CVC: Μετά την Εθνική Ασφαλιστική και τη ΔΕΗ έρχεται η εξαγορά των σουπερμάρκετ Μασούτης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εξαιρετικές προοπτικές παρουσιάζει, όπως φαίνεται, η ελληνική αγορά για τον επενδυτικό όμιλο CVC Capital, ο οποίος το τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στη χώρα μας, με τις αλλεπάλληλες εξαγορές στις οποίες έχει προβεί να τον καθιστούν αυτήν την στιγμή τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα.

Έπειτα από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας μας, αλλά και την συμφωνία του fund με την ΔΕΗ, η οποία και του εξασφαλίζει το 10% του Νο1 παρόχου ενέργειας στην Ελλάδα, ο αμερικανικός κολοσσός επεξεργάζεται το επόμενο μεγάλο του deal, το οποίο αυτή την φορά πρόκειται να ταράξει τον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin.gr, επιβεβαιωμένες και από τραπεζικές πηγές, η CVC έχει προσεγγίσει την αλυσίδα σουπερμάρκετ Μασούτης, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι τα σουπερμάρκετ Μασούτης αποτελούν μια από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου λιανικής πώλησης τροφίμων που βρίσκονται ακόμη σε ελληνικά χέρια, ενώ η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η εταιρεία έχει αναπτύξει κατά βάση τις δραστηριότητές της.

Οι μέτοχοι του «Μασούτης» εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο της πώλησης της εταιρείας, για την οποία πρόκειται να διαπραγματευτούν ασφαλώς υπό όρους, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι φυσικά το ποσό που θα διαθέσει ο όμιλoς, προκειμένου να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό της τάξης των 625 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του δανεισμού της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε deal, η CVC θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγορά στον κλάδο, ενώ πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στις επιταχυνόμενες διεργασίες συγκέντρωσης του λιανεμπορίου σε όλο και λιγότερες μεγάλες επιχειρήσεις. Η υπό εξαγορά εταιρεία εμφανίζει πολύ καλές επιδόσεις και θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο. Πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 882 εκατ ευρώ (+ 6,3% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη 22,1 εκ. ευρώ και EBITDA 60,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το άνοιγμα αυτό στο κλάδο του λιανεμπορίου δεν πρόκειται να σταματήσει στην εξαγορά του «Μασούτη». Ο αμερικανικός όμιλος επιθυμεί να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό με τους επόμενους στόχους του να είναι οι αλυσίδες  «Γαλαξίας», «Κρητικός» και «My Market». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η CVC είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη επαφή και με το «AB Βασιλόπουλος», η οποία όμως δεν ευδοκίμησε λόγω της άρνησης της μητρικής Ahold Delhaize Group.

Το ενδιαφέρον του ομίλου γύρω από τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και πρώτων ειδών ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι στη χώρα μας ο βαθμός συγκέντρωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι αρκετά χαμηλός σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και υπάρχουν ακόμη περιθώρια για επενδύσεις που αποσκοπούν στη συγκέντρωση της μερίδας της αγοράς.

Πηγή:sofokleousin.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο