Γερμανοί ασφαλιστές: «Απορρίπτουμε την υποχρεωτική ασφάλιση διότι αφαιρεί το κίνητρο για ασφάλιση έναντι πλημμυρών και άλλων ακραίων κλιματικών κινδύνων»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Για απώλειες δισεκατομμυρίων κάνει λόγο η Ένωση Γερμανών Ασφαλιστών (GDV), αναλογιζόμενη τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων για το μέγεθος της καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Γερμανία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ένωση εκφράζει τις επιφυλάξεις της στη συζήτηση περί υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο Jörg Asmussen, γενικός διευθυντής της GDV «Προς το παρόν αναμένουμε ασφαλισμένες απώλειες ύψους 4 έως 5 δισ. ευρώ.», προσθέτοντας ότι «Οι ζημιές είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερες από εκείνες που προκάλεσε η πλημμύρα που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2002, και κόστισαν 4,65 δισ. ευρώ. H καταιγίδα Bernd είναι επομένως μία από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες στην πρόσφατη ιστορία»

Όπως επισημαίνει η Ένωση, οι ζημιές στη Σαξονία και τη Βαυαρία δεν έχουν συμπεριληφθεί σε πρώτη φάση στην αρχική εκτίμηση, δεδομένου ότι οι ζημίες στις υποδομές δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τον επιτόπιο έλεγχο των καταστροφών. Οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν στενά την καταγραφή των ζημιών και πρόκειται να προβούν σε νέα ενημέρωση μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι απαιτήσεις αποζημιώσεων των πελατών μας να μπορούν να διεκπεραιωθούν γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους και αυτούς που φοβούνται για τα υπάρχοντά τους».

Απορρίπτουμε την υποχρεωτική ασφάλιση διότι αφαιρεί το κίνητρο για ασφάλιση έναντι πλημμυρών και άλλων ακραίων κλιματικών κινδύνων

Ο γενικός διευθυντής της GDV σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός έναντι της ιδέας της θέσπισης υποχρεωτικής ασφάλιση για την προστασία από φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι αφαιρεί το κίνητρο για την ασφάλιση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ως ενιαίο όργανο (την υποχρεωτική ασφάλιση), το απορρίπτουμε διότι αφαιρεί το κίνητρο για ασφάλιση έναντι πλημμυρών και άλλων ακραίων κλιματικών κινδύνων. Η υποχρεωτική ασφάλιση δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της μη προσαρμογής στις κλιματικές επιπτώσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, θα ήταν λογικό η ένταξή της σε μια νέα γενική ιδέα για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό κτιρίων και την προστασία από καταστροφές».

Σχολιάζοντας τα αντανακλαστικά της γερμανικής κυβέρνησης και την έκτακτη που χορηγήθηκε για την αντιμετώπιση των καταστροφών, ο κ. Asmussen υπογράμμισε ότι «Οι ζημιές που σημειώθηκαν υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες αυτοπροστασίας των δήμων και των περιφερειών. Για να μετριαστεί η άμεση ανάγκη, η εκταμίευση της επείγουσας βοήθειας συνεπώς έχει νόημα».

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες βαραίνει το κόστος των αποζημιώσεων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας Berenberg, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι Allianz, AXA, Generali και Zurich φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από τις μαζικές καταστροφές, αντιμετωπίζοντας το βάρος των αποζημιώσεων για της ζημιές που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία.

Όπως επισημαίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η Allianz υπολογίζεται ότι θα κληθεί να καταβάλει αξιώσεις ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, η AXA 100-120 εκατ. ευρώ, η Generali 200-250 εκατ. ευρώ και Zurich 140 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό των συνολικών αποζημιώσεων για τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 δις.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο