Τι ισχύει για ασφαλισμένους και κορονοϊό

Facebook
Twitter
LinkedIn

“Αν νοσήσω τι γίνεται; Μπορώ να νοσηλευθώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο;” “Η επιχείρησή μου χάνει λεφτά. Η ασφάλισή μου με καλύπτει;” Ερωτήσεις που γίνονται όλο και συχνότερα τελευταία από κατόχους ασφαλιστηρίων. Η απάντηση ωστόσο είναι πιο απλή από όσο πιστεύεται.

Πρώτα από όλα μέχρι στιγμής οι κρατικές οδηγίες δεν δίνουν την δυνατότητα επιλογής σε νοσούντες για το που θα νοσηλευθούν. Αντίθετα, εδώ και μέρες κυκλοφορεί ευρέως λίστα με τα νοσοκομεία αναφοράς, δηλαδή τα νοσοκομεία τα οποία δέχονται ασθενείς με κορονοϊό, τα οποία είναι όλα δημόσια και κατά βάση πανεπιστημιακά.

Αν στην πορεία επιτραπεί η νοσηλεία και σε ιδιωτικά κέντρα, τότε κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας τα οποία δεν εξαιρούν την πανδημία από τις καλύψεις, (συνήθως παλαιότερα συμβόλαια έχουν αυτή την εξαίρεση), μπορούν να νοσηλευθούν κανονικά εκεί που τους παραπέμπει το ασφαλιστήριό τους, εφόσον το ιδιωτικό ίδρυμα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Ισχύει δηλαδή ό,τι ισχύει και για κάθε άλλη ίωση, όπως για παράδειγμα τον Η1Ν1 – πάμπολλοι ασθενείς έκαναν χρήση του συμβολαίου τους για να θεραπευθούν φέτος και παλαιότερα.

Σχετικά με το τεστ διάγνωσης για τον ιό, οι εξωνοσοκομειακές παροχές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, συνήθως συνδέονται με συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα – και πάλι λοιπόν εδώ, αν αυτά τα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν το τεστ διάγνωσης και υπάρχει ιατρική παραπομπή, τότε ο ασφαλισμένος καλύπτεται κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν την εξέταση και τη θεραπεία του ιού χωρίς επιπλέον κόστος για τους ασφαλισμένους και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τους κατόχους των Medicare και Medicaid. Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αφότου κάλεσε σε ενημέρωση τους CEO των μεγαλύτερων ασφαλιστικών στον Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η αναστολή λειτουργίας, ή η υπολειτουργία ή η απώλεια κερδών λόγω εξάπλωσης του ιού, δεν καλύπτεται. Συνήθως τέτοια γεγονότα αποζημιώνονται όταν οφείλονται σε πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό. Δεν υπάρχει κάλυψη απώλειας κερδών επιχείρησης λόγω πανδημίας.

Τώρα, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος νοσήσει επειδή ο εργοδότης δεν έλαβε π.χ. τα κατάλληλα μέτρα, τότε ο μόνος τρόπος να αποζημιωθεί είναι να εγείρει νομική απαίτηση και να αποφανθεί το δικαστήριο ότι πράγματι υπήρξε ηθική βλάβη και άλλα κόστη, λόγω της αμέλειας της επιχείρησης.

Υπάρχει ωστόσο, κάλυψη ακύρωσης εκδήλωσης λόγω πανδημίας. Με την προϋπόθεση ότι η ασφάλιση έχει γίνει προ του ξεσπάσματος του ιού και εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση στο συμβόλαιο – που συνήθως, όπως μας λένε οι ασφαλιστές, δεν υπάρχει.

Αυτό που σίγουρα δεν καλύπτεται, είναι ο φόβος για την εξάπλωση του ιού. Έτσι, άνθρωποι που έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση και ακυρώνουν εκδρομές ή πτήσεις επειδή φοβούνται μήπως κολήσουν, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Οι επιδημίες δεν περιλαμβάνονται στα συνήθη ταξιδιωτικά πακέτα ασφάλισης.

Μετά βεβαίως το κύμα δυσαρέσκειας κάποιες εταιρείες όπως η Allianz Global Assistance ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν ακυρώσεις πτήσεων για όσους νοσήσουν πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ για τους τελευταίους, θα καλύπτουν επείγουσα μεταφορά και περίθαλψη. Παράλληλα, θα επιστρέφει χρήματα σε όσους είχαν προγραμματίσει ταξίδι προς Κίνα, Νότια Κορέα και Βόρεια Ιταλία μέχρι την 1η Απριλίου και είχαν αγοράσει τα εισιτήριά τους πριν τις 22 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να χάσουν έως και 113 δις δολάρια φέτος λόγω του ιού.

Η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (Association of British Insurers) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος ταξιδέψει σε πληγείσα περιοχή παρά την επίσημη προειδοποίηση της κυβέρνησης, αχρηστεύει στην ουσία την ταξιδιωτική του ασφάλιση. Αν θελήσει να αλλάξει προορισμό, τότε η ασφάλισή του ισχύει. Επίσης, κάποιες εταιρείες ενδεχομένως να καλύψουν την επιστροφή στην Μεγάλη Βρετανία ανθρώπων που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και δεν μπορούν να βοηθηθούν από άλλη πηγή.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι ασφαλιστικές παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάποιες προσαρμόζουν ανάλογα τη στάση τους, σε μέτρο που αυτό είναι εφικτό.

Αυτό που είναι αντικείμενο ερμηνείας είναι ο όρος “ανωτέρα βία” που εμφανίζεται σε κάποια ασφαλιστήρια περιουσίας. Ο όρος αυτός είναι ασαφής και αόριστος, και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έγκειται στην ασφαλιστική εταιρεία αν θα αποζημιώσει ή όχι. Αν ο ασφαλισμένος έχει αντίθετη άποψη και μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, τότε η υπόθεση φτάνει ακόμη και στη δικαιοσύνη.

Πηγή άρθρου: https://underwriter.gr/%cf%84%ce%b9-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd/?fbclid=IwAR0xSkwWItCA_MKI8nrDySh2maqJ36BuWi00gHR6wlyvoIkBqj-bq2U3yMY

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν