Μαύρος Γάτος

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα εγκαινιάζεται η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος, ο οποίος άλλωστε δεν είχε εξαγγελθεί.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που το Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών.

Αν και οι αρχικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έφτασαν τις 700.000, οι τελικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 300.000. Η μείωση αυτή προέκυψε καθώς υπήρξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι αποκλείονται από την διαδικασία γιατί το α΄τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (250.816), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων (148.394) και των επαγγελματιών δεν κατάφεραν να καταγράψουν το ελάχιστο ποσό τζίρου που απαιτούνταν δηλαδή 450 ευρώ.

Ένας ακόμη λόγος που συρρικνώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων ήταν η αποκάλυψη της ΑΑΔΕ, η οποία μετά τη διενέργεια ελέγχων σε προηγούμενους κύκλους διαπίστωσε ότι πολλές επιχειρήσεις υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας «ξαφνική» αύξηση τζίρου προκειμένου να εισπράξουν μεγάλα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στον 7ο κύκλο δεν θα ληφθούν υπόψη οι τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021.

Οι τελικοί δικαιούχοι, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τις «τελικές» αιτήσεις αποδοχής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», προκειμένου να δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό που θα δοθεί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 3.390 ευρώ με την  πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών να εντάσσεται:

  • Στον κλάδο της εστίασης (53.724) με τις επιχειρήσεις να «μοιράζονται» 167 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση συστάθηκαν εντός του 2020.
  • Στον κλάδο των ταξί (14.502)
  • Δικηγόροι (10.000)
  • Τουριστικά καταλύματα (7.552)
  • Λιανεμπόριο (9.900)

Δεδομένου ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, ήδη σχεδιάζεται στις αρχές Μαΐου να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης στις επιχειρήσεις του κλάδου, μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης για την αγορά πρώτων υλών. Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Σάλος απο τις ασυναρτησίες του τρομπέτα Ζαραλίκα για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

Σάλος από τις ασυναρτησίες του Χριστόφορου Ζαραλίκα – γνωστού τρομπέτα του διαδικτύου – για τις ασφαλιστικές εταιρειες! Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει από