Μαύρος Γάτος

Έχει έρθει το τέλος του Bitcoin;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το άλλοτε παντοδύναμο κρυπτονόμισμα με την κατακόρυφη άνοδο που κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επενδυτικών κύκλων τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται σε κρίση εδώ και κάποιες εβδομάδες αντιμετωπίζοντας αλλεπάλληλες υποτιμήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν τις Κασσάνδρες που κάνουν λόγο για το τέλος άλλης μίας φούσκας στον επενδυτικό κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι στα μέσα Απριλίου η τιμή του κυριάρχου ψηφιακού νομίσματος στο κόσμο άγγιξε τα 65.000 δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και εκτινάσσοντας την μετοχή του, σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου (6:15 π.μ.) στα 39.221 δολάρια, χάνοντας πάνω από το 30% της αξίας του σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.

Οι διαρκείς υποτιμήσεις του bitcoin, οι οποίες ασφαλώς οφείλονται στη δημόσια αποστροφή του Elon Mask και στις ανακοινώσεις της Tesla για προσωρινή παύση της χρήσης του bitcoin ως μέσο συναλλαγής, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για παροδικούς κλυδωνισμούς στη τιμή του χρυσού κρυπτονομίσματος, αλλά για μία κατάσταση, η οποία σταδιακά παγιώνεται, αποκτώντας μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η πτωτική πορεία των κρυπτονομισμάτων αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στο twitter, ενώ και μεγάλα στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα των χρηματοοικονομικών, παίρνουν θέση για το θέμα. Την περασμένη Κυριακή, όταν η τιμή του bitcoin κυμαινόταν ακόμη στα 44.000, ο Michael Kramer, ιδρυτής της Mott Capital Management LLC, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι «Το Bitcoin καταρρέει», προβλέποντας ότι η τιμή που πρόκειται να πέσει ακόμη περισσότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δηλώσεις του Nick Mancini, αναλυτή στην εταιρεία παροχής δεδομένων για την αγορά των κρυπτονομισμάτων Trade The Chain, ο οποίος χαρακτήρισε ως ομαλή την πτώση της αξίας του ψηφιακού νομίσματος. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το bitcoin δεν βρίσκεται σε τροχιά πλήρους κατάρρευσης, αλλά βλέπουμε την πρώτη μεγάλης κλίμακας διόρθωσή του από τότε που ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος στις αρχές του 2020».

«Το bitcoin βρίσκεται αυτήν τη στιγμή 35% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 64.900 δολαρίων του Απριλίου, αλλά φαίνεται ότι ο συνδυασμός της εξασθενούμενης ψυχολογίας, λόγω του πληθωρισμού, και των αρνητικών αναρτήσεων του Elon Musk στο Twitter ευθύνονται για την πρόσφατη πτώση», προσθέτει ο Μancini, επισημαίνοντας το ρόλο του ψυχολογικού παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα του μέσου επενδυτή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η πτώση του bitcoin ενδεχομένως να λειτουργήσει ευεργετικά για την μελλοντική πορεία και την ενίσχυση της αξίας του στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η εποχικότητα περιορίζει την αξία των κρυπτονομισμάτων, βασισμένοι σε συγκρίσεις με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος.

Όπως υποστηρίζει ο William Noble, επικεφαλής και τεχνικός αναλυτής στην εταιρία παροχής δεδομένων για κρυπτονομίσματα Token Metrics:

«Νομίζω ότι όσον αφορά τις διαγραμματικές απεικονίσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα. Πέρυσι υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από τα τέλη Μαΐου έως τον Αύγουστο. Περιμένουμε να επαναληφθεί η ιστορία», δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία του αμφιλεγόμενου κρυπτονομίσματος.

«Όποιος πουλάει τώρα θα το μετανιώσει αργότερα. Η φράση “μην πουλάς στην πτώση” δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη», δήλωσε σχετικά, τονίζοντας ότι «Τα κρυπτονομίσματα είναι για τους ανθρώπους. Όταν αναδυθεί ο κόσμος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), οι άνθρωποι θα γελούν με όσους τροφοδοτούσαν τον πανικό στα μέσα Μαΐου».

Πηγή: capital.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο