Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για τις πολιτικές αναταραχές και τη βία των επόμενων μηνών;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Οι ζημιές, οι διαταραχές και οι απώλειες από βανδαλισμούς ή άλλες μορφές εμφύλιας αναταραχής συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών στις εκθέσεις κινδύνου των εταιρειών, ενώ και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 πιθανότατα θα πυροδοτήσει περαιτέρω αναταραχές, αναφέρει σε έκθεσή της η Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS). Ο όμιλος υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της στρατηγικής των επιχειρήσεων πρέπει να περιλαμβάνει προληπτικά την αντιμετώπιση κινδύνων πολιτικής βίας, ειδικά σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι, όπως το λιανικό εμπόριο.

«Ευτυχώς, τα τρομοκρατικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός, η κλίμακα και η διάρκεια των ταραχών και των διαδηλώσεων τα τελευταία δύο χρόνια είναι συγκλονιστική, και έχουμε δει επιχειρήσεις να καταγράφουν σημαντικές απώλειες », επισημαίνει ο Bjoern Reusswig, Επικεφαλής Παγκόσμιας Πολιτικής Βίας και Εχθρικών Περιβαλλοντικών Λύσεων της AGCS. «Οι αστικές αναταραχές έχουν αυξηθεί, οδηγούμενες από διαμαρτυρίες σε ζητήματα που κυμαίνονται από οικονομικές δυσκολίες έως και την αστυνομική βαρβαρότητα, οι οποίες έχουν επηρεάσει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 επιδεινώνει τη κατάσταση με τον αριθμό των διαδηλώσεων να συνεχίσει να αυξάνεται».

Σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer 2021, μια ετήσια έρευνα παγκόσμιου κινδύνου, τα περιστατικά αστικών αναταραχών καθιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τις εταιρείες. Στη φετινή έρευνα, οι «πολιτικοί κίνδυνοι και η βία» εντάχθηκαν στους 10 μεγαλύτερους κινδύνους για τις ασφαλιστικές εταιρείες πρώτη φορά από το 2018.

Αυτή η τάση υποστηρίζεται από πρόσφατη έρευνα που προβλέπει ότι ο αριθμός των παγκόσμιων διαδηλωτών θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η ερευνητική εταιρεία Verisk Maplecroft αναφέρει ότι 75 χώρες θα παρουσιάσουν αύξηση στις διαμαρτυρίες έως τα τέλη του 2022. Από αυτές, πάνω από 30, κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική, είναι πιθανό να παρουσιάσουν επικίνδυνη δραστηριότητα.

Ο COVID-19 ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω βία

Η πανδημία αποτελεί βασικό μοχλό πολιτικής αναταραχής. Η έλευση του Covid-19 στη ζωή μας έχει βλάψει την πολιτική σταθερότητα, αυξάνει την πόλωση και επαναφέρει στην επιφάνεια έντονα ζητήματα ανισότητας, διαβρώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εργασίας και τα πολιτικά δικαιώματα.

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος ταραχών και βίας είναι πιθανό να γίνει πιο έντονος λόγω του COVID-19», δήλωσε ο Michael Stone, σύμβουλος κινδύνου για την AGCS Βόρεια Αμερική. «Τα μέτρα που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είχαν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο και η απογοήτευση αυξάνεται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα εμφανή στις ΗΠΑ, όπου το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας δεν είναι τόσο ολοκληρωμένο όσο αλλού. Οι άνθρωποι ανησυχούν. Η εργασία, η υγεία και η ασφάλεια εισοδήματος έχουν εξαφανιστεί. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις κατά του lockdown μπορεί να γίνουν και πιο βίαιες».

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε στην άνθηση νέων θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντική βία. Μία θεωρία που συνδέει άσκοπα την κυτταρική τεχνολογία COVID-19 με το 5G είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε πύργους κινητών τηλεφώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάγκη για προγραμματισμό επιχειρησιακής συνέχειας

Η προετοιμασία για τους κινδύνους πολιτικής βίας είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για εκτεθειμένους τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, δήλωσε ο AGCS. Κατά τη διάρκεια διήμερων διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter στο Σικάγο στα τέλη Μαΐου, σχεδόν όλες οι βιτρίνες στη λεωφόρο Michigan κατέγραψαν ζημιές. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδια συνέχειας των επιχειρήσεων (BCP). Τα BCP συνήθως επικεντρώνονται μόνο σε φυσικές καταστροφές, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη και για την αντιμετώπιση πολιτικών διαταραχών αλλά και άλλων κινδύνων όπως τα περιστατικά παραβίασης δεδομένων στον κυβερνοχώρο.

Αναμφίβολα, οι εταιρείες οφείλουν να επανεξετάσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Αν και ορισμένες πολιτικές ιδιοκτησίας ενδέχεται να καλύπτουν πολιτική βία σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασφαλιστές καλούνται να προσφέρουν εξειδικευμένη κάλυψη για τον μετριασμό των επιπτώσεων των απεργιών, των βανδαλισμών και των πολιτικών αναταραχών.

«Τα προηγούμενα χρόνια αυτή η κάλυψη θεωρούταν ως μια ωραία ιδέα για τους πελάτες, καθώς δεν υπήρχε υπερβολική ανησυχία από τους ασφαλιστές», δήλωσε ο Reusswig. «Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει από το 2018, καθώς τόσο η συχνότητα, όσο και η σοβαρότητα αυτών των γεγονότων έχει αυξηθεί σημαντικά. Βλέπουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον και ζήτηση για καλύψεις πολιτικής βίας από εταιρείες.»

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο