Μαύρος Γάτος

Ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο περιουσίας! Ποιοι θα υποχρεωθούν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους;

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Στο μικροσκόπιο έχει θέσει η κυβέρνηση το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, η οποία δρομολογείται μέσω του νέου Κλιματικού Νόμου που έλαβε έγκριση την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από την εισήγηση του Κώστα Σκρέκα. Ο νέος αυτός νόμος πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τη μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη εποχή, ενώ εισάγει το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατά πυρκαγιών και πλημμύρων για τις πιο ευάλωτες περιοχές.

Μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ορίζει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, ο νέος κλιματικός νόμος προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και έπειτα για την ασφάλιση των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενός ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που λαμβάνει υπόψιν μια σειρά παραγόντων όπως η βλάστηση στην περιοχή κ.α.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα, ενώ όπως τονίζει η «Καθημερινή» θα υπάρξουν εισηγήσεις για την επέκταση του μέτρου και σε περιπτώσεις σεισμών.

Η κυβέρνηση μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος των αποζημιώσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που δοκίμασαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται ότι συνειδητοποίησε την αξία της ασφάλισης και την ανάγκη πρόβλεψης των ακραίων φυσικών φαινομένων, τα οποία εντείνονται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης επικαλείται στην επιχειρηματολογία του την κυπριακή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία το 75%των κτιρίων είναι ασφαλισμένα για τέτοιους κινδύνους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αποδεχόμενος το αίτημα της «Καθημερινής» για σχόλιο δηλώνει:

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως δεν μπορεί να φέρει μόνη  της το βάρος των αποζημιώσεων από τις ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές και ότι η ασφάλιση μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Από την άλλη πλευρά η διάταξη πέραν του ότι είναι ανεπαρκής παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά ζητήματα που θα καταστήσουν την εφαρμογή της προβληματική. Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επίσημα κατά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης του νομοσχεδίου» 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Τι είναι η επαγγελματική αστική ευθύνη και πόσο αναγκαία είναι πραγματικά;

Του Λεωνίδα Φούκα, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στον κλάδο μας αυξανόμενη ζήτηση

«Ο Ζεν Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής! Γίνε απόλυτα παραγωγικός με τη μεθοδολογία GTD» Κάντε εγγραφή στο νέο insuranceforum webinar με τον Ιωάννη Μηλιάτση και πείτε αντίο στο άγχος που σας ταλαιπωρεί

Κατοχύρωσε τη θέση σου έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και παρακολούθησε το webinar μόνο με 40€ Τα αγαπημένα επιμορφωτικά webinars των επαγγελματιών του

Οι Lloyd’s και ο Τιτανικός

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την ιστορία του τιτανικού, ειδικά μετά την ομώνυμη ταινία του 1997 με τον