Ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο περιουσίας! Ποιοι θα υποχρεωθούν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο μικροσκόπιο έχει θέσει η κυβέρνηση το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, η οποία δρομολογείται μέσω του νέου Κλιματικού Νόμου που έλαβε έγκριση την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από την εισήγηση του Κώστα Σκρέκα. Ο νέος αυτός νόμος πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τη μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη εποχή, ενώ εισάγει το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατά πυρκαγιών και πλημμύρων για τις πιο ευάλωτες περιοχές.

Μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ορίζει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, ο νέος κλιματικός νόμος προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και έπειτα για την ασφάλιση των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενός ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που λαμβάνει υπόψιν μια σειρά παραγόντων όπως η βλάστηση στην περιοχή κ.α.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα, ενώ όπως τονίζει η «Καθημερινή» θα υπάρξουν εισηγήσεις για την επέκταση του μέτρου και σε περιπτώσεις σεισμών.

Η κυβέρνηση μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος των αποζημιώσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που δοκίμασαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται ότι συνειδητοποίησε την αξία της ασφάλισης και την ανάγκη πρόβλεψης των ακραίων φυσικών φαινομένων, τα οποία εντείνονται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης επικαλείται στην επιχειρηματολογία του την κυπριακή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία το 75%των κτιρίων είναι ασφαλισμένα για τέτοιους κινδύνους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αποδεχόμενος το αίτημα της «Καθημερινής» για σχόλιο δηλώνει:

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως δεν μπορεί να φέρει μόνη  της το βάρος των αποζημιώσεων από τις ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές και ότι η ασφάλιση μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Από την άλλη πλευρά η διάταξη πέραν του ότι είναι ανεπαρκής παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά ζητήματα που θα καταστήσουν την εφαρμογή της προβληματική. Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επίσημα κατά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης του νομοσχεδίου» 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο