COVID 19: Μάχη για να συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στις υπο στήριξη επιχειρήσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μάχη στην κυριολεξία δίνουν οι θεσμικοί φορείς και τα επιμελητήρια προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και εν γένει οι επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου στην λίστα των ΚΑΔ που θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα μεταξύ άλλων και η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επομενους μήνες.

Στο μέτωπο της στήριξης των επιχειρήσεων πάντως τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών , Ανάπτυξης και Εργασίας επιχειρούν να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατό όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί και κωδικοποιημένα αφορούν:

1. Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών. Για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό, είτε είναι ανοιχτές , είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αναστέλλονται για 4 μήνες οι πληρωμές οφειλών Μαρτίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Το μέτρο αφορά οφειλές ΦΠΑ, κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες ή τα ελεγκτικά κέντρα και δόσεις τμηματικής ρύθμισης . Αντίστοιχα για 3 μήνες αναστέλλονται οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, συνολικά ή εν μέρει, 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους. Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2. Ενοίκια . Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αντίστοιχη «έκπτωση» στο ενοίκιο δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει, για την πρώτη τους κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Η ΠΟΜΙΔΑ , με ανακοίνωσή της αφού χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων «απολύτως αναγκαία» ζητά περαιτέρω στήριξη των ιδιοκτητών κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Στράτο Παραδιά «θα υπάρξουν πιέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με «παράπλευρες» απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους». Γι’ αυτό, προτείνει ο Στράτος Παραδιάς « είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020».

3. Επιστροφές φόρων. Όσους φόρους χρωστά το δημόσιο θα τους επιστρέψει άμεσα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

4. Αυτοαπασχολούμενοι. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

Ευελπιστούμε τις επόμενες ώρες να ακούσουμε μία θετική είδηση που θα δώσει μία ανάσα αλλα και ελπίδα για όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Real Estate Business από Μεγάλο Επιμελητήριο!

Μεγάλο Επιμελητήριο της χώρας υπέγραψε για αγορά οικοπέδου αξίας 7.000.000 !! Με τα χρήματα των μελών του βεβαίως! Και αυτό συμβαίνει όταν

Μεγάλη προσέλευση αναμένεται στην αυριανή εκδήλωση του Σ.Δ.Α.Ε στη Θεσσαλονίκη!

Ενημερωτική εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΔΑΕ) Η