία πτώση 19,34%-«Χάθηκαν» 10 δισ. σε πέντε συνεδριάσεις

Απώλειες που προσέγγισαν το 20% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, μία καταστροφική εβδομάδα και για τις διεθνείς αγορές που βίωσαν την χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2008.

Η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων του κορονοϊού προκαλεί έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 10,285 δισ. ευρώ, όταν το 2019 που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ. Γεγονός που αποτυπώνει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικράτησε την εβδομάδα που τελειώνει.

Η αγορά με …σπασμένα φρένα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τέλη Μαΐου του 2019, σπάζοντας, χωρίς καμία αντίσταση, μία σειρά από τεχνικές στηρίξεις, υποχωρώντας στα επίπεδα των 720 μονάδων.

Τεχνικά, η ζώνη των 700-720 μονάδων αποτελεί επίπεδο στήριξης της αγοράς, η οποία εάν διασπαστεί πτωτικά μπορεί να οδηγήσει την αγορά στην επομένη στήριξη των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 720,35 μονάδες, έναντι 893,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 19,34%, τον Φεβρουάριο έκλεισε με πτώση 20,92%, ενώ από τις αρχές του 2020 σημειώνει πτώση 21,42%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 18,61%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 20,36%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες σε ποσοστό 24,92%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 736,272 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 147,254 εκατ. ευρώ, από 62,503 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Real Estate Business από Μεγάλο Επιμελητήριο!

Μεγάλο Επιμελητήριο της χώρας υπέγραψε για αγορά οικοπέδου αξίας 7.000.000 !! Με τα χρήματα των μελών του βεβαίως! Και αυτό συμβαίνει όταν

Μεγάλη προσέλευση αναμένεται στην αυριανή εκδήλωση του Σ.Δ.Α.Ε στη Θεσσαλονίκη!

Ενημερωτική εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΔΑΕ) Η