Η ασφαλιστική αγορά της ΝΑ Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 12,4% το 2021! Η Τουρκία ο πιο αδύναμος κρίκος – Ελλάδα και Κύπρος κρατούν τις ισορροπίες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Τάσεις οπισθοχώρησης παρουσιάζει η ασφαλιστική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία περικλείει τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, με την τελευταία να φέρει το βάρος της ευθύνης για την πτωτική της πορεία το 2021. Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική βιομηχανία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη καταγράφει πτώση της τάξης του 12,4% στη συνολική της παραγωγή, σύμφωνα με το xprimm.com, με τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται στα 12,2 δισεκατ. ευρώ το 2021, λόγω της μείωσης άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Τουρκία.

Η εν λόγω υποχώρηση οφείλεται στο παιχνίδι των υποτιμήσεων της τούρκικης λίρας. Ειδικότερα, τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της τουρκικής ασφαλιστικής αγοράς για το 2021 αυξήθηκαν σε τοπικό νόμισμα κατά 27,53%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλίσεων της Τουρκίας (TSB). Ωστόσο, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, η τοπική ασφαλιστική αγορά εμφανίζεται μειωμένη κατά σχεδόν 23% το 2021, καταγράφοντας πτώση κατά 2 δις ευρώ. Η αξία των συνολικών ασφαλίστρων αγγίζει μόλις τα 7 δις, έναντι των 9,04 δις ευρώ το 2020 και των 10,37 δις ευρώ το 2019.

Αντίθετα, η ελληνική και η κυπριακή ασφαλιστική αγορά με την σταθερή ανάπτυξη που επιδεικνύουν λειτουργούν ως ένα ισχυρό αντίβαρο στην υποχώρηση της τουρκικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, ενισχύοντας συνολικά την ασφαλιστική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Ασφαλιστικών Εταιρειών, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 7,7% το 2021, αγγίζοντας τα 4,26 δις ευρώ. Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκονται ο κλάδος ζωής, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2020 και συνολική παραγωγή πάνω από 2 δις ευρώ, με τα προϊόντα unit linked να υπερδιπλασιάζουν την παραγωγή τους, σημειώνοντας αύξηση κατά 57,7%. Παράλληλα, ανοδική πορεία κατέγραψε και ο κλάδος κατά ζημιών, ο οποίος παρουσιάζεται ενισχυμένος κατά 5,7%.

Με σταθερά ανοδική τροχιά κινείται και η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου το 2021, με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους €961,919 εκατομμυρίων το 2021, τα οποία αντιστοιχούν στο 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), καταγράφοντας αύξηση κατά 4,9% στη συνολική της παραγωγή. Ο κλάδος ζωής, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,2%, ξεπερνώντας τα 55ο εκατ. ευρώ για το 2021, ενώ και στον Γενικό κλάδο σημειώθηκε αύξηση κατά 4,5%, με την αξία της παραγωγής να διαμορφώνεται στα 407,903 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

ΤτΕ: Αναλυτικές οδηγίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα

Οδηγίες για τη διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα, έδωσε στη

Με 7 θέματα η Γενική Συνέλευση του ΠΣΑΣ στις 23/10/2022 – μεταξύ αυτών και το πόρισμα του ορκωτού για τα ΓΚΑΦΡΑ που χάθηκαν!

Η μεγάλη στιγμή της αποκάλυψης του Πορίσματος του ορκωτού ελεγκτή για το μεγάλο σκάνδαλο ΠΣΑΣ  Για όσους έχουν ξεχάσει τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αντιδρά ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής στις αλλαγές στο Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέφρασε μέσα από επίσημη ανακοίνωσή του τις ενστάσεις τους αναφορικά με τις αλλαγές στο  “Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας 2155”