H Allianz εξετάζει προσφορά για το Hartford μετά την απόρριψη της πρότασης των 23 δισεκατ. δολαρίων του Chubb

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η απόρριψη της προσφοράς του Chubb ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του ομίλου Hartford Financial Services αναθέρμανε το ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού της ασφάλισης Allianz, ο οποίος μελετά τη σκοπιμότητα μιας αντίθετης προσφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστής της Ευρώπης εξετάζει τις επιλογές του με ιδιωτικούς συμβούλους, κρατώντας μία διακριτική στάση θέλοντας να προστατεύσει τις κινήσεις του.

Αν και η Allianz θεωρεί τον Hartford ως έναν από τους εναπομείναντες στόχους της στο τομέα της ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων στις ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να ξεκινήσει έναν «ακριβό πόλεμο» με το Chubb, λόγω έλλειψης συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η Allianz πιθανότατα να μην επιδιώξει εν τέλει μια συμφωνία που θα ήταν μετασχηματιστική για το γερμανικό χρηματοοικονομικό γίγαντα, ο οποίος αποφεύγει κατά βάση τις μεγάλες συναλλαγές», αναφέρουν άνθρωποι εντός της εταιρείας.

Παρά την κυριαρχία της στην Ευρώπη, η Allianz έχει περιορισμένη παρουσία στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το Chubb και άλλες αμερικανικές εταιρείες ασφάλισης.

Μια συμφωνία μεταξύ Chubb και Hartford θα μπορούσε να περιθωριοποιήσει περαιτέρω τον γερμανικό ασφαλιστή στις ΗΠΑ, ο οποίος όπως και το σύνολο της ασφαλιστικής βιομηχανίας παλεύει με τα χαμηλά επιτόκια, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και το επιχειρηματικό κόστος που συνεπάγεται η έξαρση της πανδημίας.

Αν και υπήρχε έντονη φημολογία ότι η Zurich Insurance Group αποτελεί έναν από τους μνηστήρες για την εξαγορά του Hartford, ο όμιλος δεν εξετάζει επί του παρόντος μια τέτοια συμφωνία. Άλλωστε, η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία συμφώνησε το Δεκέμβριο να αγοράσει την επιχείρηση ακινήτων και ατυχημάτων της MetLife στις ΗΠΑ έναντι 3,94 δισεκατ. δολαρίων, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί του ζητήματος.

Το Hartford απέρριψε την πρόταση του Chubb την προηγούμενη εβδομάδα, ασκώντας πιέσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο Evan Greenberg για ενίσχυση της υπάρχουσας προσφοράς. Μάλιστα, η άρνηση αυτή προκάλεσε άλμα στη μετοχή του Hartford, αυξάνοντας την αγοραία αξία του στα 24 δισεκατ. δολάρια ΗΠΑ στο κλείσιμο της Παρασκευής. Η Chubb έχει ανώτατο όριο αγοράς 71,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Allianz κοστολογείται στα 87,9 δισεκατομμύρια ευρώ (139,7 δισεκατ. δολάρια).

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ασφαλιστών ακινήτων και ατυχημάτων είναι ιδιαιτέρως ενεργητικές τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με το τομέα των ασφαλίσεων ζωής στον οποίο οι επενδύσεις δεν ευνοούνται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Baete αποφεύγει συστηματικά τις μεγάλες εξαγορές από τότε που πήρε το τιμόνι της διαχείρισης στα χέρια του. Επιπλέον, αναζητά νέες οδούς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας 2,5 δισεκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας για την απόκτηση της πολωνικής επιχείρησης ασφάλισης ζωής της Aviva Plc.

Η Allianz διαθέτει μια επιχείρηση ασφάλισης ζωής στις ΗΠΑ και εξυπηρετεί κυρίως μεγάλες εταιρείες στη χώρα στο τομέα των ακινήτων και των θυμάτων, ενώ είναι κάτοχος και της παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pacific Investment Management Co (Pimco) στις ΗΠΑ.

Η αγορά του Hartford θα μπορούσε να βοηθήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε μικρότερες εταιρείες, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία με άλλες αμερικανικές εταιρείες θα συνέβαλλε στη μελλοντική ενίσχυση της μέσω της σύναψης συνεργασιών.

Μεταξύ των επιλογών χρηματοδότησης για μια τέτοια συμφωνία περιλαμβάνεται η αύξηση κεφαλαίου, η αύξηση του χρέους και η προσφορά αποθεμάτων. Η εταιρεία έχει επίσης πλεονάζοντα μετρητά και θα μπορούσε να μειώσει το ποσό του ετήσιου μερίσματος ή εξαγοράς. Τον Νοέμβριο, η Allianz ακύρωσε ένα πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών που είχε αναστείλει νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας περιορίζουν το πεδίο των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση του Hartford ωστόσο υπάρχει ιστορία. Η αμερικανική εταιρεία στράφηκε στην Allianz για κεφάλαια το 2008, συμφωνώντας να πληρώσει 10% σε χρέος 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι κεφαλαιαγορές είχαν παγώσει.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο